“Γιατί το manual του ΝΑΤΟ δεν φαίνεται να ταιριάζει στην Ουκρανία” / γράφει ο Χρίστος Καλουντζόγλου
Έχουν δαπανηθεί δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών στη Βρετανία, την Ισπανία, την Γερμανία και την Πολωνία. Αλλά οι Ουκρανοί που υποτίθεται πως πήγαν για να μάθουν σύγχρονες τεχνικές μάχης, όταν έρθει η ώρα να αντιμετωπίσουν τους Ρώσους, βρίσκουν πιο πρακτικό να ζητήσουν βοήθεια από το …YouTube
Η LeMonde κάνει ρεπορτάζ σε ένα χαράκωμα, κοντά στο χωριό Κλίστσιβκα, στο μέτωπο του Μπαχμούτ, στην περιοχή του Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας. Ο Ίχορ Στεπάνοβιτς, υποδιοικητής μιας μονάδας πυροβολικού βλέπει δυο νεαρούς στρατιώτες της ομάδας του που παρακολουθούν με drone τις γραμμές των Ρώσων, που απέχουν δύο χιλιόμετρα. Οι Ουκρανοί με τα drones βλέπουν τι όπλα είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν οι Ρώσοι, οι οποίοι όμως έχουν δημιουργήσει απόρθητες γραμμές άμυνας – όπως τουλάχιστον έδειξαν τα πενιχρά αποτελέσματα της ουκρανικής αντεπίθεσης.
«Η κατάσταση είναι τεταμένη. Προχωρούμε από χωριό σε χωριό, πλήττουμε τον εχθρό, προετοιμαζόμαστε για νυχτερινές επιχειρήσεις. Εδώ τη δουλειά την κάνουν μικρές μονάδες πυροβολικού», λέει ο Στεπάνοβιτς στη LeMonde. «Έχουμε επάρκεια πυρομαχικών, καλό εφοδιασμό, αλλά μας λείπουν άνθρωποι. Δεν μπορούμε να κάνουμε τέτοιες επιχειρήσεις χωρίς έμπειρους στρατιώτες, στέλνοντας μόνον κάποιους ανθρώπους μας να εκπαιδευτούν σε νέες τεχνολογίες και τακτικές μάχης», προσθέτει.
Οι απόψεις του Ιχόρ Στεπάνοβιτς για τις τακτικές που πρέπει να ακολουθούν στο Ντονμπάς δεν συμπίπτουν πάντα με το manual που πήραν από τους εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ. Η Συμμαχία ενημερώνεται συστηματικά εδώ και ένα χρόνο για την αποτελεσματικότητα της εκπαίδευσης των ουκρανικών δυνάμεων και του στρατιωτικού υλικού που έχουν στη διάθεσή τους.
Η LeMonde κάνοντας ρεπορτάζ για την αποτελεσματικότητα της ΝΑΤΟϊκής βοήθειας στην Ουκρανία επισκέφτηκε τρία σημεία του μετώπου, στα ανατολικά και νοτιοανατολικά της Ουκρανίας. Τα συμπεράσματα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά για τους επιτελείς του ΝΑΤΟ και την ηγεσία στο Κίεβο.
Ο 24χρονος Γεβχέν, που υπηρετεί σε μία μονάδα στο μέτωπο του Μπαχμούτ, λέει πως τον Ιούλιο του 2022 εκπαιδεύτηκε στη Βρετανία. «Η μετάφραση ήταν ένα πρόβλημα. Σε μια περίπτωση οι εκπαιδευτές μας είπαν ότι έπρεπε να φροντίζουμε τη δική μας ασφάλεια πριν σκεφτούμε τους τραυματίες. Οι Ουκρανοί που έκαναν την μετάφραση, κατάλαβαν: αν κάποιος τραυματιστεί, αποτελειώστε τον για την δική σας ασφάλεια».
Ο Γεβχέν έχει στη μονάδα του νέους στρατιώτες, που μόλις κατατάχθηκαν. «Οι ασκήσεις (στη Βρετανία) αφορούσαν μόνο κινήσεις μηχανικού, χωρίς εχθρικά πυρά, βλήματα, ναρκοπέδια ή ελεύθερους σκοπευτές, αν και αυτά αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα στο πεδίο της μάχης», λέει ο Γεβχέν, μιλώντας για την εκπαίδευσή του από το ΝΑΤΟ. «Ακόμα και το βάθος των χαρακωμάτων ήταν διαφορετικό από τα δικά μας και υποχρεωθήκαμε να μάθουμε να ξεχωρίζουμε τους διάφορους τύπους των ρωσικών οχημάτων, χωρίς να μας πουν πως θα αντιδράσουμε αν τέτοια οχήματα κινηθούν εναντίον μας», προσθέτει.
Αφότου επέστρεψε στην πρώτη γραμμή, ο Γεβχέν επαναλαμβάνει (όπως και πολλοί από τους Ουκρανούς που εκπαιδεύτηκαν από τον ΝΑΤΟ) ότι «τα βιβλία με τις οδηγίες του ΝΑΤΟ δεν ταιριάζουν στην περίπτωσή μας». «Το είπα πολλές φορές», λέει ο Γεβχέν.
Τώρα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, ενημερώνεται για τα νέα όπλα και τις τακτικές πολέμου από το YouTube.