Βέροια Γράμματα & Τέχνες Πολιτισμός Ρεπορτάζ Τοπικά

Εγκαίνια στην εντυπωσιακή έκθεση φωτογραφίας του Στέργιου Ζυγουλιάνου με θέμα την Παλιά Βέροια / Ένα γοητευτικό ταξίδι στο χρόνο

Ο Στέργιος Ζυγουλιάνος απέδειξε για μια ακόμη φορά το πάθος του για την ιστορική απεικόνιση της Βέροιας μέσα από τη φωτογραφία και ταυτόχρονα την αγάπη για την πόλη του, στην εντυπωσιακή του έκθεση φωτογραφίας στο Χώρο Τεχνών, όπου απόψε έγιναν τα εγκαίνιά της.

Οι παλιές φωτογραφίες της πόλης, συγκεντρωμένες με υπομονή χρόνια ολόκληρα, κάποιες αγορασμένες ακριβά,  αγκάλιασαν μια τεράστια χρονική περίοδο, όπου αποτυπώνεται η αλλαγή στην αρχιτεκτονική, στον τρόπο ζωής, στο ντύσιμο, στα πρόσωπα που απαθανατίζονται από τον φωτογραφικό φακό μαζί με την πόλη τους.

Στην αίθουσα του 2ου ορόφου, τοποθετημένες  έτσι, ώστε να αναδεικνύεται η δυναμική τους  με το σκούρο φόντο που τις καδράριζε, οι φωτογραφίες προσέλκυσαν πλήθος επισκεπτών, που τις κοιτούσε με ποικίλα συναισθήματα για πολλή ώρα. Στους μεγαλύτερους κάτι ίσως θύμιζαν, στους μικρότερους προκαλούσαν διαφορετικό ενδιαφέρον, βλέποντας κάτι τελείως άγνωστο.

Και έβλεπες να παρελαύνουν παλιά αρχοντικά, τοπόσημα της πόλης όπως τα Παλιά Δικαστήρια, η Ελιά, το Ρολόι, το Τζαμί, το Βήμα του Αποστόλου Παύλου, η Μπαρμπούτα, όπως ήταν τότε…

Νοσταλγία για όσα χάθηκαν ή καλύτερα για όσα αφήσαμε να χαθούν, θάβοντας τα περισσότερα κάτω από τόνους τσιμέντου, όταν ενδώσαμε κι εμείς, όπως οι περισσότερες πόλεις, στην κυριαρχία του “μοντέρνου”.

Με παρόντα τον Δήμαρχο της Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη έγιναν τα εγκαίνια  της έκθεσης με τον Πρόεδρο της ΚΕΠΑ Κώστα Ρίζο να πληροφορεί πως η αποψινή έκθεση εντάσσεται στις “Γιορτές Πόλης” ΙΙ, Ελευθέρια 2023,  καθώς σήμερα γιορτάζεται η απελευθέρωση της Βέροιας από τον οθωμανικό ζυγό. Η αισθητική του στησίματος της έκθεσης ανήκει στη Διευθύντρια της ΚΕΠΑ Κατερίνα Γρηγοριάδου.

Ο Δήμαρχος μίλησε για την μέχρι τώρα προσφορά του Στέργιου Ζυγουλιάνου  στην Ιστορία της πόλης, μέσα από την πολύτιμη συλλογή του,  ελπίζοντας πως ο συλλέκτης θα συνεχίσει τη δημιουργική του προσφορά στη Βέροια, που είναι συγκινητική.

Μιλώντας στο κοινό ο συλλέκτης το πληροφόρησε πως η έκθεση αποτελεί ένα μικρό δείγμα της συλλογής του, που απαριθμεί 1500 φωτογραφίες, απεικονίζοντας τη Βέροια από τις αρχές του αιώνα μέχρι το 1950.

“Κάθε φωτογραφία είναι και ένα τεκμήριο που αποδεικνύει την εξέλιξη της πόλης μέσα στο χρόνο. Μια φωτογραφία μπορεί να είναι χίλιες λέξεις αλλά μπορεί να είναι και χίλιες… σκέψεις για το χθες το τώρα και το αύριο.

Όλες οι εικόνες είναι ένας καθρέφτης της μνήμης. Όσο και να ξεθωριάζουν δεν σβήνουν ποτέ…”

……………

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

……………

Φωτογραφίες: faretra.info

Μπορείτε να διαβάσετε παλιότερη συνέντευξη του Στέργιου Ζυγουλιάνου στη Φαρέτρα.

Στέργιος Ζυγουλιάνος. Με το πάθος της ιστορικής φωτογραφίας της Βέροιας / συνέντευξη στη Δήμητρα Σμυρνή

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας