Κόσμος

Νετανιάχου σε Μπάιντεν: Το Ισραήλ δεν έχει άλλη επιλογή από το να ξεκινήσει χερσαία εισβολή

Την ώρα που η Γάζα είναι χωρίς νερό, ηλεκτρικό, τροφή και είναι αποκλεισμένη, ο Νετανιάχου δηλώνει στον ανήσυχο Μπάντεν πως είναι έτοιμος για χερσαία εισβολή.

 Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προετοιμάζονται για έναν παρατεταμένο, καταστροφικό πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και Παλαιστίνης, με την κυβέρνηση Μπάιντεν να προετοιμάζει τους Αμερικανούς νομοθέτες για διπλωματικές, πολιτικές και στρατιωτικές ανάγκες που μπορεί να προκύψουν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Η χερσαία εισβολή στην Γάζα είναι προ των πυλών.

Αναμένεται χερσαία εισβολή μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αναμένουν χερσαία εισβολή μέσα στις επόμενες 48 ώρες, όπως ανέφερε πρώτη η Washington Post. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, εν τω μεταξύ, φέρεται να είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι το Ισραήλ δεν έχει άλλη επιλογή από το να εισβάλει στη Γάζα, σύμφωνα με το Axios.

 Ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την επιστράτευση 300.000 εφέδρων, τον μεγαλύτερο αριθμό εδώ και δεκαετίες, κάτι που μεταφράζεται ως ετοιμότητα για χερσαία επίθεση στην Γάζα. Σύμφωνα με τρεις διαφορετικές πηγές που επικαλείται το άρθρο, ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε την ανησυχία του για τους ομήρους την Γάζα. Μέχρι στιγμής οι επιβεβαιωμένοι νεκροί αμερικανοί πολίτες είναι 9, ενώ δεν υπάρχει πληροφορία σχετικά με το αν ήταν διπλής υπηκοότητας και αν υπάρχουν όμηροι με αμερικανικό διαβατήριο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Μπ. Νετανιάχου αποκρίθηκε «Πρέπει να μπούμε. Δεν έχουμε χρόνο για διαπραγματεύσεις.» και πως το Ισραήλ «δεν μπορεί να επιδείξει αδυναμία στην Μ. Ανατολή».

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει ήδη επιστρατεύσει 300.000 εφέδρους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Μπάιντεν ανησυχεί για ένα δεύτερο σενάριο, όπου το Ισραήλ πολεμά σε δύο μέτωπα, το δεύτερο μέτωπο με Παλαιστίνιους πρόσφυγες που βρίσκονται στον Λίβανο. Το Ισραήλ έχει ήδη αρχίσει επιθέσεις στον Λίβανο με αφορμή την εκτόξευση τριών ρουκετών. Ο Μπ. Νετανιάχου φέρεται να είπε στον Μπάιντεν πως υπάρχει ανησυχία και το Ισραήλ προετοιμάζεται για πόλεμο σε δύο μέτωπα, όμως το πιεσμένο Ισραήλ δεν έχει άλλη επιλογή από το να απαντήσει με υπέρμετρη δύναμη στην Γάζα.

Πρώτη ενημέρωση από την Βηρυτό

Σύμφωνα με πηγές από το Al Jazeera, υπάρχει μια ζέση από παλαιστινιακές ομάδες που βρίσκονται στα στρατόπεδα προσφύγων του Λιβάνου να ανοιχτεί ένα δεύτερο μέτωπο ενάντια στο Ισραήλ. Οι εχθροπραξίες έχουν ήδη ξεκινήσει με την ευθύνη να αναλαμβάνουν σύμφωνα με το δίκτυο Al Arabiya οι Μεραρχίες Al Quds.

Το σενάριο πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ παρότι είναι πιθανό, πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν οι ευθείες απειλές των ΗΠΑ προς τον Λίβανο. Τα δύο εκατομμύρια κατοίκων της Γάζας ζουν υπό πλήρη αποκλεισμό και διακοπή νερού, ενώ χρησιμοποιούνται βόμβες κατά καταφυγίων.

Είναι πολύ λεπτές οι ισορροπίες ώστε να εισέλθει η Χεζμπολάχ στον πόλεμο, εξοπλίζοντας παλαιστινιακές ομάδες προσφύγων.

Οι αναλυτές που μίλησαν στο Al Jazeera δεν θεωρούν πως η Χαμάς, η Φατάχ και το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης έχουν τα μέσα να ξεκινήσουν επίθεση χωρίς την στήριξη της Χεζμπολάχ. Αν οι βομβαρδισμοί της αποκλεισμένης Γάζας συνεχιστούν χωρίς διέξοδο διαφυγής για τον άμαχο πληθυσμό, ουσιαστικά θα αυξηθούν οι πιθανότητες να πιεστεί η Χεζμπολάχ να συμμετάσχει στον πόλεμο πιο ενεργά. Το 93% των Παλαιστινίων του Λιβάνου ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας σύμφωνα με τον ΟΗΕ και συγκεκριμένα με την υποομάδα UNRWA που αφορά τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή.

tanea

banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο