Πολιτική

Οι κομβικοί αριθμοί πίσω απ’ τις 1.300 υπογραφές διαφωνούντων στον ΣΥΡΙΖΑ

Λίγες ώρες πριν απ’ την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής έγινε γνωστό ότι το κείμενο – βόμβα υπογράφουν 1.300 μέλη του κόμματος. Πώς μεταφράζεται όμως αυτό στην Κ.Ε. και στην Κ.Ο.

Μετρούν τις δυνάμεις τους οι διαφωνούντες στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά και όσοι επιμένουν στην ενότητα ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής αυτό το Σαββατοκύριακο, που πιθανόν να φέρει και άμεσες αποχωρήσεις.

Το ρήγμα είναι δεδομένο. Και η διάσπαση πια φαντάζει αναπόφευκτη. Η πρόσφατη ομιλία του Ευκλείδη Τσακαλώτου σε εκδήλωση της εφημερίδας «Εποχή» ήταν προοίμιο εξόδου της «Ομπρέλας» από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Όπως ξέρετε κατέβηκα ως υποψήφιος πρόεδρος και στο τέλος στην ομιλία μου είπα ότι είτε χάσω είτε κερδίσω θέλω να φέρω πίσω την περηφάνια στους αριστερούς για τις ιδέες τους. Το θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει περηφάνια σε αυτό το κόμμα…» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.

Το τι δυναμική έχει αυτό το κύμα διαφωνούντων μέσα στις νέες συνθήκες που έφερε η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη μένει να αποκρυσταλλωθεί το Σαββατοκύριακο.

Το κείμενο -«βόμβα» υπό τον τίτλο «Διέξοδος Αριστερά» που κατακεραυνώνει τον νέο πρόεδρο και το στενό του περιβάλλον, βάζοντας στο στόχαστρο και τον Αλέξη Τσίπρα κυρίως για τις αλλαγές στο καταστατικό που επέτρεψαν σε έναν εκτός κόμματος μέχρι πρότινος να διεκδικήσει την ηγεσία, φαίνεται πως δεν βρήκε την απήχηση που ευελπιστούσαν οι βασικοί του εμπνευστές.

Ο αρχικός στόχος για 10.000 υπογραφές, έπεσε πριν από περίπου λίγες ημέρες στις 2.500 και σήμερα έγινε γνωστό ότι το υπέγραψαν 1.300 μέλη του κόμματος. Όμως δεν φαίνεται να κερδίζει υπολογίσιμο έδαφος στην Κεντρική Επιτροπή, ποσό δε μάλλον στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο έχουν υπογράψει 45 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, που συνολικά αριθμεί 302 άτομα.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως το κείμενο υπογράφει μόνο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από τους βουλευτές που πρόσκεινται στην «Ομπρέλα», ενώ απ’ την ομάδα που κινείται γύρω απ’ τον ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη, το υπογράφει μόνο ένα στέλεχος.

Το κείμενο, ανάμεσα σε άλλους, υπογράφουν στελέχη όπως: Ανδρέας Ξανθός, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης, Κώστας Αθανασίου, Νίκος Βούτσης, Αννέτα Καββαδία, Πάνος Λάμπρου.

«ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι οι τραμπουκισμοί και η θρασύτητα ενός πνεύματος ιδιοκτήτη που αποφαίνεται “όποιος διαφωνεί, να φεύγει”»  αναφέρεται με νόημα στο κείμενο, ενώ υπογραμμίζεται η ανάγκη να διασφαλιστεί η ύπαρξη ενός πολιτικού χώρου «ικανού να υπερασπίζεται και να προβάλλει την ταυτότητα, τη φυσιογνωμία, τις αξίες, τις ιδέες και τις πολιτικές προτάσεις της Αριστεράς».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, αύριο, Παρασκευή, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει πανελλαδική τηλεδιάσκεψη όσων σκέφτονται να αποχωρήσουν απ’ το κόμμα.

Πυροσβεστικές παρεμβάσεις

Μετά τη χθεσινή «πυροσβεστική» παρέμβαση του ιστορικού στελέχους Γιάννη Δραγασάκη, σήμερα ήρθε και αυτή του προέδρου της Κ.Ο. Σωκράτη Φάμελλου. Μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» απηύθυνε νέα έκκληση ενότητας.

«Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που έχουμε μπροστά μας πρέπει να συζητήσουμε για την ειλικρινή αγωνία και ανησυχία του κόσμου για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Υπάρχει αγωνία για το εάν θα υπάρχει ένα προοδευτικό, αριστερό, ευρωπαϊκό, σύγχρονο, οικολογικό κόμμα που μπορεί να προσφέρει κυβερνητική λύση, γιατί αυτό χρειάζεται η Ελλάδα. Μάς ενώνει όλες και όλους η ευθύνη που έχουμε απέναντι στην κοινωνία. Τώρα λοιπόν πρέπει να διαμορφώσουμε αυτήν την πολιτική πρόταση. Υπάρχει παράλληλα ο κίνδυνος η κοινωνία να απομακρυνθεί πολιτικά από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λόγω του εσωκομματικού κλίματος. Χρειάζεται λοιπόν να δώσουμε απαντήσεις για τη χώρα και για το πώς οι πολίτες θα ζουν καλύτερα. Πολλοί έχουν προσφέρει επίσης στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αισθάνονται ότι είναι το σπίτι τους. Αυτή είναι η δεύτερη αιτία ανησυχίας πολλών συντρόφων/ισσων μας. Υπάρχει το συναίσθημα μίας μεγάλης οικογένειας που δεν μπορείς να βλέπεις να ταλανίζεται ακόμη και εξαιτίας ενδοοικογενειακών καυγάδων», είπε μεταξύ άλλων.

 efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο