Κοινωνία Κόσμος Σκίτσα

25 Νοεμβρίου: Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών / σκίτσο της Monireh Ahmadi (Ιράν)

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου του 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Στο φετινό του μήνυμα για την ημέρα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, γράφει τα εξής:

Η βία κατά των γυναικών αποτελεί μία τρομερή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μία κρίση δημόσιας υγείας και ένα σημαντικό εμπόδιο στη βιώσιμη ανάπτυξη. Είναι επίμονη, διαδεδομένη και επιδεινώνεται. Από τη σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση μέχρι τις γυναικοκτονίες, η βία παίρνει πολλές μορφές. Αλλά όλες έχουν τις ρίζες τους στη διαρθρωτική αδικία, που εδραιώνεται από χιλιετίες πατριαρχίας.

Και συνεχίζει: «Εξακολουθούμε να ζούμε σε μια ανδροκρατούμενη κουλτούρα που αφήνει τις γυναίκες ευάλωτες αρνούμενες την ισότητα στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα τους. Όλοι πληρώνουμε το τίμημα: οι κοινωνίες μας είναι λιγότερο ειρηνικές, οι οικονομίες μας λιγότερο ευημερούσες, ο κόσμος μας λιγότερο δίκαιος. Αλλά ένας διαφορετικός κόσμος είναι εφικτός».

Το σκίτσο για τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών είναι της Ιρανής, Monireh Ahmadi:

banner-article

Ροη ειδήσεων