ART Γράμματα & Τέχνες Εικαστικά Πολιτισμός

Ακσέλι Γκάλλεν-Κάλλελα, ο υμνωδός της φιλανδικής φύσης

Πατώντας και στους δύο αιώνες, στον 19ο και τον 20ο, (1865 – 1931) ο Κάλλελα είναι εκφραστής του προσώπου της πατρίδας του έτσι, όπως το προβάλλει η φύση σ’ όλες τις εποχές του χρόνου.

Τα φινλανδικά του τοπία δοσμένα με ανοιχτά χρώματα, όπου κυριαρχεί το γαλάζιο και το λευκό, αναδίδουν τη γοητεία της πατρίδας του που μεγάλο διάστημα την κατοικεί το χιόνι.

Κι όταν ακόμη αποδίδει τη φύση με χρώματα πιο ζωντανά, σε ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά τοπία, το μωβ  εναρμονίζεται πλήρως με την ηρεμία του γαλάζιου και το κίτρινό του υπογραμμίζει το πράσινο χαρούμενο,  φτάνοντας μέχρι το γλυκό πορτοκαλί, αλλά πάντα ελεγχόμενο.

Τοπία, όπου η ανθρώπινη παρουσία υποτάσσεται  σ’ εκείνην της φύσης, (συχνά υποδηλώνοντας την αίσθηση της μοναξιάς), που αναδεικνύεται από τα πινέλα του Κάλλελα άλλοτε επιβλητική κι άλλοτε σιωπηλά τρυφερή.

Τα πορτρέτα του διακρίνονται για τη ρεαλιστική απεικόνιση, αφαιρώντας τους κάθε τάση εξιδανίκευσης.

Το έργο του Φινλανδού ζωγράφου αναγνωρίστηκε στην πατρίδα του, όπου υπάρχει και ομώνυμο μουσείο με τα έργα του, αλλά και  στην Ευρώπη.

Ειδικά στην πατρίδα του είναι για έναν επιπλέον λόγο γνωστός, γιατί απέδωσε στη ζωγραφική του το έπος Καλεβάλα, που θεωρείται το εθνικό έπος της Φινλανδίας .

…………………..

 

 

banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο