Γενικά Θέματα Παιδείας Τοπικά

Γυμνάσιο Καβασίλων: Ενδιαφέρουσες δράσεις στα πλαίσια προγράμματος Erasmus+

Το Κέντρο Πρόληψης «Πρόσβαση»  στο Γυμνάσιο Καβασίλων

Δράση του  Γυμνασίου Καβασίλων  με τη συνδρομή του Κέντρου Πρόληψης ‘Πρόσβαση’ για τους μαθητές και τις μαθήτριες  της Γ’ τάξης.

Στα πλαίσια του προγράμματος  Erasmus+ που υλοποιεί  το σχολείο μας , με τίτλο ‘On life’ και θέμα την υπερσυνδεσιμότητα και τις επιπτώσεις αυτής στους εφήβους καθώς και την καλύτερη χρήση των ψηφιακών μέσων ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα εθισμού, εσωστρέφειας , απομόνωσης, υπερβολικής έκθεσης, άγχους και φόβου για την αυτοεικόνα, πραγματοποιήθηκε στις 24 Οκτωβρίου ενημέρωση –συζήτηση των μαθητών και μαθητριών της Γ’ τάξης από Κοινωνικούς  Λειτουργούς και Ψυχολόγους  του Κέντρου Πρόληψης ‘Πρόσβαση’.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες  δούλεψαν σε ομάδες , συζήτησαν για τις διαδικτυακές τους συνήθειες, επεξεργάστηκαν  εικόνες που σχετίζονται με το ίντερνετ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , προβληματίστηκαν για τους κινδύνους και τον εγκλωβισμό, σωματικό και πνευματικό,  που εγκυμονεί η κακή χρήση του διαδικτύου. Έθεσαν ερωτήματα και  έλαβαν απαντήσεις ως προς τη σωστή χρήση του διαδικτύου και τις σωστές επιλογές  ώστε να νιώθουν ενδυναμωμένοι και ασφαλείς.

Η ομάδα Erasmus+ των μαθητών και μαθητριών  μας δημιούργησε διαφορετικά online ερωτηματολόγια με ερωτήματα σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου, απευθυνόμενη σε παιδιά και γονείς, πριν την ενημέρωση από την ‘Πρόσβαση’. Αμέσως μετά ακολούθησε νέο ερωτηματολόγιο αξιολόγησης της δράσης.

…………………………..

Το νομικό πλαίσιο που διέπει τη χρήση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Δράση του Γυμνασίου Καβασίλων με τη συνδρομή  των  δικηγόρων κ. Μπρούγκα Δημήτριου και κ. Μουρτζίλα Φραντσέσκας  για τους μαθητές και τις μαθήτριες  της Γ’ τάξης.

Σε συνέχεια των δράσεων του γυμνασίου Καβασίλων και  στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+, με τίτλο ‘On life’ και θέμα την υπερσυνδεσιμότητα και τις επιπτώσεις αυτής στους εφήβους, πραγματοποιήθηκε  στις  10 Νοεμβρίου ενημέρωση –συζήτηση των μαθητών/τριων της Γ’ τάξης από δύο δικηγόρους του τόπου μας, σχετικά με το νομικό πλαίσιο που διέπει τη χρήση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην ασφάλεια  των ιστοσελίδων, των ηλεκτρονικών αγορών, των προσωπικών δεδομένων, στο νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τα όρια ηλικίας χρήσης των social media, του είδους των επιτρεπτών αναρτήσεων και σχολιασμών,  τους τρόπους αντιμετώπισης κακόβουλων  σχολίων και  λεκτικών επιθέσεων , την αντιμετώπιση του cyber bullying και την παράνομη πρόσβαση σε ιδιωτικούς λογαριασμούς καθώς και το πλαίσιο χρήσης των κινητών τηλεφώνων στον χώρο του σχολείου.

Η ομάδα Erasmus+ των μαθητών και των μαθητριών  μας δημιούργησε  online ερωτηματολόγιο πριν από τη δράση με τους δύο δικηγόρους σχετικά με τη νομοθεσία και τους κανονισμούς που διέπουν το Διαδίκτυο και τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης το οποίο διανεμήθηκε στους συμμαθητές και στις συμμαθήτριές τους.

Συμέλα Μουρατίδου

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας