Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Ολοκληρώθηκε η Πανελλαδική σύσκεψη των 6+6 – «Δεν διαμορφώνονται συνθήκες συμβίωσης με την παρούσα ηγετική ομάδα»

Λίγο πριν τις 9 το βράδυ, ολοκληρώθηκε η Πανελλαδική Σύσκεψη των 6+6, η οποία επιβεβαίωσε την πορεία εξόδου από το κόμμα, χωρίς να προσδιορίζεται ο χρόνος.

Σύμφωνα με πηγές της τάσης, «στη σημερινή συζήτηση πήραν μέρος περισσότερα από 1000 στελέχη από όλη την Ελλάδα. Η κοινή εκτίμηση είναι ότι με ευθύνη της ηγετικής ομάδας ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αντιμετωπίζει μια κρίση με στοιχεία διάλυσης. Η ρίζα του προβλήματος είναι πρώτα από όλα θέμα πολιτικών επιλογών και πολιτικού ήθους. Δυστυχώς, η ηγετική ομάδα αντί να επιτρέψει μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση σε αυτή την βάση επιλέγει σενάρια συνομωσίας και προσωπικές επιθέσεις».

Περαιτέρω, τονίζουν ότι «η κατάσταση ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και τις χυδαίες επιθέσεις δυσκολεύει κάθε προσπάθεια συνεννόησης και συζήτησης. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν διαμορφώνονται προϋποθέσεις συμβίωσης με την παρούσα ηγετική ομάδα». 

Και καταλήγουν: «Όλο αυτό το διάστημα έχουμε τοποθετηθεί και λειτουργήσει με βάση την ευθύνη για την ύπαρξη του αναγκαίου αριστερού και προοδευτικού σχεδίου απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

Η συνεδρίαση ξεκίνησε γύρω στις 11 το πρωί με την κοινή διαπίστωση σε βουλευτές και στελέχη ότι δεν είναι δυνατή η συμβίωση τόσο με τον Στέφανο Κασσελάκη όσο και με τον Παύλο Πολάκη.

«Το ζήτημα είναι καταρχάς πολιτικό και ύστερα πολιτικού προσωπικού αλλά η ηγεσία επιλέγει να μην το προσεγγίζει έτσι και για αυτό αναλώνεται στην κατασκευή εσωτερικών εχθρών», ανέφεραν στην εισήγησή τους κορυφαία στελέχη της τάσης, παραπέμποντας και στο κλίμα που επικρατεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με ηγετικά στελέχη όπως ο Παύλος Πολάκης να δίνουν τον τόνο.

«Το κλίμα δυσκολεύει πάρα πολύ και κατάσταση όλο και πιο πολύ μοιάζει με βούρκο» σημείωσε κατά πληροφορίες ο Νάσος Ηλιόπουλος, καθώς και πως ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα «κινδυνεύει από τη χλεύη».

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και κάνει την παραμονή εντός του ΣΥΡΙΖΑ αδύνατη, αλλά και στο αν η αποχώρηση πρέπει να είναι άμεση ή σε μερικές μέρες ή εβδομάδες. Στη βάση φαίνεται να κυριαρχεί η άποψη υπέρ της άμεσης αποχώρησης, κάποιοι εκ των βουλευτών ωστόσο φαίνεται να θέλουν περισσότερο χρόνο, ή να είναι καθαρό το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, εφόσον συντελεστεί η αποχώρηση.

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης: «Αποχωρούμε από το κόμμα που υπηρετήσαμε»

Στο μεταξύ, είναι γεγονός και η πρώτη συντεταγμένη αποχώρηση από την Νεολαία, καθώς την σχετική απόφαση κοινοποίηση σήμερα η οργάνωση της Θεσσαλονίκης (το «συντριπτικό» κομμάτι της).

Με κείμενό που δόθηκε στη δημοσιότητα τονίζεται, μεταξύ άλλων, πως η αξιοπιστία και η σοβαρότητα του χώρου θίγεται συνεχώς μέσα από δημόσιες τοποθετήσεις που είναι ενάντια στις αποφασισμένες θέσεις του κόμματος.

Σημειώνεται πως αποκορύφωμα αποτέλεσε το διάγγελμα του νέου προέδρου στο οποίο πρότεινε την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος σε σχέση με τις διαγραφές. Η ομιλία του στην Κ.Ε. χαρακτηρίζεται ως διχαστική και προσβλητική.

Στο κείμενο αποσαφηνίζεται από τα μέλη πως «δεν είμαστε διατεθειμένες και διατεθειμένοι να δώσουμε με τη παρουσία μας άλλοθι στην τελική μετάλλαξη του κόμματος και αποχωρούμε από το κόμμα το οποίο υπηρετήσαμε και ήταν κάποτε στη πρωτοπορία της κινηματικής και κυβερνώσας Αριστεράς».

 topontiki.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων