Κοινωνία Οικονομία

Ένα εκατομμύριο ευρώ την ημέρα τα καθαρά κέρδη της (ιδιωτικής) ΔΕΗ, παρά τη σημαντική μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας

Προκλητικά αλματώδης κερδοφορία για τη ΔΕΗ 

Η πτώση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά και η μείωση του όγκου πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας περιόρισαν τον τζίρο της επιχείρησης κατά 3,039 δισ. ευρώ. Αυτό όμως δεν αποτέλεσε εμπόδιο για να εμφανίσει η ΔΕΗ εκρηκτική η αύξηση της κερδοφορίας της  στο εννεάμηνο του 2023, ως αποτέλεσμα του συνδυασμού υψηλών τιμών ρεύματος, κρατικών επιδοτήσεων στην κατανάλωση και χαμηλής τιμής του φυσικού αερίου.

Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA ) στο εννεάμηνο ανήλθαν σε 936,8 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 292 εκατ. ή 45,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι. Και τα καθαρά κέρδη, μετά τους φόρους, έφτασαν τα 267,5 εκατ. στο 9μηνο -ή ένα εκατομμύριο ευρώ την ημέρα- από ζημιές 169,8 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα το 2022. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Γιώργος Στάσσης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα επισήμανε ότι επιβεβαιώνουν τον στόχο να κλείσει η χρονιά με τα επαναλαμβανόμενα κέρδη EBITDA να φτάνουν το 1,2 δισ. ευρώ.

Η κερδοφορία  της ΔΕΗ επιτεύχθηκε παρά το γεγονός ότι στο εννεάμηνο του έτους μειώθηκε και η συνολική ζήτηση ενέργειας (από τις 47 στις 45,4 TWh) και το μερίδιο της ΔΕΗ στη προμήθεια ρεύματος (από το 63% στο 57,5%) και το μερίδιό της στην παραγωγή ρεύματος (από 44,9% σε 38,2%). Συνολικά το διάστημα αυτό ο τζίρος της εταιρείας μειώθηκε κατά 35,5% σε σχέση με πέρσι λόγω των μειωμένων τιμών, ενώ οι λειτουργικές δαπάνες της μειώθηκαν κατά 42,1% (ή 8 δισ. ευρώ!) λόγω μείωσης του κόστους για αγορά αερίου και δικαιωμάτων εκπομπών CO2.

Αυτά τα στοιχεία, παράλληλα με το άνοιγμα της επιχείρησης σε άλλες αγορές, ακόμα και στην πώληση ηλεκτρικών ειδών, έρχονται την ίδια στιγμή που τα λαϊκά νοικοκυριά αντικρίζουν κάθε μήνα των εφιάλτη των φουσκωμένων λογαριασμών. Η ενεργειακή φτώχεια και η μιζέρια για τους πολλούς αποτελεί χρυσή «ευκαιρία» για κέρδη σε μετόχους και ομίλους.

banner-article

Ροη ειδήσεων