Βιβλίο Γράμματα & Τέχνες Πολιτισμός Ρεπορτάζ Τοπικά

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Αρχιμανδρίτη Πορφυρίου «Πορεία Φωτός, Ν. -Γ. Πεντζίκης»

“Εμείς εδώ απόψε κρατάμε στα χέρια την “Πορεία Φωτός” τού Γέροντος Πορφυρίου, ένα έργο του, μία ιδιαιτέρως καλαίσθητη έκδοση των Εκδόσεων Αθανασίου Αλτιντζή, εντός του οποίου ο γέροντας υμνεί τον μοναδικό αυτόν πνευματικό άρχοντα. Είμαστε πάρα πολύ τυχεροί”  Γιάννης Καισαρίδης

Παρουσιάστηκε στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας και  σε συνεργασία με την Future Library το βιβλίο του Αρχιμανδρίτη Πορφυρίου, Καθηγούμενου της  Ιερής Μονής  Τιμίου Προδρόμου Βέροιας, «Πορεία Φωτός, Ν.-Γ. Πεντζίκης», εκδόσεις Αλτιντζή.

Με γεμάτη την αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης μίλησαν για το βιβλίο ο Γιάννης Καισαρίδης, συγγραφέας, η Άννα Καζαντζίδου, ζωγράφος-αγιογράφος, ο Στέλιος Κούκος, δημοσιογράφος  και ο  ίδιος ο συγγραφέας. Κοινή συνισταμένη των τριών ομιλητών αλλά και του συντονιστή της εκδήλωσης, του Γιάννη Τροχόπουλου, συνιδρυτή της Future Library, ήταν ότι σε κάποια στιγμή γνώρισαν όλοι τον Πεντζίκη, όπως και ο συγγραφέας του βιβλίου, ο γέροντας Πορφύριος.

Ο Γιάννης Τροχόπουλος προλογίζοντας μίλησε για τους δεσμούς του Πεντζίκη με τη Βιβλιοθήκη, που την επισκέφτηκε το 1991, αλλά και για τα 30 χρόνια από την εκδημία εκείνου που συνταίριαζε στο έργο και την προσωπικότητά του τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία, αφήνοντας πίσω του ένα μεγάλο κενό.

Ο Γιάννης Καισαρίδης με τον ιδιαίτερο ποιητικό του λόγο έκανε το πορτρέτο του συγγραφέα, δίνοντας πέρα από την προσωπική του οπτική και την οπτική του βιβλίου του Αρχιμ. Πορφυρίου.

Ξεκινώντας από την πολυδιάστατη προσωπικότητα του Πεντζίκη, που συνδύαζε τον λογοτέχνη με τον ζωγράφο, τον προσκυνητή της μνήμης μέσα από τόπους και χρόνους, τον εραστή της λεπτομέρειας, που οδηγεί στη σύνθεση, πέρασε στη μεγάλη αγαπημένη του, τη “μητέρα”  Θεσσαλονίκη και κείνους που τον προσδιόρισαν  ως λογοτέχνη και καλλιτέχνη.

Ιδιαίτερα έμεινε  στην προσωπικότητα του συγγραφέα, ξεχωριστή μέσα στην κοινοτυπία που βασιλεύει καθημερινά γύρω μας, λέγοντας γι’ αυτόν: “Αυτός ο λοξός, ο πανελεύθερος, ο συμπαντικός, μοναδικός Ν.Γ.Π.! Αυτός, του φαντασιακού η πληρότης! Αυτός που μεταβάλλει πλήρως, εκ θεμελίων, τον κόσμο που μας περιβάλλει, απόλυτα, συγχρόνως, ενταγμένος στην πραγματικότητα.”

Συνδυάζοντας την ελευθερία σκέψης και πράξης με την πίστη στην Ανάσταση του Κόσμου, μέσα από μια διαρκή ενορατική διάθεση,  παλεύει με τον εαυτό του, μέσα από την άγνοια και τη γνώση. “Υπερβατικώς κινούμενος προς την Ανάσταση, διαμορφώνει ένα καταπληκτικό ενορατικό σύστημα πρόσληψης, ερμηνείας και χρήσης του κόσμου, μια παράξενη νοητική όσο και αισθητηριακή λειτουργία διάλυσης και ανασύνθεσής του. Βασική συνισταμένη του έργου του η προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος που χωρίζει τους νεκρούς από τους ζωντανούς” συμπληρώνει ο Γιάννης Καισαρίδης, χαρακτηρίζοντάς τον όχι απλά μοναδικό, αλλά τελευταίο των μοναδικών.

Για το βιβλίο του γέροντα Πορφυρίου ο Γιάννης Καισαρίδης κατέληξε λέγοντας:

“Στον πυρπολητή και πυρπόλητο -φλεγόμενο και μη καιόμενο- Γέροντα Πορφύριο οφείλει η Δ.Κ.Β.Β. την πρώτη επαφή της με τον Ν.Γ.Π. Με τη βοήθειά του ήρθε στη Βέροια την Άνοιξη του 1991, για μια ξεχωριστή εκδήλωση προς τιμήν του. Για τη συνάντηση αυτή θα σας μιλήσουν…, άνθρωποι που έζησαν από κοντά τον Ν.Γ.Π. (κ εκτός Β., βεβαίως). Εμείς εδώ απόψε κρατάμε στα χέρια την “Πορεία Φωτός” τού Γέροντος Πορφυρίου, ένα έργο του, μία ιδιαιτέρως καλαίσθητη έκδοση των Εκδόσεων Αθανασίου Αλτιντζή, εντός του οποίου ο γέροντας υμνεί τον μοναδικό αυτόν πνευματικό άρχοντα. Είμαστε πάρα πολύ τυχεροί.

Μοναδικής σημασίας πληροφορίες, εξαιρετικά σχόλια-”προσκυνήματα” στην αστείρευτη ιαμάτων πηγή του κόσμου τού Ν.Γ.Πεντζίκη, διασώζονται και παρουσιάζονται στις σελίδες του. Σε μεγάλο βαθμό -τουλάχιστον, εμμέσως- συνδεδεμένα (και λόγω του Βεροιέως γέροντος) με την πόλη μου. Εντός του βιβλίου γίνεται αναφορά για την παρουσία του Ν.Γ.Π. και του Γ.Σ. το 1964 στην πόλη μας. Λίγα μέτρα από εδώ… Στην Κοντογεωργάκη. Συνοδευόμενος από τον νομπελίστα ποιητή μας Γεώργιο Σεφέρη. “

Η Άννα Καζαντζίδου πρόσθεσε τη δική της εμπειρία, άκρως βιωματική, αφού όχι απλά γνώρισε τον συγγραφέα, αλλά, αφού τον συνάντησε για πρώτη φορά στην επίσκεψή του στη Βέροια, στη Βιβλιοθήκη,  η ζωγραφική έγινε ο συνδετικός κρίκος που τους έδεσε.

Βλέποντας έναν συγκεκριμένο πίνακά της όχι απλά μιλούν οι δυο τους για ζωγραφική και  ψηφαρίθμηση, αλλά  αναπτύσσεται ανάμεσά τους μια σχέση δάσκαλου- μαθητή και συζήτηση μεγάλων πνευματικών θεμάτων, όπως η εξομολόγηση και η ταπείνωση.

Ο Στέλιος Κούκος μιλώντας ειδικά για τη σχέση του συγγραφέα με το Άγιο Όρος, αναφέρθηκε σε εικόνες που πρόβαλαν τη σχέση αυτή ιδιαίτερα με ανθρώπους του χώρου.

Ειδικά για το βιβλίο του γέροντα Πορφυρίου σημείωσε  ότι πρόκειται για 4 διαφορετικά κείμενα χωρίς επαναλήψεις, που παρουσιάζουν τον Πεντζίκη σαν ένα διαφορετικό άνθρωπο ανάμεσα στους καλλιτέχνες και τους λογοτέχνες του καιρού του σαν ένα antistar. Ένας ξεχωριστός άνθρωπος της μέθεξης, όχι της διανόησης, ένα διαρκές μάθημα ζωής ο ίδιος.

“Το βιβλίο του γέροντα Πορφυρίου αποτελεί ένα αντικλείδι για να εισχωρήσει κανείς στο έργο και την προσωπικότητα του συγγραφέα” πρόσθεσε.

Ο γέροντας Πορφύριος ευχαρίστησε, παίρνοντας το λόγο, τους παρουσιαστές του βιβλίου του, αλλά και όσους τον τίμησαν με την παρουσία τους, προτείνοντας στον Δήμαρχο, Κώστα Βοργιαζίδη, που ήταν παρών, την ονομασία του δρόμου που περπάτησε ο Πεντζίκης στη Βέροια,( μεταξύ Έλλης και Κοντογεωργάκη), σε οδό Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη.

Ακολούθησε μικρή δεξίωση και τέλος ο συγγραφέας υπέγραψε τα βιβλία του.

Φωτογραφίες: faretra.info

…………………..

banner-article

Ροη ειδήσεων