Κόσμος

Το νοσοκομείο – «αρχηγείο της Χαμάς» που έχτισε το Ισραήλ!

Ένα ακόμα φιάσκο της προπαγανδιστικής μηχανής του κράτους – δολοφόνου του Ισραήλ, στην προσπάθεια που καταβάλλει όλο αυτό το διάστημα να ξεπλύνει τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού – Αναδημοσίευση απο το Ριζοσπάστη

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τα στρατεύματά του διεξήγαγαν μια «ακριβή και στοχευμένη επιχείρηση εναντίον της Χαμάς σε μια συγκεκριμένη περιοχή». Αργότερα την ίδια μέρα, ένας ανώτερος Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι «όπλα και άλλες τρομοκρατικές υποδομές» βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στο νοσοκομείο «Αλ Σίφα».

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αντισυνταγματάρχης Peter Lerner, δήλωσε στο CNN ότι το νοσοκομείο και το συγκρότημα ήταν για τη Χαμάς «ένας κεντρικός κόμβος των επιχειρήσεών της, ίσως ακόμη και η παλλόμενη καρδιά και ίσως ακόμη και ένα κέντρο βάρους».

Στο «X» (πρώην Twitter), ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε ένα βίντεο με αξιωματικό του να «ξεναγεί» στο νοσοκομείο «Αλ Σίφα», υποστηρίζοντας πως το βίντεο προβάλλεται αμοντάριστο, χωρίς αλλαγές ή περικοπές, σε αντίθεση με τα βαριά μονταρισμένα βίντεο που δημοσιεύτηκαν τις προηγούμενες μέρες. Ωστόσο, η ανάρτηση διαγράφηκε λίγες ώρες μετά και στη συνέχεια αναδημοσιεύτηκε ένα σχεδόν πανομοιότυπο βίντεο, με μερικές τροποποιήσεις, προκαλώντας περισσότερα ερωτήματα για τα …«αμοντάριστα» αποδεικτικά στοιχεία.

Το βίντεο (στη δεύτερη εκδοχή του) προβλήθηκε και από τα ελληνικά ΜΜΕ, τα οποία υιοθέτησαν χωρίς κανέναν ενδοιασμό τους ισχυρισμούς του ισραηλινού στρατού, για να στηρίξουν το «αφήγημα» ότι οι ένοπλοι της Χαμάς χρησιμοποιούν σαν «ασπίδα» τους άρρωστους και τραυματισμένους Παλαιστίνιους και γι’ αυτό κρύβουν το αρχηγείο τους στα θεμέλια του νοσοκομείου. Οπότε, καλά κάνει το Ισραήλ και μπουκάρει σε νοσοκομεία, δολοφονεί εν ψυχρώ ασθενείς και νεογέννητα μωρά!

Να πώς περιέγραψε γνωστό ΜΜΕ τις εικόνες του ισραηλινού στρατού: «Εντόπισαν στην αίθουσα μαγνητικού τομογράφου ολάκερη οπλαποθήκη. Στο βίντεο-ντοκουμέντο διακρίνονται μεγάλος αριθμός τυφεκίων εφόδου, χειροβομβίδες, γεμιστήρες και άλλος οπλισμός, ενώ σε άλλο θάλαμο εντοπίστηκε τεχνολογικός εξοπλισμός που υποδηλώνει ότι η Χαμάς διατηρούσε εκεί επιχειρησιακό αρχηγείο».

Σε άλλη γνωστή ειδησεογραφική ιστοσελίδα, ο απεσταλμένος δημοσιογράφος περιγράφει με απίστευτες λεπτομέρειες το συμβάν, χωρίς να είναι (και δεν θα μπορούσε να είναι) αυτόπτης μάρτυρας, καθώς μεταδίδει από την ισραηλινή πόλη Ασντόντ, έξω από τη Γάζα.

Μας «ενημερώνει» λοιπόν ότι «ο ισραηλινός στρατός έχει καταφέρει να μπει στη φωλιά του φιδιού, στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, εκεί όπου η ηγεσία της τρομοκρατικής οργάνωσης είχε χτίσει ένα υπόγειο στρατηγείο χρησιμοποιώντας τους ασθενείς και τους αμάχους ως ανθρώπινη ασπίδα (…) Ενα επιχειρησιακό κέντρο διοίκησης, όπλα και τεχνολογικά μέσα που βρέθηκαν στο κτίριο μαγνητικής τομογραφίας του νοσοκομείου Σίφα στην πόλη της Γάζας εντόπισε ο στρατός, που τα κατέγραψε στην κάμερα». Πού να ήταν «ενσωματωμένος» και στη στρατιωτική μονάδα που επιχειρεί μέσα στο νοσοκομείο!

Ο ισραηλινός στρατός, που έχει στοχοποιήσει εδώ και βδομάδες το μεγαλύτερο νοσοκομειακό συγκρότημα της Γάζας, φαίνεται να κινείται σε… γνώριμα μέρη, τα οποία δεν «επισκέπτεται» για πρώτη φορά. Γιατί στο Ισραήλ και στη Γάζα είναι κοινό μυστικό ότι οι υπόγειες υποδομές και το κύριο τμήμα του νοσοκομείου «Αλ Σίφα» έχουν χτιστεί από τους Ισραηλινούς, την περίοδο που το κατοχικό κράτος είχε τον πλήρη έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας! Διαθέτουν δηλαδή «στο πιάτο» όλα τα σχεδιαγράμματα και έχουν επομένως την άνεση και την ευχέρεια να σκηνοθετήσουν ό,τι θέλουν στο εσωτερικό του.

Για του λόγου το αληθές, η ισραηλινή «Haaretz» αναφέρει σε δημοσίευμά της το 2009: «Ανώτεροι αξιωματούχοι της Χαμάς στη Γάζα κρύβονται σε ένα καταφύγιο που χτίστηκε από το Ισραήλ, υποπτεύονται αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών. Πολλοί πιστεύεται ότι βρίσκονται στα υπόγεια του νοσοκομειακού συγκροτήματος Shifa στην πόλη της Γάζας, το οποίο ανακαινίστηκε κατά τη διάρκεια της ισραηλινής κατοχής της Λωρίδας της Γάζας. Η ισραηλινή πολιτική διοίκηση στα εδάφη κατασκεύασε το κτίριο 2 του νοσοκομειακού συγκροτήματος, το οποίο διαθέτει ένα μεγάλο τσιμεντένιο υπόγειο που στέγαζε το πλυντήριο του νοσοκομείου και διάφορες διοικητικές υπηρεσίες».1

Το 2014 το «tabletmag» ανέφερε: «Οι Ισραηλινοί είναι τόσο σίγουροι για την τοποθεσία του καταφυγίου της Χαμάς (…) επειδή το έχτισαν. Πίσω στο 1983, όταν το Ισραήλ εξακολουθούσε να κυβερνά τη Γάζα, έχτισαν ένα ασφαλές υπόγειο χειρουργείο και δίκτυο σηράγγων κάτω από το νοσοκομείο Shifa – που είναι ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους οι ισραηλινές πηγές ασφαλείας είναι τόσο σίγουρες ότι υπάρχει ένα κύριο καταφύγιο διοίκησης της Χαμάς μέσα ή γύρω από το μεγάλο τσιμεντένιο υπόγειο κάτω από την περιοχή του κτιρίου 2 του νοσοκομείου».2

Το ισραηλινό «YNET» επίσης αναφέρει σε δημοσίευμά του πριν λίγες μέρες: «Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι το εμβληματικό κτίριο, το οποίο έχει γίνει διεθνές σύμβολο και το επίκεντρο πολλής προσοχής, χτίστηκε από την αρχή μέχρι το τέλος με τον σχεδιασμό και την εκτέλεση Ισραηλινών αρχιτεκτόνων. Οι πρώτοι περίτεχνοι υπόγειοι όροφοι του νοσοκομείου σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν κατά τη δεκαετία του 1980 στο γραφείο του Tzpur στο Τελ Αβίβ, κατόπιν αιτήματος του Τμήματος Δημοσίων Εργων (PWD).

(…) Τη δεκαετία του 1980, το Ισραήλ ανακαίνισε και επέκτεινε το νοσοκομειακό συγκρότημα, συμπεριλαμβανομένης της ανασκαφής ενός υπόγειου με δάπεδο από σκυρόδεμα, το οποίο χρησιμοποιήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες ως έδρα μιας δολοφονικής τρομοκρατικής οργάνωσης».3

* * *

Στο αμοντάριστο βίντεο που τελικά μονταρίστηκε και προβάλλει «αδιάσειστα στοιχεία», ο αξιωματικός του ισραηλινού στρατού παρουσιάζει ως ευρήματα μερικές τσάντες, που βρέθηκαν πίσω από ένα μηχάνημα μαγνητικού τομογράφου και σε άλλα σημεία του κτιρίου. Η «ολάκερη οπλαποθήκη» που περιγράφουν τα ελληνικά ΜΜΕ αποτελείται από μερικά Καλάσνικοφ, άδειους γεμιστήρες, ορισμένες χειροβομβίδες, μερικά ζευγάρια παπούτσια και δύο εξαρτήσεις.

Αντιλαμβανόμενος ο ίδιος ο αξιωματικός το πόσο δύσκολο είναι να πείσει, «καρφώνεται» από μόνος του: «Βρήκαμε μια άλλη τσάντα, αυτή την τσάντα εδώ. Την ανοίξαμε για να βεβαιωθούμε ότι είναι ασφαλής να την δείξουμε, γι’ αυτό παρακαλώ μην αρχίσετε να λέτε “το ανοίξατε και το τοποθετήσατε εκεί”, αυτή είναι η τσάντα που βρήκαμε και αυτό είναι το υλικό που ήταν μέσα».

Ακόμα χειρότερα, ο «τεχνολογικός εξοπλισμός» του υποτιθέμενου «αρχηγείου» της Χαμάς αποτελείται από ένα λάπτοπ, έναν ασύρματο και μερικά CD. Στο λάπτοπ, στην αρχική έκδοση του βίντεο, εμφανίζεται η φωτογραφία της Ισραηλινής στρατιώτη Ori Megidish. Η ίδια, σύμφωνα με αρχικές ανακοινώσεις των ισραηλινών αρχών, «αφέθηκε ελεύθερη» στις 30 Οκτώβρη.

Στο βίντεο δεν εμφανίζεται απολύτως κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει την ύπαρξη κάποιου αρχηγείου. Κανένας χάρτης, κανένας ουσιαστικός εξοπλισμός επικοινωνιών. Στην πραγματικότητα, παρουσιάζονται λιγότερα όπλα και από αυτά που «βρέθηκαν» πριν λίγες μέρες στο παιδιατρικό Νοσοκομείο Ραντίσι!

Δεν υπάρχει επίσης κανένα πλάνο από το περιβόητο υπόγειο και τα τούνελ του νοσοκομείου. Η μοναδική αναφορά σε αυτά γίνεται στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο «i24News», στο οποίο ο δημοσιογράφος σε ζωντανή σύνδεση ανέφερε το πρωί της Πέμπτης 16/11: «Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι τα φρεάτια του υπογείου είναι μπλοκαρισμένα με τσιμέντο από τη Χαμάς. Για αυτό ο στρατός έφερε και μπουλντόζες πέρα από τανκς, ώστε να προσπαθήσει να ανοίξει αυτά τα φρεάτια και να προσεγγίσει το υπόγειο και πιθανώς τα υπόγεια τούνελ κάτω από το νοσοκομείο».4

* * *

Είναι προφανές πως έχουμε να κάνουμε με ένα ακόμα φιάσκο της προπαγανδιστικής μηχανής του κράτους – δολοφόνου του Ισραήλ, στην προσπάθεια που καταβάλλει όλο αυτό το διάστημα να ξεπλύνει τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού. Σε αυτήν την προσπάθεια «βάζουν πλάτη» η κρατική ΕΡΤ και ιδιωτικά ΜΜΕ, που μεταδίδουν αμάσητα τα δελτία Τύπου του ισραηλινού στρατού, χωρίς ίχνος επιφύλαξης και στοιχειώδη δεοντολογία.

Πηγές:

1:https://web.archive.org/web/20090313095323/http://haaretz.com/hasen/spages/1054569.html

2:https://www.tabletmag.com/sections/news/articles/top-secret-hamas-command-bunker-in-gaza-revealed

3:https://www.ynet.co.il/architecture/article/syyihpw76

4:https://twitter.com/i24NEWS_EN/status/1725034772760498244?s=09

(Αναδημοσίευση από το «Ριζοσπάστη»)

banner-article

Ροη ειδήσεων