Κόσμος

Ισραήλ: Αυτοί είναι οι όμηροι που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς – Οι πρώτες εικόνες

Με την κατάπαυση πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς να είναι σε ισχύ από νωρίς το πρωί της Παρασκευής υλοποιείται σταδιακά ο όρος της απελευθέρωσης ομήρων της Χαμάς, που είχαν απαχθεί από την ισλαμιστική οργάνωση στις 7 Οκτωβρίου κατά την επίθεσή της σε ισραηλινό έδαφος.

Η πρώτη ομάδα των ομήρων αφέθηκε ελεύθερη από τη Χαμάς και με τη βοήθεια του προσωπικού της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού, μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα από το Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα προς το πέρασμα της Ράφα στο Ισραήλ, όπως δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος.

Οι Ισραηλινοί όμηροι που απελευθερώθηκαν από τη Γάζα βρίσκονται τώρα στο Ισραήλ και υποβλήθηκαν σε ιατρικό έλεγχο, έγινε γνωστό πριν από λίγο από τον ισραηλινό στρατό.

«Οι απελευθερωθέντες όμηροι υποβλήθηκαν σε έναν πρώτο ιατρικό έλεγχο εντός του ισραηλινού εδάφους. Στρατιώτες των IDF θα συνεχίσουν να τους συνοδεύουν, καθώς μεταφέρονται προς ισραηλινά νοσοκομεία, όπου θα συναντηθούν ξανά με τις οικογένειές τους», επισήμανε ο στρατός.

Οι όμηροι μεταφέρθηκαν από το IDF στην αεροπορική βάση Χατζερίμ στο νότιο Ισραήλ για μια πρώτη υποδοχή, όπου υποβλήθηκαν σε σύντομο σωματικό και ψυχικό έλεγχο.

Το Ισραήλ έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των 13 Ισραηλινών ομήρων που απελευθερώθηκαν από τη Γάζα σήμερα. Στον κατάλογο των ομήρων περιλαμβάνονται 4 παιδιά και 6 ηλικιωμένες γυναίκες.

Οι 13 Ισραηλινοί όμηροι που απελευθερώθηκαν νωρίτερα σήμερα από τη Χαμάς είναι οι: Hannah Katzir Margalit Mozes Yafa Ader Hannah Perry Adina Moshe Danielle Aloni and Emilia Aloni Ruthi Mondar, Keren Mondar and Ohad Mondar Aviv Asher, Raz Asher and Doron Katz-Asher.

Ο στρατός έχει προετοιμάσει ψυχολόγους και ειδικούς ψυχικής υγείας για την υποδοχή των ομήρων, πολλοί από τους οποίους είναι παιδιά.

Οι ειδικοί θα τους εξηγήσουν τι συνέβη στην κοινότητά τους (Κιμπουτς) στις 7 Οκτωβρίου, όταν πιστεύουν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή.

Οι IDF αγόρασαν τηλέφωνα των ομήρων, ώστε να μπορούν να καλούν τους συγγενείς τους αμέσως μόλις φτάσουν στο Χατζερίμ.

Οι απελευθερωμένοι όμηροι θα παραμείνουν έως και δύο ώρες στο Χατζερίμ πριν μεταφερθούν στο νοσοκομείο, είτε με ελικόπτερο είτε με μίνι λεωφορείο.

Όσοι χρειάζονται άμεση ιατρική φροντίδα θα μεταφερθούν απευθείας από τα σύνορα σε νοσοκομείο, χωρίς να πάνε στο Χατζερίμ.

Οι οικογένειες των ομήρων περιμένουν στα νοσοκομεία, ενώ στην περιοχή έχουν κρατηθεί δωμάτια ξενοδοχείων. Το νοσοκομείο παίδων Schneider, συνέστησε οι όμηροι να παραμείνουν τουλάχιστον 48 ώρες υπό παρακολούθηση πριν απελευθερωθούν στο σπίτι.

Αν και στην αρχή ήταν γνωστό ότι αφέθηκαν ελεύθεροι 25 όμηροι (13 Ισραηλινοί και 12 Ταϊλανδοί), σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ αφέθηκαν ελεύθεροι 13 Ισραηλινοί, 10 Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος.

Ένας αριθμός Ταϊλανδών πολιτών απελευθερώθηκε εκτός της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και μεταφέρεται εκτός της Γάζας μαζί με τον Ερυθρό Σταυρό, συμπλήρωσε ο Μαχίντ αλ Ανσάρι σε ανάρτησή του στο X.

Επίσης, 31 Παλαιστίνιοι – γυναίκες και παιδιά – αποφυλακίστηκαν από ισραηλινές φυλακές, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ισραήλ-Χαμάς μετά από την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων από τη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ με ανάρτηση στο Χ.

Την ίδια στιγμή το φως της δημοσιότητας βλέπουν οι πρώτες εικόνες από την αυτοκινητοπομπή που τους μεταφέρει, υπό πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Πρόκειται για εικόνες των ομήρων μέσα από τα ασθενοφόρα του Ερυθρού Σταυρού καθώς περνούν από το μεθοριακό πέρασμα της Ράφας. Σε κοντινά πλάνα φαίνονται ηλικιωμένοι αλλά και μία μητέρα με δύο παιδιά.

Ειδικότερα, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός παρέλαβε 24 ομήρους που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ.

Τα επόμενα στάδια της συμφωνίας

Η απελευθέρωση των 13 ομήρων είναι το πρώτο από τα τέσσερα στάδια που αναμένονται. Η Χαμάς έχει συμφωνήσει να απελευθερώσει περίπου 50 ομήρους κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών της εκεχειρίας με το Ισραήλ, όλοι τους παιδιά, μητέρες και άλλες γυναίκες. Οι πλευρές συμφώνησαν ότι η Χαμάς μπορεί τελικά να απελευθερώσει περισσότερους, με αντάλλαγμα την παράταση της εκεχειρίας για λίγες ακόμη ημέρες.

Οι όμηροι που απελευθερώθηκαν είναι μόνο μια μικρή ομάδα από τους περίπου 240 που κρατούν οι μαχητές της Χαμάς στη Γάζα.

Το Ισραήλ πρόκειται να απελευθερώσει 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους που κρατούνται για τρομοκρατικά αδικήματα, όλοι τους γυναίκες και ανήλικοι. Θα απελευθερώσει 39 σήμερα σε αντάλλαγμα για τους πρώτους 13 Ισραηλινούς που θα επιστρέψουν.

Πώς θα γίνεται η διαδικασία απελευθέρωσης ομήρων μεταξύ Ισραήλ και ΧαμάςΟ ισραηλινός στρατός έδωσε σήμερα περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία επιστροφής των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), ένας κατάλογος με τα ονόματα όσων αναμένεται να απελευθερωθούν θα δίνεται στο Ισραήλ κάθε μέρα, γύρω στις 16:00 το απόγευμα.

Μετά, ο στρατός θα στέλνει αξιωματικούς για να ειδοποιούν μέλη οικογενειών ομήρων αν τα αγαπημένα τους πρόσωπα θα αφεθούν ελεύθεροι ή όχι.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι οι όμηροι θα παραλαμβάνονται «στην περιοχή των συνόρων» και από εκεί θα μεταφέρονται στην αεροπορική βάση Χατζερίμ στο νότιο Ισραήλ.Μ όλις αφεθούν ελεύθεροι, θα τους υποδεχθούν ειδικοί σε θέματα ψυχικής υγείας και θα υποβληθούν στις πρώτες ιατρικές εξετάσεις, ενώ θα τους δοθούν επίσης τηλέφωνα για να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς τους.

Από το Χατζερίμ, οι απελευθερωμένοι όμηροι θα μεταφερθούν σε νοσοκομεία, όπου θα επανενωθούν με μέλη της οικογένειάς τους. Οι ηλικιωμένες γυναίκες θα μεταφερθούν σε διαφορετικό νοσοκομείο από τα μικρά παιδιά.

Όλοι οι απελευθερωμένοι όμηροι αναμένεται να παραμείνουν υπό ιατρική παρακολούθηση για τουλάχιστον δύο ημέρες.

«Η εκεχειρία στη Γάζα είναι μια σύντομη παύση»Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ δήλωσε σήμερα ότι η εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ με τη Χαμάς στη Γάζα είναι μια «σύντομη παύση», μετά την οποία το Ισραήλ θα επαναλάβει τις επιχειρήσεις με πλήρη στρατιωτική δύναμη.

Ο Γκάλαντ έκανε τα σχόλια αυτά στον Ιταλό ομόλογό του, που πραγματοποίησε επίσκεψη στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με το γραφείο του.

«Θα υπάρξει μια σύντομη παύση και μετά θα συνεχίσουμε να επιχειρούμε με πλήρη στρατιωτική δύναμη. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να πετύχουμε τους στόχους μας: να καταστρέψουμε τη Χαμάς και να φέρουμε πίσω τους ομήρους από τη Γάζα στο Ισραήλ – υπάρχουν 240 όμηροι και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να αποδεχθούμε και να ανεχθούμε», δήλωσε ο Γκάλαντ.

Κέντρο Τύπου στο Ισραήλ για την ενημέρωση για τους ομήρους

Όλα είναι έτοιμα στο κέντρο τύπου που έχει στηθεί από την κυβέρνηση τουΙσραήλ ώστε η ενημέρωση για τους ομήρους να γίνεται από αυτό το σημείο στο Τελ Αβίβ.

Όπως δήλωσε ο Zin Agmon Δικηγόρος – Σύμβουλος του Επικεφαλής της Εθνικής Διεύθυνσης Δημόσιας Διπλωματίας του Ισραήλ: «Είναι πολύ μεγάλη μέρα ύστερα από 48 ημέρες που δεν μπορούσαμε να χαμογελάσουμε και ελπίζω ότι θα εξακολουθήσουμε να χαμογελάμε και αργότερα όταν επιστρέψουν στα σπίτια τους οι όμηροι μετά την απαγωγή και την αιχμαλωσία τους στη Γάζα. Υπάρχουν πολλές οικογένειες και ολόκληρη η χώρα περιμένει αυτό να συμβεί, να επιστρέψουν στα σπίτια τους, όλοι μέχρι τον τελευταίο όμηρο».

Στους πεζόδρομους γύρω από το κέντρο τύπου είναι στημένα κιόσκια στα οποία Ισραηλινοί στηρίζουν τις οικογένειες των θυμάτων της 7ης Οκτωβρίου και ελπίζουν ότι όλα θα πάνε καλά κατά την παράδοση των πρώτων 13 ομήρων.

Συγγενής ομήρων, ανέφερε πως: «Περιμένουμε όλοι να απελευθερωθούν και ότι ο κόσμος δεν θα υποστηρίζει τηνΧαμάς γιατί η Χαμάς είναι σαν την ISIS. Μετά να συζητήσουμε το μέλλον της Γάζας. Όλοι στο Ισραήλ θέλουμε να είναι η Γάζα ένα “καλό” μέρος, όπου θα μένουν οι άνθρωποι. Δεν υποστηρίξαμε ποτέ ότι πρέπει να υποφέρει υπό το καθεστώς της Χαμάς».

Για το Ισραήλ πάντως η προσωρινή σιγή των όπλων δεν σημαίνει ότι αυτός ο πόλεμος έχει τελειώσει.

Ο Zin Agmon Δικηγόρος/Σύμβουλος του Επικεφαλής της Εθνικής Διεύθυνσης Δημόσιας Διπλωματίας του Ισραήλ, επισημαίνει: «Αυτός ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει και η Χαμάς πρέπει να καταστραφεί και πριν από αυτό να επιστρέψουν στα σπίτια τους όλοι οι όμηροι, πίσω ασφαλείς στη χώρα μας. Δεν επιλέξαμε αυτόν τον πόλεμο. Ο πόλεμος της 7ης Οκτωβρίου ξεκίνησε από τη οργάνωση της Χαμάς, είμαστε μία σταθερή χώρα, μία οργανωμένη χώρα που λειτουργεί με νόμους.)

Το Ισραήλ δείχνει με τις κινήσεις του πως προετοιμάζει το έδαφος για το επόμενο βήμα, μετά την 5θημερο κατάπαυσηw του πυρός. Τα πάντα συγκλίνουν ότι επόμενος στόχος είναι ο μεγαλύτερος έλεγχος και της νότιας Γάζας.

topontiki.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας