Γράμματα & Τέχνες Θέατρο Πολιτισμός Ρεπορτάζ Τοπικά

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας: “Ένας ελέφαντας στο δωμάτιο” / Μια παράσταση για παιδιά γεμάτη φως, κίνηση και μουσική

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας ξεκινά φέτος  με τους καλύτερους οιωνούς. Με μια παιδική παράσταση, που μιλά και σε μικρούς και σε μεγάλους.

Το “Ένας ελέφαντας στο δωμάτιο” της Ειρήνης Αναγνωστοπούλου είναι ένα έξυπνο κείμενο, έγινε μια ελκυστική παράσταση και  δόθηκε σήμερα για το κοινό στην Αντωνιάδεια Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών της Βέροιας.

Παίζοντας η συγγραφέας με δύο μοτίβα, αυτό της μνήμης κι αυτό της άγνοιας σημαντικών πραγμάτων στη ζωή, που ηθελημένα ή αθέλητα αγνοούμε, στήνει το μύθο της πάντα με γνώμονα την κατανόησή του από τον παιδικό δέκτη, στον οποίο απευθύνεται.

Κι εδώ, βέβαια, βασικός παράγοντας για την κατανόηση είναι η ηλικία του παιδιού, που αλλιώς προσλαμβάνει ένα θεατρικό δρώμενο στην ηλικία του Νηπιαγωγείου κι αλλιώς στην τελευταία τάξη του Δημοτικού.

Αυτός ο σκόπελος παρακάμπτεται με το ανέβασμα της παράστασης με τρόπο ευρηματικό, που απευθύνεται στην ευαισθησία κάθε παιδιού, όποιας ηλικίας.

Σε μια οικογένεια, όπου ο πατέρας λείπει μακριά και η μητέρα στριφογυρίζει στο σπίτι, προσπαθώντας να  ανταποκριθεί στις τρέχουσες ανάγκες του μεγαλώματος της μικρής Βικτώριας, αλλά και της φροντίδας του παππού Πέτρου, που χάνει σιγά-σιγά τη μνήμη του, η συναισθηματική επαφή παύει να υπάρχει. Το έλασσον μετατρέπεται σε μείζον και η Βικτώρια νιώθει αυτήν την έλλειψη, που την κάνει να την αναζητά μέσα από φανταστικά ταξίδια με τον παππού Πέτρο.

Ώσπου, τη μέρα των γενεθλίων της εμφανίζεται ένας απρόσμενος επισκέπτης, που μόνο εκείνη βλέπει, ένας ελέφαντας!

Ο ελέφαντας θα ταξιδέψει τη Βικτώρια, με το ισχυρότερο  όπλο του, τη μνήμη, σε κόσμους που η ψυχή της ποθεί, συμπαρασύροντας στο παιχνίδι και τους μεγάλους του σπιτιού, όταν έρθει η ώρα να γίνει αυτό!

Πώς μπορεί ένα θέμα κατά βάσιν φιλοσοφικό να μετατραπεί σε μια “φωσφορίζουσα” παράσταση, αγγίζοντας όλους;

Η σκηνοθέτιδα Καλλιόπη Σίμου, η οποία, πρέπει να σημειωθεί, είναι και η νέα Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας,  με την πρώτη της αυτή παράσταση, κάνει τα δύσκολα εύκολα, μέσα από μια παράσταση καλοδουλεμένη, που στηρίζεται πέρα από την ερμηνεία των ηθοποιών της, στην άψογη κίνηση –  οι χορογραφίες είναι δικές της σε συνεργασία με την Αφροδίτη Γεωργιάδου – και στην έξοχη μουσική που έγραψε η Άλκηστη Ραυτοπούλου και την έπαιξε επί σκηνής στο πιάνο του ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, που έκανε και τη διδασκαλία των τραγουδιών.

Έτσι και τα μικρότερα παιδιά, που δεν θα αντιληφθούν τα μηνύματα του έργου, θα απολαύσουν μια παράσταση, όπου η μουσική και το τραγούδι είναι καθοριστικά για τον συναισθηματικό τους κόσμο, σε συμπόρευση με την κίνηση, που ο χορός προσδίδει στην παράσταση.

Οι ηθοποιοί που ερμήνευσαν τους ρόλους έδεσαν σ’ ένα σύνολο, όπου ο καθένας τους πρόσφερε  μια ολοκληρωμένη, δυναμική εικόνα των όσων αντιπροσώπευαν στο κείμενο. Από την εκφραστικότατη μικρή Βικτώρια και τον φανταστικό της ελέφαντα, που έπρεπε να παίζει μόνο με τη γλώσσα του σώματος και χαριτωμένους βρυχηθμούς, μέχρι την αεικίνητη μητέρα  και τον γλυκύτατο παππού, οι Δημήτρης Καπετάνιος, Βικτώρια Παπαδοπούλου-Σισκοπούλου, Δήμητρα Σταματίου και Βασίλης Τσόρλαλης, απέδωσαν θαυμάσια κάτω από τη σκηνοθετική μπαγκέτα, δείχνοντας και τις επιπλέον δυνατότητές τους στο τραγούδι και το χορό.

Σημαντική η σκηνογραφική και ενδυματολογική κατάθεση από τον Δημήτρη Γεωργόπουλο , που αναδείχτηκε στο έπακρο από τους φωτισμούς του Γιώργου Βέγκου.

Μια παράσταση προσεγμένη μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, που την παρακολούθησαν σήμερα και πολλά μικρά παιδιά, συμμετέχοντας μαζί με τους γονείς τους. Καταχειροκροτήθηκε!

…………………

Φωτογραφίες: Τάσος Θώμογλου – faretra.info

Συντελεστές

Κείμενο: Ειρήνη Αναγνωστοπούλου

Σκηνοθεσία / Χορογραφία: Καλλιόπη Σίμου

Μουσική: Άλκηστις Ραυτοπούλου

Σκηνογραφία / Ενδυματολογία: Δημήτρης Γεωργόπουλος

Μουσική Διδασκαλία: Αλέξανδρος Ιωσηφίδης

Συνεργασία στη Χορογραφία: Αφροδίτη Γεωργιάδου

Φωτισμοί: Γιώργος Βέγκος

Επιμέλεια ήχου: Αλέξανδρος Καροτσέρης

Εικαστικό κάρτας / αφίσας: Δαμιανός Οικονομίδης

Φωτογραφίες: Τάσος Θώμογλου

Βίντεο / Μοντάζ: Παύλος Τσανακτσίδης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Βασιλική Ζώκου

Βοηθός Σκηνογράφου / Ενδυματολόγου: Ελένη Τσίλη

Παραγωγή / Οργάνωση παραγωγής / Προβολή: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας

Τους ρόλους ερμηνεύουν (αλφαβητικά)

Δημήτρης Καπετάνιος

Βικτώρια Παπαδοπούλου-Σισκοπούλου

Δήμητρα Σταματίου

Βασίλης Τσόρλαλης

Μουσικός επί σκηνής

Αλέξανδρος Ιωσηφίδης

 

banner-article

Ροη ειδήσεων