Άρθρα Βέροια Περιβάλλον

“Αειφορική ένταξη ποταμού Τριπόταμου στη ζωή της Βέροιας” / γράφει η Αναστασία Πάπαρη

Η Πρόταση της Αναστασίας Μ. Πάπαρη, Δρος Αρχιτέκτονος- Πολεοδόμου, για τα πρώτα κρίσιμα και αναγκαία βήματα

Οι ευρωπαϊκές πόλεις με ποτάμια θεωρούνται προνομιακές, σε σχέση με όσες δεν διαθέτουν αυτόν τον αστείρευτο φυσικό πλούτο, καθώς  οι όχθες τους αποτελούν σημεία συνάντησης και κοινωνικότητας των κατοίκων και των επισκεπτών, φιλοξενούν δραστηριότητες αναψυχής και ενίοτε αθλητισμού, είναι εν ολίγοις μέρος της ταυτότητάς τους, που ταξιδεύει στον κόσμο μέσω των media. Η νοητή εικόνα του  Παρισιού συμπαρασύρει εικόνες από τον Σηκουάνα, της Βουδαπέστης από τον Δούναβη, του Λονδίνου από τον Τάμεση, της Λισσαβόνας από τον Τάγο, της Σεβίλλης από τον Γουαδαλκιβίρ. Αλλά και στη χώρα μας, η μιντιακή εικόνα της Λάρισας έχει τον Πηνειό, της Φλώρινας τον Σακουλέβα, των Τρικάλων τον Ληθαίο ποταμό.

Στη Βέροια έχουμε τον ορμητικό Τριπόταμο, έναν αειφόρο πόρο ζωής, ανανέωσης και αναδημιουργίας, που χαρίζει απόκοσμες εικόνες στην καρδιά πλέον της πόλης, ενισχυμένες από θρύλους άλλων εποχών, σκορπίζοντας ταυτόχρονα ζωή στον κάμπο της. Στην αυγή της Ιστορίας, οι Kήποι του Μίδα με τα εκατόφυλλα τριαντάφυλλα, δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν χωρίς της ζωοδότρα δύναμη του Τριπόταμου. Μέχρι σήμερα όμως, οι προσπάθειες ένταξής του στη ζωή της πόλης δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Τούτο οφείλεται κυρίως στην αδυναμία των τοπικών αρχών να συλλάβουν και να διαχειρισθούν την πολυπλοκότητα ενός τόσο μεγάλου και κρίσιμου για την ανάπτυξη της πόλης ζητήματος και να καταστρώσουν ένα ρεαλιστικό σχέδιο ένταξης του ποταμού στην καθημερινότητα της πόλης. Πρέπει, παρ’ όλα αυτά, να αναφερθούν οι κατά καιρούς φιλότιμες προσπάθειες, που κατέβαλαν η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας, καθώς και ο Σύλλογος Φίλων Ποταμού Τριποτάμου, ακόμη και μεμονωμένοι πολίτες, που πασχίζουν τουλάχιστον για την καθαριότητα και κατά το δυνατόν επισκεψιμότητα της περιοχής.

Ποταμός Τριπόταμος & Πόλη της Βέροιας: Μεταιχμιακή σχέση στο χώρο και τον χρόνο. (Λήψη: Προσωπικό αρχείο της συγγραφέως)

Η ΑΦΟΡΜΗ

Αφορμή για την συγγραφή αυτού του άρθρου στάθηκε η διοργάνωση μιας Διημερίδας, με τίτλο «Ορθολογική Διαχείριση Ποτάμιων Οικοσυστημάτων», που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, στις 2 Σεπτεμβρίου 2023 σε συνδιοργάνωση του Δ. Βέροιας, του Δικτύου Δήμων με Ποτάμια και του Συλλόγου  Φίλων Ποταμού Τριποτάμου Βέροιας. Αποτελούνταν από δύο ενότητες στρογγυλής τράπεζας και μια ενότητα υπογραφής συμφώνων συνεργασίας και πρωτοκόλλου συν-αντίληψης μεταξύ του Δικτύου, ελληνικών πανεπιστημίων και του  Συλλόγου Φίλων Ποταμού Τριποτάμου Βέροιας. Η εκδήλωση έλαβε χώρα απουσία του Δημάρχου Βέροιας, καθώς και του Προέδρου του Δικτύου.

Οι επιστήμονες, που συμμετείχαν στα στρογγυλά τραπέζια, ήταν καθηγητές πανεπιστημίου, εν ενεργεία ή ομότιμοι, διδάκτορες, εκπρόσωπος της διαΝΕΟσις και ο διευθυντής του Δικτύου Δήμων Περιοχής Πίνδου. Οι ειδικότητες των επιστημόνων ήταν  γεωλόγοι, πολιτικοί μηχανικοί, δασολόγοι, φυσικοί, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί κ. ά. Τις ενότητες συζήτησης συντόνισαν οι κ. κ. Γεώργιος Χαρίσης, διοικητικός συντονιστής του Δικτύου και Νίκος Ασλάνογλου, γραμματέας του Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων Τριποτάμου Βέροιας. Καθένας από τους ομιλητές προσπάθησε να δώσει το πλαίσιο, μέσα στο οποίο αντιλαμβάνεται τη συμμετοχή του στο Δίκτυο, με αναφορές και στον ποταμό Τριπόταμο της Βέροιας. Ανάλογες ήταν και οι προτάσεις, όπως, π.χ., η ανάγκη για την καλλίτερη οργάνωση του Δικτύου και το παράδειγμα του Δικτύου Περιοχών της Πίνδου για παρόχθιες εγκαταστάσεις.

Παρευρέθηκα στην εκδήλωση με διπλή ιδιότητα: Ως αρχιτέκτων – πολεοδόμος, εφόσον το θέμα αφορούσε ένα από τα σημαντικότερα χωρικά ζητήματα της πόλης, και ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την παράταξη ‘ΙΣΧΥΡΟΣ ΔΗΜΟΣ’  – με υποψήφιο Δήμαρχο Βέροιας τον κ. Κωνσταντίνο Παλουκίδη. Λαμβάνοντας τον λόγο, ο κ. Παλουκίδης αναρωτήθηκε γιατί τόσα χρόνια δεν έγινε τίποτε για το ποτάμι και αυτή η εκδήλωση έρχεται τώρα, λίγο πριν από τις εκλογές. Τί σκοπιμότητες εξυπηρετεί;

Λαμβάνοντας τον λόγο και με αφορμή όσα ανέφεραν κάποιοι από τους ομιλητές, επεσήμανα το γεγονός, πως σε μια διεπιστημονική ομάδα, κεντρικό και συντονιστικό ρόλο θα πρέπει να έχει ο πολεοδόμος, με εστίαση στην επιστήμη και τέχνη του Αστικού Σχεδιασμού, καθώς το ποτάμι βρίσκεται πλέον στην ‘καρδιά’ της πόλης. Όπως αποδείχθηκε, η ομάδα των επιστημόνων δεν διαθέτει αυτή την ειδικότητα, κι αυτό αποτελεί σοβαρή παράλειψη.

Ο ποταμός Τριπόταμος έχει επηρεάσει την εξέλιξη της πόλης και έχει επηρεαστεί απ’ αυτήν. Οι ιστορικοί,  πολιτισμικοί, οικονομικοί, κοινωνικοί, περιβαλλοντικοί παράγοντες αλληλεπιδρούν και διαμορφώνουν αυτό, που βιώνουμε σήμερα. Όλες οι παράμετροι θα πρέπει να προσεγγισθούν, να αναλυθούν και να συντεθούν με την συμβολή του πολεοδόμου – αστικού συνθέτη (urban designer), καθώς το ποτάμι διαρρέει την πόλη και επομένως, η προσέγγισή του οφείλει να τίθεται σε ένα ευρύτερο αστικό πλαίσιο. Ασφαλώς, το περιβάλλον θα έχει εξέχουσα θέση σ’ αυτή την προσέγγιση. Και επειδή στην πόλη μας υπάρχει το αποτυχημένο μοντέλο της απευθείας ανάθεσης τεχνικών μελετών, χωρίς προηγούμενη επαρκή έρευνα και τεκμηρίωση, πρότεινα    α) την ύπαρξη πολεοδόμου ως συντονιστή και συνθέτη των επιμέρους επιστημονικών προσεγγίσεων και β) τον διαχωρισμό των δύο σταδίων μεταξύ τους, της έρευνας από τη μελέτη, με την επικέντρωση σε πρώτη φάση στην έρευνα – ανάλυση και αξιολόγηση των δεδομένων, και σε δεύτερη φάση την ανοικτή προκήρυξη μελέτης ή μελετών.

ΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΟΝ Δ. ΒΕΡΟΙΑΣ

Για να τεκμηριώσω την τοποθέτησή μου,  ήμουν υποχρεωμένη να αναφέρω στοιχεία του Βιογραφικού μου, καθώς οι άνθρωποι, που είχα απέναντί μου δεν με γνώριζαν, όπως κι εγώ δεν τους γνώριζα. Ανέφερα την επιστημονική  μου ιδιότητα, ώστε να δοθεί στο πάνελ η δυνατότητα κρίσης των λεγομένων μου. Όσοι από τους καθηγητές είχαν αναφερθεί σε ‘μελέτες’, ανακάλεσαν αμέσως μετά την παρέμβασή μου, αποδίδοντας όσα είπαν σε παρεξήγηση, ενώ ο ένας από τους δύο παριστάμενους δημοτικούς συμβούλους μου έκανε ευθεία επίθεση, λέγοντας πως προτάσσω το ‘εγώ’ από το ‘εμείς’. Υπήρξε επίσης προσπάθεια ακύρωσης των λεγομένων μου από υψηλόβαθμο υπαλληλικό στέλεχος του Δ. Βέροιας, λέγοντας πως ‘η περιοχή είναι εκτός σχεδίου και επομένως δεν έχει θέση ο αστικός σχεδιασμός’.

Απάντησα στο στέλεχος του Δ. Βέροιας, πως το ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο έχει καθορίσει την περιοχή ως ‘Περιοχή Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους’ κι αυτό σημαίνει, πως πρόκειται για ρύθμιση μιας εκτός σχεδίου περιοχής με ειδικό καθεστώς χρήσεων γης, και επομένως αυτοδίκαια η περιοχή υπάγεται στη δικαιοδοσία του Πολεοδομικού και ειδικότερα του Αστικού Σχεδιασμού. Άλλωστε, η πόλη έχει αναπτυχθεί εκατέρωθεν του ποταμού, ενώ έφερα και το απλό παράδειγμα, πως ο σχεδιασμός ενός δικτύου διαβάσεων / πεζοδρόμων στην περιοχή πρέπει να συνδεθεί με το δίκτυο πεζοδρόμων της πόλης, ώστε να υπάρξουν συνέχειες διαδρομών. Επομένως, οποιοσδήποτε σχεδιασμός θα πρέπει να έχει αναφορά στην ευρύτερη αστική περιοχή και κατά συνέπεια, ο ισχυρισμός καταρρίφθηκε.

Στο μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, που μου επιτέθηκε φραστικά, απαντώ, πως α) αγνοεί κάθε δεοντολογία καλής συμπεριφοράς σε νέους ανθ-υποψηφίους του, στους οποίους, αντί να καλωσορίζει με μεγαθυμία, όπως επιβάλλουν τα χρηστά ήθη,  επιτίθεται ανοικτά, μη επιτρέποντάς τους ούτε καν να αυτοσυστηθούν σε νέο ακροατήριο και β) απέδειξε, πως αγνοεί τις διαδικασίες παραγωγής ενός αστικού έργου αυτής της κλίμακας και σημασίας για την πόλη. Το μίγμα άγνοιας και εμπάθειας είναι επικίνδυνο, όταν εντοπίζεται στη δημόσια σφαίρα, εκθέτοντας πρωτίστως τους πολίτες της πόλης και τους ψηφοφόρους του στα μάτια των ξένων.

Συνδέω αυτό το αρνητικό ‘καλωσόρισμα’ από ένα προβεβλημένο στέλεχος της παράταξης  ‘δράση με γνώση’, με το γεγονός, πως ενώ κατέθεσα επανειλημμένα κατά την θητεία που ολοκληρώνεται σε λίγο, προσωπικά και με αριθμό πρωτοκόλλου, προτάσεις έρευνας (όχι μελετών) στον ίδιο τον Δήμαρχο για δύσκολα θέματα της πόλης, όπως είναι ο Δημόσιος Χώρος,  δεν μπήκε καν στον κόπο να απαντήσει. Η νομοθεσία όμως επιβάλλει στη διοίκηση να απαντά σε έγγραφα, που καταθέτουν οι πολίτες και μάλιστα σε εύλογο χρονικό διάστημα. Προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα, πως η απερχόμενη διοίκηση του Δ. Βέροιας θέλει να θέτει ‘εκ ποδών’  τους επιστήμονες της πόλης από τον δημόσιο διάλογο, αποφεύγοντας έτσι την όποια κριτική θα μπορούσε να της ασκηθεί για τις αποφάσεις, τα πεπραγμένα και τις παραλήψεις της. Η νοοτροπία, που καλλιέργησε αυτή η παράταξη εδώ και χρόνια, της συνομιλίας μόνο με τους ‘δικούς μας’,  των απευθείας αναθέσεων τεχνικών έργων, όπως οι πλατείες και τα πάρκα της πόλης, έχει ριζώσει βαθιά στην καθημερινή πρακτική της. Όσο για τις απευθείας αναθέσεις των ‘αστικών αναπλάσεων’,  η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ζητά με επίταση τον ανασχεδιασμό τους, όπως προκύπτει και από την Έρευνα Κοινού, που διενήργησα και παρουσίασα διαδικτυακά:

https://studio.youtube.com/video/z1Zz25Trsmo

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΗ

Προτείνω για τον Τριπόταμο και κατ’ επέκταση για κάθε πόλη του Δικτύου:

Α) Εκπόνηση κατά προτεραιότητα διεπιστημονικών ερευνών στα αναγκαία επιστημονικά πεδία: γεωλογική, σπηλαιολογική, αντιπλημμυρική, χλωρίδας και πανίδας, μικροκλίματος, ιστορική / πολιτισμική, αρχιτεκτονική των παρόχθιων κατασκευών και όποια άλλη θα κριθεί ως αναγκαία. Σημειώνεται, πως αντιπλημμυρική μελέτη υπάρχει για ένα τμήμα του ποταμού και θα πρέπει να αξιολογηθεί εκ νέου εάν μπορεί να αξιοποιηθεί και εάν όχι, γιατί έγινε. Οι έρευνες αυτές θα καταλήγουν σε χαρτογράφηση δεδομένων, τεκμηρίωση, αξιολόγηση, εξαγωγή συμπερασμάτων και διατύπωση προτάσεων. Δε δεύτερη φάση και με την εποπτεία του πολεοδόμου – συντονιστή, θα γίνει σύνθεση των ευρημάτων των επιμέρους ερευνών, αξιολόγηση εκ νέου και διατύπωση γενικών κατευθύνσεων, οι οποίες θα αποτελέσουν και το πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα κινηθεί η επόμενη φάση (βλ. Γ). Στην πρώτη, ερευνητική φάση, ο κεντρικός ρόλος του πολεοδόμου, με ειδίκευση στον Αστικό Σχεδιασμό, που ορίζει κατευθύνσεις, συντονίζει τις επιμέρους έρευνες, συνθέτει τα συμπεράσματα και τις προτεινόμενες πολιτικές και συντάσσει τις προδιαγραφές των επόμενων φάσεων του έργου στο πλαίσιο του ισχύοντος πολεοδομικού σχεδίου και της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, είναι καταλυτικός.

Β) Δημιουργία ενός ιστοτόπου-website του Δικτύου, όπως προτάθηκε από τον κ. Χάρη Σκουλικάρη, Δρ Ηλεκτρολόγο Μηχ. ΑΠΘ, με ανάρτηση όλης της πληροφορίας προς αξιοποίηση από και για κάθε δήμο του Δικτύου – έρευνες, κλιματολογικά, πολεοδομικά κλπ. δεδομένα, με σκοπό τη δυνατότητα άντλησης πληροφόρησης και ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των πόλεων του Δικτύου και όχι μόνο, με ελεύθερη πρόσβαση από τους επιστήμονες και τους ενδιαφερόμενους πολίτες (ανοικτά δεδομένα, open source).

Γ) Λόγω της μεγάλης κλίμακας, αλλά και της σπουδαιότητας του έργου προτείνω, ως επόμενη φάση, την προκήρυξη Ανοικτού, Πανευρωπαϊκού Προκαταρκτικού Διαγωνισμού Ιδεών κλίμακας Αστικού Σχεδιασμού με βραβεία. Με τον τρόπο αυτό, δεν θα δαπανηθούν υπέρογκα ποσά, όπως στην περίπτωση ενός Διαγωνισμού Οριστικών Μελετών, ο οποίος όμως ενέχει έντονο τον κίνδυνο της αποτυχίας, ενώ θα αλιευθούν προωθημένες ιδέες, που θα είναι χρήσιμες για το επόμενο στάδιο, την εκπόνηση ενός Master Plan, με έμφαση στις συνιστώσες του περιβάλλοντος, του φυσικού οικοσυστήματος και της βιοποικιλότητας προς προστασία και διατήρηση, της αντιπλημμυρικής προστασίας, της ιστορικής / πολιτισμικής διαδρομής της σχέσης ‘πόλη – ποτάμι’, της αρχιτεκτονικής των βιοτεχνικών, βιομηχανικών κατασκευών σε αχρησία και άλλων ιστορικών κατασκευών κατά μήκος του ποταμού, της αρχιτεκτονικής τοπίου. Η πρόταση αυτή ακούστηκε για πρώτη φορά στην αίθουσα και είμαι σίγουρη, πως εάν έμπαινε σε ψηφοφορία, θα γινόταν αποδεκτή, τουλάχιστον κατά πλειοψηφία. Έγινε όμως σιωπηρά αποδεκτή, αν κρίνω από τις θετικές αντιδράσεις των παρισταμένων κι αυτό προς το παρόν μου αρκεί. Θετική στάση αποκόμισα και κατά τη συζήτηση αργότερα με τα μέλη του Δικτύου. 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τον Σύλλογο Φίλων Ποταμού Τριποτάμου για την συστηματική εργασία, αναφορικά με την ανάδειξη του ποταμού, όπως και για την καθοριστική συμβολή τους στη διοργάνωση της Διημερίδας.

Να επισημάνω τέλος το γεγονός, πως η απερχόμενη διοίκηση του Δήμου, δημιούργησε ένα κλίμα κατώτερο των προσδοκιών και του ανθρώπινου δυναμικού της πόλης, με το να αποδιώχνει, όταν δεν προσβάλλει, τον επιστήμονα από τον δημόσιο διάλογο. Αυτό το καθεστώς θα πρέπει να αντικατασταθεί από τη δημοκρατία και την ευγένεια στη συμπεριφορά, στοιχεία, που θα αγωνισθούμε να επανέλθουν, ώστε να αποκτήσουν φωνή οι συμπολίτες και οι επιστήμονές μας, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων. Αποτελεί κοινή διαπίστωση, πως δεν μας αξίζει αυτό που βιώνουμε εδώ και πολλά χρόνια στη Βέροια, η οποία έχασε το 7% του πληθυσμού της κατά τη δεκαετία 2011 – 2021  (ΕΛΣΤΑΤ) και που αποτελεί ένα θέμα, που απ’ όσο γνωρίζω, δεν συζητήθηκε ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το ποσοστό των επιστημόνων, που μετά το τέλος των σπουδών τους, δεν επιστρέφουν στην γενέτειρά τους, προφανώς γνωρίζοντας τι θα συναντήσουν, είναι μεγάλο και δεσμευόμαστε πως θα ασχοληθούμε μ’ αυτό το θέμα μετά την ανάληψη της διοίκησης του Δήμου από την παράταξή μας. 

Δηλώνω επίσης, πως εάν εκλεγώ δημοτική σύμβουλος, θα παραιτηθώ από την νόμιμη  αποζημίωση της συμβούλου. Τα χρήματα θα πηγαίνουν στην Καθαριότητα και το Πράσινο, δύο κεφάλαια, που θεωρώ πρωταρχικής σημασίας για την δημόσια εικόνα της πόλης μας. Θα ελέγχω, όμως, τη διαδρομή των χρημάτων.

Σύντομο Βιογραφικό:

  • Τόπος γέννησης: Βέροια.
  • Β’ θμια εκπαίδευση: Νέα Εκπαιδευτήρια Βεροίας.
  • Αριστούχος Αρχιτέκτων Μηχανικός Α.Π.Θ.
  • Πολεοδόμος / Urban Designer Παν. Λονδίνου (M. Phil., U.C.L., The Bartlett).  
  • Διδάκτωρ Αρχιτέκτων – Πολεοδόμος Α.Π.Θ., τίτλος διατριβής: ‘Η Ταυτότητα της Ευρωπαϊκής Πόλης μέσα από τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης’, https://phdtheses.ekt.gr/eadd/handle/10442/27192
  • Επιστημολογική θεμελίωση της μεθόδου ανάλυσης της Αστικής Χωρικής Ταυτότητας, χρήσιμο εργαλείο για τις παρεμβάσεις των Ο.Τ.Α. στον Αστικό Δημόσιο Χώρο (διεθνής καινοτομία).
  • Έκδοση της ΔΔ, Η χωρική Ταυτότητα της Ευρωπαϊκής Πόλης μέσα από τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.
  • Υπότροφος Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Ελλάδος (Ι.Κ.Υ., προ-πτυχιακά & μετα-πτυχιακά).
  • Διδασκαλία σε ελληνικά πανεπιστήμια (προ- & μετα-πτυχιακά).  
  • Δεκάδες Δημοσιεύσεων σε Επιστημονικές εκδόσεις και συνέδρια (εθνικά, διεθνή).
  • Δεκάδες Ερευνητικών εργασιών και Διαλέξεων σε θέματα Αρχιτεκτονικής, Αστικού Σχεδιασμού και Πολεοδομίας, μεταξύ αυτών η μελέτη ‘Κατευθυντήριες Αρχές Αειφόρου Χωρικής Ανάπτυξης Π.Ε. Ημαθίας’, Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Βέροιας – Βεργίνας – Παλατιτσίων, Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου Βέροιας, Ιστορικό Κέντρο Βέροιας, Βλαχογιάννειο Μουσείο, Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου – Σκήτη Βεροίας κ. ά.    
  • Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.
  • Μέλος Επιστημονικών Επιτροπών ημερίδων και συνεδρίων, εθνικών και διεθνών.
  • Μέλος Συντακτικών Επιτροπών Επιστημονικών εκδόσεων, όπως το EuropeNow/CES του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης κ. ά.
  • Εμπνεύστρια και Ιδρύτρια του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ημαθίας (Σ.Α.Ν.Η.).
  • Ιδρύτρια και CEO του Γραφείου Ερευνών  και Μελετών ARCHI.POLIS Dr Anastasia M. Paparis Architects & City Planners / Urban Designers με έδρα την Βέροια.
  • Μελετήτρια Μελετών Δημοσίου με πτυχία Β’ τάξης στις κατηγορίες 02 – Πολεοδομικές – Ρυμοτομικές Μελέτες και 06 – Αρχιτεκτονικές Μελέτες Κτιριακών Έργων.
  • Γενική Σύμβουλος της υποψηφιότητας TRIPOLIS – ARCADIA – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 (2023).
  • Δημοσιεύσεις στον τοπικό τύπο για την Ημαθία και την Βέροια – Εκπόνηση διαδικτυακής έρευνας με θέμα ‘Αναγέννηση – Αναζωογόνηση Ιστορικού Κέντρου Βέροιας – Έρευνα Κοινού, https://studio.youtube.com/video/z1Zz25Trsmo.
  • Μέλος πλήθους Επιστημονικών φορέων εθνικών, ευρωπαϊκών και αμερικανικών ή / και εκπροσωπήσεις τους, όπως: Συμβούλιο Αρχιτεκτόνων Ευρώπης (CAE), ΤΕΕ, Συμβούλιο Αρχιτεκτονικών Θεμάτων & Μόνιμες Επιτροπές ΤΕΕ/ΤΚΜ, ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, Επιτροπή Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, ΣΕΠΟΧ, ΣΥΠΟΘΑ, ICOMOS, MRTPI, ISoCARP, Congress for the New Urbanism, Academy of Urbanism, Urban Design Group, CES – NYC/USA, UACES, Πόλεις Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς – OWHC, TICCIH, UCL Alumni.
  • Διοργάνωση Εκθέσεων Αρχιτεκτονικού Έργου σε Βέροια, Θεσσαλονίκη και Σόφια.
  • Βραβεύσεις από τοπικούς και διεθνείς φορείς και εκδόσεις: Σαραντόβρυσες – Α΄ Βραβείο τ. Διαγωνισμού, BUILD, WiB, CORPORATE VISION κ. ά.
  • Δημιουργία της Ομάδας Fb ΒΕΡΟΙΑ – ΗΜΑΘΙΑ * ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ* (2021) με περίπου 1.000 μέλη.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία,

Αναστασία Πάπαρη

Δρ Αρχιτέκτων – Πολεοδόμος / Urban Designer

Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης

Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Δ. Βέροιας,

ΙΣΧΥΡΟΣ ΔΗΜΟΣ, Υποψήφιος Δήμαρχος Κων/νος Παλουκίδης

 

banner-article banner-article

Ροη ειδήσεων