Άρθρα Πολιτική

“Για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές” / γράφει ο Προκόπης Κωφός

Υποψήφιος με τη Λαϊκή Συσπείρωση για δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Δίου-Ολύμπου

Μας λένε οι νυν δήμαρχοι και οι νυν περιφερειάρχες πως έκαναν έργα και πως θα συνεχίσουν να κάνουν κι άλλα. Όσο για τους επίδοξους δημάρχους και περιφερειάρχες, αυτοί μας λένε πως θα κάνουν τα έργα που έπρεπε να γίνουν και δεν έκαναν οι προηγούμενοι. Αυτό μας έλειπε λοιπόν αγαπητοί νυν και επίδοξοι, να μην είχατε κάνει ούτε αυτά που κάνατε και να μην κάνετε τίποτα από αυτά που λέτε πως θα κάνετε! Ο κάθε Δήμος και η κάθε Περιφέρεια έχουν ετήσιους προϋπολογισμούς και ετήσια έσοδα και μ’ αυτά ο κάθε δήμαρχος και ο κάθε περιφερειάρχης, ακόμα και ο πιο ανεπαρκής και ακατάλληλος για τη θέση αυτή, κάποια έργα θα τα κάνει, γιατί στα συλλογικά όργανα των Δήμων και των Περιφερειών γίνονται συζητήσεις, αντιπαραθέσεις και προτάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι και δεν μπορεί παρά να παρθούν αποφάσεις για κάποια έργα που πρέπει να γίνουν και θα γίνουν. Όποιος εκλεγεί λοιπόν από σας ακόμα και ο πιο ανεπαρκής και αδρανής θα έχει να παρουσιάσει κάποιο έργο στο τέλος της θητείας του, το έργο που αντιστοιχεί στα διαθέσιμα κονδύλια του Δήμου του ή της Περιφέρειάς του. Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι ποιος από σας θα εκλεγεί, όποιος και αν εκλεγεί θα κάνει λίγο-πολύ τα ίδια που θα κάνουν και οι αντίπαλοί του, αν εκλεγούν εκείνοι. Το κριτήριο λοιπόν της ψήφου μας δεν μπορεί να είναι τα έργα που έγιναν ή οι υποσχέσεις για τα έργα που πρόκειται να κάνουν αυτοί που θα εκλεγούν.

Τα ουσιαστικά ζητήματα που τίθενται με βάση τα παραπάνω είναι πρώτον αν τα κονδύλια που διαθέτουν ετησίως οι Δήμοι και οι Περιφέρειες επαρκούν για να καλυφθούν σε ικανοποιητικό βαθμό οι βασικές ανάγκες των Δήμων και τον Περιφερειών και δεύτερον, επειδή φυσικά δεν μπορούν να καλυφθούν πλήρως όλες ανεξαιρέτως οι ανάγκες, ποιες θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες σε κάθε Δήμο και σε κάθε Περιφέρεια. Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται για τους νυν και τους επίδοξους είναι αν θα διεκδικήσουν από την Πολιτεία γενναίες αυξήσεις στα διαθέσιμα ετήσια κονδύλια για τους Δήμους και τις Περιφέρειές τους και ποιες θα είναι οι προτεραιότητές τους. Με βάση τις μέχρι τώρα δράσεις και έργα τους φαίνεται πως για να έχουν περισσότερα διαθέσιμα κονδύλια δεν διεκδικούν τίποτα από το Κράτος και αντίθετα, είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένοι με τις πολιτικές μείωσης των κονδυλίων που προωθούν οι κυβερνήσεις για τους Δήμους και τις Περιφέρειες και αναζητούν αυτοτελώς έσοδα αυξάνοντας για παράδειγμα τα δημοτικά τέλη και φορολογώντας τους πολίτες στο πλαίσιο της πολιτικής της ανταποδοτικότητας. Θα πρέπει δηλαδή να πληρώσουμε για τα σκουπίδια, για αναπλάσεις, οδοποιία, για μέτρα προστασίας από τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές και τους σεισμούς για ανάγκες στην εκπαίδευση, όπως αντίστοιχα τα παλιά χρόνια που οι μαθητές πήγαιναν στο σχολείο από ένα καυσόξυλο για τη θέρμανση της τάξης τους! Δεν φτάνουν οι φόροι που πληρώνουν οι εργαζόμενοι στο Κράτος, πρέπει να πληρώσουν και απ’ ευθείας στους Δήμους για να έχουν τις συγκεκριμένες υπηρεσίες που παρέχει η λεγόμενη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όσο για τις προτεραιότητές τους, αυτές δεν καθορίζονται από τις ανάγκες που πρέπει κατά προτεραιότητα να καλυφθούν, αλλά από το ύψος των διαθέσιμων κονδυλίων και την ικανοποίηση επί μέρους συμφερόντων. Αν κάτι που είναι απαραίτητο να γίνει κατά προτεραιότητα, απαιτεί κονδύλια υπεράνω των διαθέσιμων προϋπολογισμών, παραπέμπεται στις καλένδες, όπως έγινε με τις καταστροφές από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία όπου δεν είχαν γίνει τα σχετικά υπεράνω των προϋπολογισμών έργα που έπρεπε να γίνουν και θα περιόριζαν το κακό. Το κριτήριο λοιπόν της ψήφου είναι αν θα στηρίξουμε υποψηφίους που θα παλέψουν και θα διεκδικήσουν γενναίες αυξήσεις στους προϋπολογισμούς και επαρκές μόνιμο προσωπικό για τους Δήμους και τις Περιφέρειές τους από την Πολιτεία και που θα έχουν σε προτεραιότητά τους τις βασικές και ουσιαστικές λαϊκές ανάγκες της κάθε περιοχής. Χωρίς γενναίες αυξήσεις από την Πολιτεία στους Δήμους και τις Περιφέρειες, οι τοπικές κοινωνίες θα συνεχίσουν να ανακυκλώνονται και να βολοδέρνουν γύρω από τα τοπικά και τα γενικότερα προβλήματα της κάθε περιοχής.

Οι υποψήφιοι και η παράταξη που θα διεκδικήσουν γενναίες αυξήσεις στη χρηματοδότηση των Δήμων και των Περιφερειών και θα θέσουν σε προτεραιότητα τις λαϊκές ανάγκες της κάθε περιοχής είναι φυσικά η Λαϊκή Συσπείρωση, που μακριά από προσωπικά οφέλη και φιλοδοξίες οι πολιτικές που προωθεί είναι ο μοναδικός λόγος της ύπαρξής της και της δράσης της. Αυτό που χρειάζονται οι Δήμοι και οι Περιφέρειες στις σημερινές συνθήκες είναι ένας Πελετίδης όπως στην Πάτρα, για κάθε Δήμο και κάθε Περιφέρεια της χώρας. Εμείς οι υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης προωθούμε με τόλμη αυτή την πολιτική, εσείς θα τολμήσετε να μας ψηφίσετε και να μας ενισχύσετε;

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας