Απόψεις Κόσμος

Ποιος ο Δαβίδ, ποιος ο Γολιάθ

Το στερεότυπο για τον Δαβίδ που, μικρός το δέμας, νίκησε με την ευφυΐα του τον θηριώδη Γολιάθ, με βάση τον πασίγνωστο βιβλικό μύθο, για δεκαετίες χρησιμοποιείται από το κράτος του Ισραήλ ως βολικό ιδεολογικό άλλοθι για τη μακροχρόνια, αιματηρή καταπίεση των Παλαιστινίων.

Μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, η κυβέρνηση Νετανιάχου πίστεψε ότι βρήκε την ιδεώδη ευκαιρία να αναπαραγάγει στο έπακρο τον θεμελιώδη εθνικό μύθο του Ισραήλ, που επιμένει να εμφανίζεται ως ο αδύναμος και ο αμυνόμενος σε μια σύγκρουση στην οποία, από την ίδρυσή του, ήταν ο επιτιθέμενος.

Η ηγεσία του Ισραήλ θεώρησε ότι είχε την ευκαιρία μιας οριστικής «λύσης» στο Παλαιστινιακό, με την επιχείρηση εκτοπισμού δύο και πλέον εκατομμυρίων Παλαιστινίων από τη Γάζα. Και με μια πολεμική επιχείρηση που παίρνει πια χαρακτηριστικά γενοκτονίας. Χρησιμοποιούμε τις λέξεις με αίσθηση μέτρου, παίρνοντας υπόψη τις δραματικές (αλλά εις ώτα μη ακουόντων) εκκλήσεις φορέων και προσώπων. Από τον ΟΗΕ μέχρι την Ατζελίνα Τζολί.

Σκίτσο της Εφ.Συν. [Κ.Γρηγοριάδης 02.11.2023]

Καθώς συμπληρώνεται ένας μήνας από την επίθεση της Χαμάς και τη δυσανάλογη αντεπίθεση της θηριώδους στρατιωτικής μηχανής του Ισραήλ, που περιλαμβάνει και έναν τρομακτικό μηχανισμό προπαγάνδας, ο οποίος επιβάλλει την αλήθεια της μιας πλευράς, ένας πρώτος απολογισμός είναι θεμιτός:

Πρώτα από όλα, στην αναμέτρηση Ισραήλ – Γάζας, ελάχιστοι έχουν πια αμφιβολία ποιος είναι ο Δαβίδ και ποιος ο Γολιάθ. Η υπεροπλία της ισραηλινής στρατιωτικής και διπλωματικής μηχανής είναι προφανής. ΗΠΑ και Ευρώπη, με εξοργιστική μεροληψία, και με μια ακατάσχετη ροή πολεμικών προμηθειών, καθίστανται συνένοχοι του λουτρού αίματος Παλαιστινίων αμάχων που χύνεται στη Γάζα και του Γολιάθ που το υλοποιεί.

Έπειτα, γίνεται φανερό ότι κάποιοι τρίβουν τα χέρια τους –και τα… πορτοφόλια τους– για την πολεμική ένταση που προκαλείται στην ευρύτερη περιοχή. Η αγωνιώδης πίεση της κυβέρνησης Μπάιντεν να περάσει από τα αμερικανικά νομοθετικά σώματα το σχέδιό της για χρηματοδότηση του εξοπλισμού Ισραήλ και Ουκρανίας έχει υποβολείς τις μεγαλύτερες εταιρείες όπλων των ΗΠΑ και της Ε.Ε. Αυτό το αρραγές και ανήθικο μέτωπο της Δύσης υπέρ του Γολιάθ σε αυτή την απάνθρωπη αναμέτρηση έχει γεμίσει ρωγμές. Και τις ανοίγουν οι ίδιες οι κοινωνίες –Δύσης και Ανατολής, Βορρά και Νότου– που γεμίζουν με διαδηλώσεις τις μητροπόλεις του κόσμου με ένα αυτονόητο αίτημα: «Σταματήστε τη σφαγή! Οι Παλαιστίνιοι δικαιούνται ζωή και κράτος!».

Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.
banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας