Θέματα Παιδείας Κοινωνία Οικονομία Πολιτική

«Παράλληλη στήριξη»: Κραυγή γονέων για τα κενά στα σχολεία – Τι λέει παιδοψυχολόγος για τους εκπαιδευτικούς «σκιές»

Σε αδιέξοδο βρίσκονται χιλιάδες γονείς παιδιών με διαγνωσμένες μαθησιακές δυσκολίες ή αναπηρίες λόγω των τεράστιων ελλείψεων που καταγράφονται στη στελέχωση της Παράλληλης Στήριξης στα σχολεία τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα.

Αυτή είναι η πέμπτη χρονιά – όπως καταγγέλλουν- που η πολιτεία αδυνατεί να καλύψει τις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών αυτών που τελικά, παραμένουν χωρίς παράλληλη στήριξη, παρά τις επίσημες γνωματεύσεις των Κέντρων Διάγνωσης Αξιολόγησης Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ).

Την ίδια ώρα, οι εκπαιδευτικοί βγαίνουν στους δρόμους διοργανώνοντας πανελλαδικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, για τα τραγικά κενά στα σχολεία και ιδίως, στον ευαίσθητο τομέα της Ειδικής Αγωγής.

«Χωρίς καμία ντροπή επιτίθενται στα παιδιά με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Μειώνουν πάνω από το 60% τις προσλήψεις σε παράλληλες στηρίξεις, αλλάζουν με το έτσι θέλω και τη βοήθεια κάποιων Σχολικών Συμβούλων τη φύση της παράλληλης στήριξης και με πραξικοπηματικό τρόπο ζητάνε να παρακάμπτονται οι γνωματεύσεις των ΚΕΔΑΣΥ. Στην ειδική αγωγή προσλήφθηκαν φέτος 98 αναπληρωτές (65 παράλληλη στήριξη, 33 Τμήματα Ένταξης – Σ.Μ.Ε.Α.Ε.). Οι 65 αναπληρωτές της παράλληλης, κατά παράβαση της νομοθεσίας, στέλνονται σε πολλά σχολεία για να καλύψουν μέρος μόνο των συνολικών ωρών κάθε μαθητή/τριας, ενώ προσδιορίζονται και κενά με περισσότερους μαθητές, ενώ κάθε μαθητής δικαιούται έναν εκπαιδευτικό» καταγγέλλουν.

«Δεν υπάρχει ο χρόνος να βοηθήσουμε τα παιδιά όταν καλούμαστε να έχουμε δύο και τρεις μαθητές ταυτόχρονα και μάλιστα, κάποιες φορές σε άλλα τμήματα ή σε άλλα σχολεία που μπορεί να βρίσκονται ακόμα και σε διαφορετικές πόλεις», επισημαίνουν μεταξύ άλλων.

«Το κενό που αφήνει στα παιδιά μας κάθε μέρα χωρίς ειδική αγωγή δεν αναπληρώνεται» τονίζει μια μητέρα από τη Λάρισα στο topontiki.gr, υπογραμμίζοντας ότι εκτός από μαθησιακές δυσκολίες, τα παιδιά τους καλούνται καθημερινά «να αντιμετωπίσουν διακρίσεις από το σχολικό περιβάλλον με κίνδυνο να πέσουν θύματα bullying αν δεν έχουν δίπλα τους τον ειδικό εκπαιδευτικό που, άλλωστε, δικαιούνται ύστερα από επίσημες γνωματεύσεις».

Δόμνα Μιχαηλίδου: «Οι μαθητές δεν χρειάζονται έναν εκπαιδευτικό να γίνει η σκιά τους»

Και σα να μην έφταναν οι ελλείψεις και οι μειωμένες ώρες παράλληλης στήριξης, μια δήλωση της υφυπουργού Παιδείας, Δόμνας Μιχαηλίδου, -σύμφωνα με την οποία τα παιδιά αυτά «δεν χρειάζονται κάποιον να γίνει η σκιά τους»- έρχεται να ρίξει… λάδι στη φωτιά.

«Αυτό που γινόταν πολλές φορές παλαιότερα ήταν ότι υπήρχαν δύο ή τρία παιδιά στο τμήμα με ανάγκες για Παράλληλη Στήριξη και γινόταν έτσι η παροχή, με αποτέλεσμα να υπήρχαν 2-3 εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής μαζί με τον δάσκαλο, σύνολο τέσσερις! Αυτό δεν είναι σωστό ούτε για την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά ούτε – γιατί σας λέω έχω ασχοληθεί πολύ με την Ειδική Αγωγή και με την αναπηρία – δεν είναι σωστό, πέραν εξαιρέσεων, ούτε για το ίδιο το παιδί με την αναπηρία. Το παιδί με την αναπηρία χρειάζεται κάποιον να το βοηθάει εκπαιδευτικά, δε χρειάζεται κάποιον να γίνει η σκιά του για να το πω απλά…» δήλωσε χαρακτηριστικά η Υφυπουργός Παιδείας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Παιδοψυχολόγος: «Παράλληλη Στήριξη στην Ελλάδα σημαίνει Εκπαιδευτικός – σκιά»

Το topontiki.gr επικοινώνησε με την κα Κατσίκα Ιωάννα, παιδοψυχολόγο με ειδίκευση στις αναπτυξιακές δυσκολίες η οποία, μεταξύ άλλων, έδωσε τη δική της απάντηση στην υφυπουργό Παιδείας, με βάση την επιστημονική της κατάρτιση αλλά και τη μακρόχρονη εμπειρία της.

«Κι όμως, κυρία Μιχαηλίδου παράλληλη στήριξη στην Ελλάδα είναι “shadow teaching”. Ο όρος “σκιά” υπάρχει. Αυτός είναι ο ορισμός. Αυτό είναι το ζητούμενο γι΄αυτά τα παιδιά.  Όταν έχει εγκριθεί να υπάρχει εκπαιδευτικός μέσα στην τάξη τυπικού σχολείου για να στηρίζει ένα παιδί, είναι για να γίνει η “σκιά” του.  Γιατί έτσι μπορούν αυτά τα παιδιά να προχωρήσουν παρακάτω και να εξελιχθούν λειτουργικά. Για να έχει γνωματευτεί για το παιδί παράλληλη στήριξη 24  ώρες σημαίνει ότι το παιδί, αυτό έχει ανάγκη.  Ποιος θα κρίνει τις ανάγκες του παιδιού αυτού; Η υφυπουργός; Με ποια ιδιότητα;   Θα το κρίνει ο ειδικός που έχει την απαραίτητη γνώση, που ξέρει το παιδί και έχει τον φάκελό του. Όταν μειώνονται ώρες παράλληλης στήριξης στους μαθητές, το κράτος ουσιαστικά αφήνει τα παιδιά αυτά χωρίς εκπαίδευση. Τους αρνείται την εκπαιδευτική διαδικασία. Αν περιορίζει την παράλληλη στήριξη σε 5 ώρες την εβδομάδα για παράδειγμα, το παιδί αυτό είναι σαν να πηγαίνει στο σχολείο αυτές τις 5 ώρες μόνο! Έχει εγκριθεί από τα ΚΕΔΑΣΥ τα παιδιά αυτά να πηγαίνουν σε τυπικό σχολείο υπό την προϋπόθεση της παράλληλης στήριξης. Είναι εγκληματικό, λοιπόν, να υπάρχουν ελλείψεις ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού,  ακόμα και μειώσεις στις ώρες που οι μαθητές αυτοί δικαιούνται», επισημαίνει.

«Το έργο του ειδικού εκπαιδευτικού -εξηγεί- δεν περιορίζεται μόνο στον μαθησιακό τομέα, καθώς αποτελεί μια θεραπευτική διαδικασία. Ο άνθρωπος αυτός εξυπηρετεί εκτός από το εκπαιδευτικό κομμάτι, το γνωστικό, το συναισθηματικό, το κοινωνικό. Το έργο τους λοιπόν είναι θεραπευτικό! Τα παιδιά που χρήζουν παράλληλης στήριξης είναι παιδιά με αναπτυξιακές δυσκολίες. Η ανάπτυξη δεν σταματά, λυπάμαι. Δεν σταματά ούτε περιορίζεται στην Πρώτη Δημοτικού. Αναπτυσσόμαστε μέχρι το Λύκειο. Αυτά είναι της Ελλάδας μόνο φαινόμενα».

Το θέμα της Παράλληλης Στήριξης συζητήθηκε την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή έπειτα από σχετικό ερώτημα που κατέθεσε η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενα Ακρίτα.

Απαντώντας, η υφυπουργός Παιδείας έκανε λόγο για υπερδιπλασιασμό προσλήψεων μέχρι τις αρχές Νοέμβρη, αναγνωρίζοντας -εν τέλει- πως οι προσλήψεις υπολείπονταν των αναγκών, όπως αυτές προκύπτουν από τις διαγνώσεις των ειδικών Κέντρων, ενώ σύμφωνα με νέα σημερινή ενημέρωση από το γραφείο της υφυπουργού, αύριο Τρίτη 3 Οκτωβρίου πρόκειται να ανακοινωθούν οι προσλήψεις 8.800 αναπληρωτών εκ των οποίων οι 7.300 θα είναι για την Παράλληλη Στήριξη – Ειδική Αγωγή. Όπως επισημαίνεται από το Υπουργείο, στις αρχές Νοεμβρίου θα ανακοινωθούν, μάλιστα, ακόμα 2.700 αναπληρωτές για Παράλληλη Στήριξη – Ειδική Αγωγή στο πλαίσιο της  Γ΄ φάσης.

«Διεκδικούμε το αναφαίρετο δικαίωμα στην εκπαίδευση»

«Αρκεί αυτό, βέβαια, να γίνει πράξη αυτή τη φορά» τονίζουν γονείς και ειδικοί εκπαιδευτικοί στο topontiki.gr, υποστηρίζοντας ότι παρά τις αντίστοιχες υποσχέσεις και επιβεβαιώσεις που έλαβαν κατά τις προηγούμενες χρονιές από το Υπουργείο Παιδείας, οι ανάγκες των παιδιών τους δεν καλύφθηκαν ποτέ, τουλάχιστον όχι στο ποσοστό που δικαιούνταν.

«Δεν ζητάμε χάρη από την Πολιτεία, αλλά να ανταποκριθεί στα καθήκοντα και στις υποχρεώσεις της απέναντι στα παιδιά μας. Διεκδικούμε το αυτονόητο που δεν είναι άλλο από το αναφαίρετο δικαίωμά τους στην εκπαίδευτική διαδικασία, με τον τρόπο που αυτή έχει οριστεί από τις αρμόδιες αρχές επισήμως» επισημαίνουν.

topontiki.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας