Άρθρα Βέροια Βιβλίο Πολιτισμός

“Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας με την ερευνητική γραφίδα του Παύλου Πυρινού” / γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας ως ένας χώρος  εξαιρετικά οικείος στην τοπική κοινωνία, γνώρισε την  διεθνή αναγνώριση  όταν τον Αύγουστο του 2010 δέχθηκε το βραβείο «Πρόσβαση στη Μάθηση 2010»  από το ίδρυμα «Bill and Melinda Gates», με την ανακήρυξη της ως επιτυχούς προτύπου βιβλιοθήκης στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, για τη δημιουργική χρήση των υπηρεσιών πληροφόρησης και τεχνολογίας, που καλύπτουν τις οικονομικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές ανάγκες περισσοτέρων από 180.000 ανθρώπων.

Για το εκπαιδευτικό της έργο η Δημόσια Βιβλιοθήκη δέχθηκε και το βραβείο της «Ακαδημίας Αθηνών» τον Δεκέμβριο του 2012.

Παύλος Πυρινός

Πολύ πριν όμως δεχθεί  τις κορυφαίες βραβεύσεις της, η Βιβλιοθήκη της Βέροιας τιμήθηκε και τιμάται διαρκώς από τα δεκάδες χιλιάδες μέλη της, το ασυνήθιστα για επαρχιακή βιβλιοθήκη υψηλό επίπεδο δανεισμού και την αισιόδοξη προσέγγιση  στη καθημερινότητα  των πολιτών.

Η άνοδος της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης στο υψηλό επίπεδο που βρίσκεται σήμερα δεν υπήρξε τυχαία ούτε αυτονόητη.

Αποτελεί σύνθεση  ευφυών   εμπνεύσεων,  ακαταπόνητης εργασίας και αφιλοκερδούς προσφοράς  πολιτών, που αφιέρωσαν τον χρόνο τους  και αγωνίστηκαν με πάθος, υπηρετώντας με σκοπό την ανάδειξη της Βιβλιοθήκης ως κορυφαίου πνευματικού, πολιτιστικού και εκπαιδευτικού φορέα της Βέροιας και ολόκληρης της περιοχής.

Αποτελεί αντικείμενο εμβριθούς μελέτης, υψηλής ταξινομητικής ικανότητας, επίπονης εργασίας και αφοσίωσης στον τελικό σκοπό, η προσπάθεια αναζήτησης, καταγραφής και ανάδειξης του αρχειακού υλικού που συνδέεται με την διαδρομή της Βιβλιοθήκης από την ίδρυση της μέχρι σήμερα.

Ειδικότερα όταν με την καταγραφή αυτή επιβάλλεται να αναδειχθούν τα πρόσωπα που διαχρονικά συντέλεσαν καθοριστικά  στην δημιουργία, την ανάπτυξη και την ανάδειξη της  Βιβλιοθήκης, μαζί με τα έγγραφα  και τα απεικονιστικά τεκμήρια που συνοδεύουν την διαδρομή της στο χρόνο και στον τόπο, η όλη προσπάθεια ως ιστορική έρευνα, λαμβάνει χαρακτηριστικά πραγματικού άθλου.

Αυτόν το άθλο ανέλαβε επιτυχώς να διεκπεραιώσει ο γνωστός Εκπαιδευτικός, π. Γυμνασιάρχης,π. Λυκειάρχης, συγγραφέας και ερευνητής  Παύλος Πυρινός, ως εξειδικευμένος γνώστης του αντικειμένου, έχοντας υπηρετήσει και ο ίδιος ως Διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης  Βέροιας.

Εύχυμος καρπός της επίπονης και επίμονης  προσπάθειας του Παύλου Πυρινού υπήρξε η έκδοση με τίτλο «Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΒΕΡΟΙΑΣ (1953-1987) – Μια πρώτη προσέγγιση» που παραδίδεται στο αναγνωστικό κοινό και στην βιβλιογραφική αναφορά, ως μία προσφορά στην πολιτιστική και πνευματική Ανάπτυξη της Βέροιας.

Μέσα από τις σελίδες της έκδοσης του Παύλου Πυρινού για την Βιβλιοθήκη, ο αναγνώστης συμμετέχει  σε ένα θαυμαστό ταξίδι στον τόπο και τον χρόνο γνωρίζοντας πρόσωπα, κοινωνικά δρώμενα  και αρχειακές αναφορές  άλλων εποχών, που διαμόρφωσαν το διαχρονικό πρόσωπο της Βέροιας, όπως το βίωσαν οι παλαιότεροι Βεροιώτες και όπως διασώζεται με την γραφίδα του Παύλου Πυρινού.

Με την «Πρώτη προσέγγιση» στην «Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας» προστέθηκε  ακόμα ένα πετράδι στο ανεκτίμητο  περιδέραιο των εκδόσεων του Παύλου Πυρινού , που αποτελεί προσφορά προς την βεροιώτικη κοινωνία και προς κάθε αναγνώστη, από τον συγγραφέα και από τον εκδότη Γεράσιμο Καλλιγά που προσέφερε την έκδοση.

Ο αναγνώστης της νέας έκδοσης βιώνει τα ιστορικά γεγονότα  όπως αυτά ξεδιπλώνονται μέσα την έρευνα του συγγραφέα  και ξαναγνωρίζει τις εμβληματικές μορφές που άφησαν βαθύ και αναξίτηλο το ίχνος τους στην διαδρομή της πόλης, καθώς ανταποκρίνονται στο ιδιότυπο προσκλητήριο μνήμης του Παύλου Πυρινού.

Οι παλιοί μαθητές του Παύλου Πυρινού που τον γνώρισαν ως  εξαιρετικό δάσκαλο και ένθερμο αρωγό στο αγώνα της ζωής, καθώς και όλοι οι συμπολίτες του που συνδέθηκαν μαζί του με μοναδικές σχέσεις φιλίας, συνεργασίας και κοινωνικής συμπόρευσης, αισθάνονται ιδιαίτερα υπερήφανοι για το επίμοχθο πνευματικό έργο που παράγει ο συγγραφέας και απλόχερα προσφέρει στην Βέροια  που την τιμά και τον τιμά.

Μεταφέροντας την πνευματική παράδοση της γενέτειρας του Διοσκουριάδας, πόλης  που ιδρύθηκε από τους Αργοναύτες ηνιόχους των Διοσκούρων Τέλχι και Αμφίτου, η οποία  αντιστοιχεί στο σύγχρονο Σοχούμι, όπου βρήκαν φιλόξενο καταφύγιο οι πολυάριθμοι  Ελληνες πρόσφυγες από τον Πόντο και τα ελληνικά χωριά του Καυκάσου, όταν ο τουρκικός εθνικισμός κλιμάκωνε τη γενοκτονία του ελληνισμού στον μικρασιατικό χώρο, ο Παύλος Πυρινός αναδεικνύεται σε σημαντική πνευματική προσωπικότητα της Βεροιώτικης κοινωνίας, η οποία τον αγκάλιασε ως επίλεκτο μέλος της και τον τίμησε με διακρίσεις.

Αξιοποιώντας παραγωγικά τις διάφορες θέσεις ευθύνης στις οποίες υπηρέτησε, ο Παύλος Πυρινός εργάστηκε ακαταπόνητα, ερευνώντας, καταγράφοντας και διδάσκοντας  με συνέπεια  και επιστημοσύνη  τα εμπεριστατωμένα ιστορικά στοιχεία τα οποία έφερε στην επικαιρότητα, μετουσιώνοντας σε πράξη την φράση του Ευρυπίδη για την αξία της ιστορικής γνώσης.

Η έκδοση για την «ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΒΕΡΟΙΑΣ»  εκτός από  το ενδιαφέρον της ως ανάγνωσμα, χρησιμεύει και ως πηγή  για κάθε ερευνητή, ενώ αποτελεί  ξεχωριστό για κάθε βιβλιοθήκη.

Αξίζουν εγκάρδια συγχαρητήρια  στον Παύλο Πυρινό  για την συνεχή και ακαταπόνητη προσπάθεια του, ειλικρινείς ευχαριστίες για την μακρά πολλαπλή προσφορά του, καθώς  και ολόθερμες ευχές ώστε να είναι πάντα ακμαίος και να συνεχίζει ακάματος την επωφελή δραστηριότητά του προσφέροντας σε όλους, τους εύχυμους καρπούς της πνευματικής του δημιουργίας.

——————————

Αύριο, Τετάρτη 29 Νοεμβρίου η παρουσίαση του βιβλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη.

Παρουσίαση βιβλίου: Παύλος Πυρινός “Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας (1953-1987)” / Βέροια, Τετάρτη 29 Νοεμβρίου

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ