“Βέρροια, μνήμες…”/ Μια ευρηματική εκδήλωση Λόγου & Μουσικής αφιερωμένη στην ιστορική μνήμη της πόλης
Τη χθεσινή μέρα της απελευθέρωσης της πόλης από τον οθωμανικό ζυγό τίμησε ο Δήμος Βέροιας με μια εκδήλωση ιστορικής μνήμης, που συνδύασε το λόγο με τη μουσική σε μία σύζευξη που ανέδειξε το παρελθόν της πόλης με σοβαρότητα.
Με τον τίτλο “Γιορτές πόλης” ΙΙ Ελευθέρια 2023, και ειδικότερα “Βέρροια, μνήμες”, η εκδήλωση στο Χώρο Τεχνών εντυπωσίασε από τη μια με την υπεύθυνη ιστορική της ματιά κι από την άλλη με το ιδιαίτερο χρώμα που της προσέδωσαν η μουσική και ο χορός της εποχής.
Η ΚΕΠΑ, με την γενική επιμέλεια της εκδήλωσης από τον Σάκη Σταυρίδη, παρουσίασε στην κατάμεστη αίθουσα του Χώρου Τεχνών μια εκδήλωση προσεγμένη μέχρι την παραμικρή της λεπτομέρεια. Ξεκινώντας από τον τίτλο “Βέρροια, μνήμες” με το Βέροια γραμμένο με δυο ρο, όπως γράφανε το όνομα της πόλης παλιά, σε οδηγούσε μ’ αυτό το πρώτο βήμα στο παρελθόν, για να ακολουθήσουν και τα επόμενα.
Με μια εξαιρετική ορχήστρα επί σκηνής, όπου τα όργανα έσμιγαν με τις ωραιότατες φωνές των τραγουδιστών της και τις φωνές της δουλεμένης Χορωδίας του Τμήματος Λαογραφίας της ΚΕΠΑ, με μαέστρο της τον Μάνο Σοφιανίδη, ήρθε ο χορός να συμπληρώσει την ακουστική εικόνα με την οπτική, καθώς ομάδα εκπροσώπησης του Τμήματος, με χοροδιδάσκαλο τον Σάκη Σταυρίδη, οδήγησε στο τελικό αισθητικό και συναισθηματικό αποτέλεσμα.
Κι αν η μουσική και ο χορός ήταν το ένα μέρος που ανέδειξε την παλιά Βέροια, ο λόγος ήταν ο κορμός της εκδήλωσης, που ολοκλήρωσε με υπευθυνότητα και ευρηματικότητα το σύνολο.
Με μια σημαντικότατη συνέντευξη που δόθηκε το 1960 στην Ελληνική Ραδιοφωνία από τον Βεροιώτη ιεροψάλτη, μουσικοδιδάσκαλο, τραγουδιστή και δεξιοτέχνη του βιολιού, στα 82 του χρόνια, τον Κωνσταντίνο Βαφείδη, ακούστηκαν από τον ίδιο πληροφορίες για τα αστικά τραγούδια της Βέροιας και τραγουδήθηκαν κι από τον ίδιο, για να επαναλαμβάνονται μετά λαμπερά από την ορχήστρα, τους σολίστες της και τη χορωδία.
Έπαιξαν:
Σκηπητάρης Γιώργος, κλαρίνο / Πούλιος Γιάννης , λαούτο / Μπακλατζής Μάκης , βιολί /Παναγούλιας Δημήτρης, κρουστά / Κουτσιμανής Ιορδάνης, ούτι / Γουδώνης Βασίλης, κανονάκι.
Τραγούδησαν:
Ο Κουτσιμανής Ιορδάνης, η Μισικεφάλου Εύα και η Κωνσταντινίδου Χριστίνα.
Αλλά η βραδιά επεφύλασσε και μια ακόμη έκπληξη.
Άνθρωποι της Βέροιας με έντονες μνήμες αλλά και διάθεση να μιλήσουν για το παρελθόν της έδωσαν συνεντεύξεις στη δημοσιογράφο Σοφία Γκαγκούση, αποσπάσματα από τις οποίες εναλλάσσονταν με τη μουσική και το χορό και ακούστηκαν με πολύ ενδιαφέρον από το κοινό.
Ο Φώτης Σιμόπουλος, ο Θωμάς Δημητράκης, ο Κώστας Γεωργίου, ο Δημήτρης Θέμελης, ο Αργύρης Μπουρντένας και ο Νίκος Αγγέλου, έδωσαν αναμνήσεις τους από τα παιδικά τους χρόνια, όπου η Βέροια είχε ένα άλλο πρόσωπο, και η κοινωνική ζωή με τις γιορτές και τα τραγούδια της μια άλλη γοητεία.
Έτσι ο λόγος στήριξε τη μουσική και η μουσική το λόγο σ΄ ένα ευφυές πάντρεμα, που είχε τη σφραγίδα της σοβαρής και υπεύθυνης δουλειάς.
Άλλωστε, η χθεσινή εκδήλωση ολοκλήρωνε μια άλλη έρευνα του Λαογραφικού Τμήματος της ΚΕΠΑ, που με πολύ κόπο είχε ως αποτέλεσμα την καταγραφή των Αστικών Τραγουδιών της Βέροιας σ’ ένα ιστορικό cd.
Η Βέροια γιόρτασε χθες την απελευθέρωσή της με δύο εκδηλώσεις. Με την έκθεση της συλλογής φωτογραφιών της Παλιάς Βέροιας από τον Στέργιο Ζυγουλιάνο και με την εκδήλωση Λόγου και Μουσικής, που φώτισε πολύχρωμα το παρελθόν της.
Τη βραδιά ολοκλήρωσαν στην είσοδο του Χώρου Τεχνών κεράσματα, όπως παλιά! Λουκούμι και τσίπουρο! Η Παλιά Βέροια ξαναζωντάνεψε…
………….
Φωτογραφίες: faretra.info