Βέροια Νάουσα Πολιτισμός Ρεπορτάζ Τοπικά

Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας / Στο ρακοκάζανο του Κόκκινου στη Νάουσα – κρατώντας για μια ακόμη φορά την παράδοση

Το Λύκειο Ελληνίδων της Βέροιας με πολλούς τρόπους κάνει αισθητή την παρουσία του στη ζωή της πόλης, διοργανώνοντας εκδηλώσεις και προσφέροντας στην παράδοση και τον πολιτισμό.

Κι αυτήν τη φορά συνεχίζοντας ανάλογες εκδηλώσεις των τελευταίων χρόνων, το Λύκειο θύμισε τη διαδικασία του ρακοκάζανου, που  τέτοια  εποχή η παραγωγή του τσίπουρου ήταν για όλους όχι απλά παραγωγή, αλλά δημιουργία συνυφασμένη με τη ζωή, έκφραση πολιτισμού και αφορμή για γλέντι και χορό.

Μέσα σε μια ατμόσφαιρα ιδιαίτερα  ευχάριστη, που δημιουργούσε προσδοκίες για όσα θα ακολουθούσαν, οι κυρίες του Λυκείου  υποδέχονταν τους καλεσμένους τους με ένα μεγάλο χαμόγελο στο ρακοκάζανο του Κόκκινου στη Νάουσα, που πληρούσε όλες τις προδιαγραφές, για να ικανοποιήσει κάθε απαίτηση.

Σ’ ένα μικρό ποτηράκι σε υποδεχόταν, (μαζί με το χαμόγελο της κυρίας Βέτας Γεωργάκαρου στο ρόλο της οικοδέσποινας), και το τσίπουρο, που το έπαιρνες στο χέρι για μια πρώτη γεύση. Έτσι υποδέχτηκαν οι κυρίες και το Δήμαρχο της Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη, με αντιδημάρχους και φίλους του, που εντάχθηκαν στη μεγάλη παρέα του ρακοκάζανου.

Στη μεγάλη αυλή, στη σκιά, ενώ η ήλιος του μεσημεριού δε θύμιζε καθόλου Οκτώβριο, είχαν στηθεί από νωρίς τα τραπέζια φιλόξενα, με θέα την πλαγιά του Βερμίου και την ψησταριά να καπνίζει, δίνοντας σ’ όλους υποσχέσεις για όσα θα ακολουθούσαν.

Και ακολούθησαν. Εκλεκτά τα ψητά, εκλεκτά τα τσίπουρα και τα κρασιά, εκλεκτή η ορχήστρα των χάλκινων του Τριαντάφυλλου Ασαρτζή, που πρόσθεσε και  τη μουσική στην εκδήλωση, για να ξεσηκώσει μικρούς και μεγάλους στο χορό.

Και για όσους είχαν την περιέργεια και το ενδιαφέρον να μάθουν περισσότερα για το οινοποιείο και την παραγωγή του τσίπουρου, η πόρτα  του ήταν ανοιχτή για τον καθένα.

Άψογη διοργάνωση, φιλόξενη διάθεση, κέφι. Εκδήλωση πέρα για πέρα πετυχημένη.

Φεύγοντας, ο χορός συνεχιζόταν…

Οι στίχοι “Ας κρατήσουν οι χοροί, είμαστε δεν είμαστε, τίποτα δεν είμαστε… ” ήταν εκείνο που ταίριαζε περισσότερο στην εικόνα, που αφήναμε πίσω μας.

……………….

 Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας