Άρθρα Κόσμος

“Το Τελ Αβίβ επέσπευσε τις χερσαίες επιχειρήσεις” / γράφει ο Γιώργος Τσιάρας

Ολόκληρες γειτονιές στην πόλη της Γάζας βομβαρδίζει το Τελ Αβίβ, δείχνοντας ότι ο πραγματικός στόχος είναι η συλλογική τιμωρία 2,3 εκατ. αμάχων | AP Photo/Abed Khaled
Οι Ισραηλινοί φαίνεται πως αντιμετώπισαν ισχυρή αντίσταση από Παλαιστίνιους μαχητές εξοπλισμένους με παλαιά αλλά αποτελεσματικά αντιαρματικά Kornet σοβιετικής κατασκευής, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν τη Γάζα και να επιστρέψουν πίσω από το τείχος, έχοντας υποστεί απροσδιόριστες, αλλά οπωσδήποτε σημαντικές απώλειες
Στη δεύτερη φάση του πολέμου για την εξολόθρευση της Χαμάς πέρασε από την Παρασκευή το βράδυ το Ισραήλ με θύματα χιλιάδες αμάχους, ανάμεσά τους μέχρι στιγμής 3.342 παιδιά. ● Οι πολυδιαφημισμένες επιχειρήσεις φαίνεται πως είναι «αναγνωριστικές» και συναντούν σθεναρή αντίσταση.

Στην πιο κρίσιμη φάση του, αυτή των χερσαίων επιχειρήσεων –έστω και «αναγνωριστικών», όπως θα δούμε παρακάτω– πέρασε από το βράδυ της Παρασκευής ο πόλεμος μεταξύ των πάνοπλων ισραηλινών δυνάμεων και της Χαμάς. Η αιματοβαμμένη ισραηλινή ηγεσία, εμφανώς θορυβημένη από τις πιέσεις που δέχεται για να σταματήσει τους μαζικούς βομβαρδισμούς και τη συλλογική τιμωρία 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων και να επιτρέψει επιτέλους τη διέλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας και την τροφοδοσία της Γάζας, αποφάσισε να επισπεύσει την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων και να «πατήσει πόδι» στη βόρεια Γάζα για πρώτη φορά από το 2005.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, και παρά το επικοινωνιακό σόου του Νετανιάχου και των στρατηγών του περί «έναρξης της δεύτερης φάσης» του πολέμου και βέβαιης εξολόθρευσης της Χαμάς, οι μάχες που ακολούθησαν τη διείσδυση των τεθωρακισμένων δεν επεκτάθηκαν μέσα στον πυκνό αστικό ιστό, όπου τα άρματα μάχης και οι τεθωρακισμένες μπουλντόζες δεν μπόρεσαν να διεισδύσουν.

Οι Ισραηλινοί φαίνεται πως αντιμετώπισαν ισχυρή αντίσταση από Παλαιστίνιους μαχητές εξοπλισμένους με παλαιά αλλά αποτελεσματικά αντιαρματικά Kornet σοβιετικής κατασκευής, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν τη Γάζα και να επιστρέψουν πίσω από το τείχος, έχοντας υποστεί απροσδιόριστες, αλλά οπωσδήποτε σημαντικές απώλειες. Φυσικά οι ισραηλινές τεθωρακισμένες φάλαγγες επανήλθαν και το βράδυ της Κυριακής ανακοίνωσαν πανηγυρικά ότι κατάφεραν να δημιουργήσουν δύο μικρής κλίμακας προγεφυρώματα στις βορειότερες εσχατιές της Γάζας, και ιδιαίτερα στη σχεδόν ισοπεδωμένη από τις βόμβες «νεκρή ζώνη» της Μπέιτ Χανούν, αλλά και στην παραλιακή ζώνη της Μπέιτ Λαχία. Μάλιστα Ισραηλινοί στρατιώτες τράβηξαν βίντεο με τη σημαία τους να κυματίζει σε πολυκατοικία κοντά στην ακτή, σχεδόν έξι χιλιόμετρα μέσα στη Γάζα.

Ομως πρόκειται για μια μαγική εικόνα, ένα αιματοβαμμένο θέατρο: όλα δείχνουν πως η πολυδιαφημισμένη χερσαία επιχείρηση δεν είναι μέχρι στιγμής παρά μια «ένοπλη αναγνώριση» (reconnaissance in force ή reconnaissance by fire, στη στρατιωτική ορολογία) προκειμένου να εντοπιστούν και να καταστραφούν από το πυροβολικό και την αεροπορία οι προκεχωρημένες θέσεις βολής της Χαμάς. Και το βέβαιο είναι πως παρά τους τρομερούς βομβαρδισμούς, οι Ισραηλινοί δεν έχουν καταφέρει να κάμψουν την παλαιστινιακή αντίσταση.

Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι παράλληλες προσπάθειές τους να διεισδύσουν από τα ανατολικά στην κυρίως Πόλη της Γάζας, δηλαδή στο πυκνοκατοικημένο κεντρικό της τμήμα, και συγκεκριμένα στον καταυλισμό Μπουρεϊτζ και στη Χαν Γιουνίς, απέτυχαν παταγωδώς. Και οι δυνάμεις τους αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, όπως άλλωστε είχε συμβεί και σε παλαιότερες αντίστοιχες «μίνι-εισβολές».Παρ’ όλα αυτά, οι Ισραηλινοί επιτελείς πανηγυρίζουν και κάνουν λόγο για δήθεν συντριβή της Χαμάς, έστω και αν παραδέχονται πως η μάχη θα κρατήσει πολύ: υποστηρίζουν ότι χτύπησαν το τελευταίο 48ωρο περισσότερους από 600 στόχους, εκ των οποίων οι 150 είναι υπόγειοι.

Ομως κάτι τέτοιο μάλλον δεν συνέβη, καθώς οι δήθεν ισοπεδωμένοι Παλαιστίνιοι πολεμιστές κατάφεραν χτες το απόγευμα να πλήξουν με όλμους μεγάλου διαμετρήματος και ρουκέτες συγκεντρώσεις ισραηλινών μονάδων στην Μπέιτ Λαχία και στο συνοριακό πέρασμα του Ερέζ, στη βόρεια Γάζα, αλλά και να εξαπολύσουν νέο μπαράζ δεκάδων ρουκετών προς το Τελ Αβίβ και άλλες ισραηλινές πόλεις.

Νεκροί πενήντα όμηροι

Το συμπέρασμα απ’ όλα αυτά είναι πως την ίδια ώρα που ο Νετανιάχου και το ισραηλινό επιτελείο «πουλάνε» τις εικόνες των τανκς που μπαίνουν νικηφόρα στη Γάζα στη διψασμένη για εκδίκηση ισραηλινή κοινή γνώμη, στην πραγματικότητα συνεχίζουν και επεκτείνουν την ίδια ειδεχθή τακτική του carpet bombing, δηλαδή του βομβαρδισμού ολόκληρων συνοικιών. Ολόκληρη η Λωρίδα καίγεται από άκρη σε άκρη από τους αγριότερους αεροπορικούς βομβαρδισμούς που έχουν σημειωθεί ποτέ εκεί, και έχουν σαν αποτέλεσμα εκατοντάδες νέους θανάτους αμάχων κάθε μέρα…

Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με τη Χαμάς, από τους βομβαρδισμούς έχουν σκοτωθεί ώς τώρα τουλάχιστον 50 Ισραηλινοί όμηροι, για την απελευθέρωση των οποίων υποτίθεται πως διεξάγεται ο πόλεμος… Στην πραγματικότητα, ένας από τους λόγους που η ισραηλινή ηγεσία φαίνεται πως αποφάσισε να επισπεύσει τις χερσαίες επιχειρήσεις ήταν ακριβώς για να τορπιλίσει τις παράλληλες διαπραγματεύσεις που διεξήγαγαν οι ΗΠΑ και άλλες ξένες δυνάμεις με τη Χαμάς για την απελευθέρωση έως και 50 ομήρων με διπλή υπηκοότητα, με αντάλλαγμα πενθήμερη εκεχειρία, και οι οποίες φαίνεται πως είχαν σημειώσει σοβαρή πρόοδο. Ηδη πολλοί Ισραηλινοί συγγενείς αιχμαλώτων της Χαμάς καταγγέλλουν δημόσια τον «Μπίμπι» πως δεν ενδιαφέρεται για τη σωτηρία των ανθρώπων τους και ότι με τις ενέργειές του ουσιαστικά τους καταδικάζει σε θάνατο! Σε κάθε περίπτωση, η σταδιακή αποκατάσταση των τηλεπικοινωνιών από το πρωί της Κυριακής επέτρεψε χτες στην παγκόσμια κοινή γνώμη να παρακολουθήσει τα πραγματικά αποτελέσματα των δήθεν «χειρουργικών» ισραηλινών βομβαρδισμών. Στη Γάζα έχουν ήδη σκοτωθεί περισσότεροι από 8.005 άνθρωποι, ενώ έχουν καταγραφεί συνολικά 20.242 τραυματίες. Μεταξύ των νεκρών, περίπου οι μισοί είναι παιδιά (3.342). Χτες οι Ισραηλινοί έβαλαν ξανά στο στόχαστρο το μεγαλύτερο νοσοκομείο, το αλ-Κουτζ, όπου έχουν βρει καταφύγιο 12.000 άμαχοι, και για το οποίο υποστηρίζουν πως κρύβει από κάτω του το επιχειρησιακό αρχηγείο της Χαμάς, χωρίς ωστόσο να παρέχουν την οποιαδήποτε απόδειξη, πέρα από κάποια γραφήματα φτιαγμένα σε υπολογιστή…

Ανεπαρκής βοήθεια

Αυτό που είναι σίγουρο, και δεν αποτελεί προπαγάνδα, είναι πως τουλάχιστον τριάντα νοσοκομεία δεν λειτουργούν πια και ότι παρά τη μερική αποκατάσταση της υδροδότησης σε κάποιες γειτονιές της νότιας Γάζας, πολλοί απελπισμένοι και ξεσπιτωμένοι Παλαιστίνιοι αναγκάστηκαν το Σαββατοκύριακο να λεηλατήσουν τις αποθήκες του ΟΗΕ για να βρουν τρόφιμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αρχή της σύρραξης ώς και σήμερα έχουν περάσει στη Γάζα από την Αίγυπτο μόλις 94 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας, εκ των οποίων κανένα δεν μετέφερε καύσιμα για τις γεννήτριες των νοσοκομείων, λόγω της σχετικής απαγόρευσης από το Ισραήλ. Πρόκειται για απολύτως ανεπαρκείς ποσότητες, καθώς ο ΟΗΕ έχει εκτιμήσει πως χρειάζονται τουλάχιστον 100 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας τη μέρα. Σε μια ανατριχιαστική τους ανακοίνωση, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζήτησαν άμεση κατάπαυση του πυρός και αναφέρουν: «Η βόρεια Γάζα ισοπεδώνεται, ενώ ολόκληρη η Λωρίδα χτυπιέται και οι άμαχοι δεν έχουν πού να καταφύγουν… Οι ενέργειες των παγκόσμιων ηγετών είναι πολύ ανεπαρκείς, πολύ αργές, καθώς ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα του ΟΗΕ για ανθρωπιστική εκεχειρία δεν έχει κάνει τίποτα για να περιορίσει την αδιάκριτη βία που εξαπολύεται σε έναν αβοήθητο λαό…Τα νοσοκομεία είναι πλημμυρισμένα από ασθενείς, ακρωτηριασμοί και χειρουργικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται χωρίς κατάλληλη αναισθησία και τα νεκροτομεία είναι πλημμυρισμένα από πτώματα», αναφέρει η διεθνής οργάνωση.

 efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας