Άρθρα Κόσμος

“Οι Ουκρανοί… ξεστοκάρουν και περιμένουν” / γράφει ο Γιώργος Τσιάρας

Τα F-16 αργούν ακόμη, οπότε η αμερικανική κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται πως αποφάσισε τελικά -μετά από πολύμηνη σκέψη και αρκετή θεσμική αντίσταση από το Πεντάγωνο- να παραδώσει στους Ουκρανούς τους μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους ATACMS ή GMLRS
Βροχή από drones-«καμικάζι» εξαπέλυσαν οι ουκρανικές δυνάμεις προς την Κριμαία, το Μπελγκορόντ και το Μπριάνσκ, όμως σύμφωνα με τους Ρώσους καταρρίφθηκαν όλα. ● Φαίνεται πως το Κίεβο χρησιμοποιεί τα τελευταία του πυραυλικά αποθέματα, εν αναμονή κάποιου ισχυρότερου όπλου όπως οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς που θα παραδοθούν από τις ΗΠΑ.

Νέο μπαράζ επιθέσεων με δεκάδες drones εναντίον της Κριμαίας αλλά και των ρωσικών επαρχιών Μπελγκορόντ και Μπριάνσκ εξαπέλυσαν χθες οι ουκρανικές δυνάμεις, μία μέρα μετά το επιτυχημένο μαζικό χτύπημά τους στη Σεβαστούπολη όπου κατάφεραν να πλήξουν με πυραύλους cruise (πιθανότατα γαλλικής κατασκευής SCALP, τα «αδελφάκια» των βρετανικών Storm Shadow περίπου 40 εκ. των οποίων παραδόθηκαν πρόσφατα στο Κίεβο από τη κυβέρνηση Μακρόν) ένα ναυπηγείο του ρωσικού στόλου, προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε ένα μεγάλο αποβατικό σκάφος και ένα υποβρύχιο.

Η χθεσινή μαζική επίθεση ωστόσο φαίνεται πως δεν πήγε τόσο καλά, καθώς οι Ρώσοι υποστηρίζουν πως η αεράμυνά τους κατάφερε να καταρρίψει και τα 18 drones-«καμικάζι» που εξαπολύθηκαν: εξίσου μάταιη αποδείχτηκε και η επίθεση στη Μαύρη Θάλασσα με πέντε θαλάσσια drones επιφανείας κατά του περιπολικού σκάφους «Σεργκέι Κοτόφ», το πλήρωμα του οποίου τα εντόπισε εγκαίρως και τα κατέστρεψε με ριπές πολυβόλων. Αλλο ένα τέτοιο «τζεϊμσμποντικό» τηλεκατευθυνόμενο ταχύπλοο, σαν αυτά που χτύπησαν πρόσφατα τη γέφυρα του Κερτς, καταστράφηκε χθες από το ρωσικό πλοίο «Σαμούμ».

Τι κρύβεται πίσω από τις μαζικές επιθέσεις των Ουκρανών; Ολες οι ενδείξεις συγκλίνουν πως η ουκρανική ηγεσία, έχοντας είτε χρησιμοποιήσει, χωρίς σπουδαία αποτελέσματα, είτε απωλέσει από ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις σε αεροδρόμια και αποθήκες το μεγαλύτερο μέρος των (μερικών δεκάδων στο σύνολο) πυραύλων cruise που της δόθηκαν από τη Δύση, αλλά και τα περισσότερα αεροσκάφη Σουχόι Su-24 που χρειάζονται για τη ρίψη τους, αποφάσισε να «ξεστοκάρει» τις ρουκέτες αέρος-εδάφους που της απέμειναν, ελπίζοντας αφενός πως θα πετύχει αποφασιστικά πλήγματα στη ρωσική πολεμική μηχανή και αφετέρου πως σύντομα θα παραλάβει το επόμενο «wunderwaffe» (θαυματουργό όπλο») του πολέμου.

Ποιο θα είναι αυτό; Τα F-16 αργούν ακόμη, οπότε η αμερικανική κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται πως αποφάσισε τελικά -μετά από πολύμηνη σκέψη και αρκετή θεσμική αντίσταση από το Πεντάγωνο- να παραδώσει στους Ουκρανούς τους μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους ATACMS ή GMLRS: οι οποίοι, σε αντίθεση με τους Storm Shadow/SCALP που εκτοξεύονται μόνο από αεροσκάφη ή πλοία, μπορούν να εκτοξευτούν από το έδαφος (με τα γνωστά ρουκετοβόλα HIMARS) και να πλήξουν με ακρίβεια στόχους ώς και 300 χιλιόμετρα μακριά, δηλαδή βαθιά μέσα στη Ρωσία. Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν σε σχεδόν ταυτόχρονα ρεπορτάζ τους το πρακτορείο Reuters και το κανάλι ABC: μάλιστα το ABC υποστηρίζει πως οι υπερηχητικοί αυτοί πύραυλοι θα έρθουν εξοπλισμένοι με κεφαλές γεμάτες με βλήματα διασποράς (cluster bombs) και ότι πιθανότατα θα συμπεριληφθούν στο επόμενο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

Το μεγάλο αμερικανικό κανάλι «έδεσε» το ρεπορτάζ ρωτώντας σχετικά τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, που ως γνωστόν μόλις επέστρεψε στις ΗΠΑ από το Κίεβο όπου έδωσε «γραμμή» στην ουκρανική ηγεσία για την επόμενη φάση της αντεπίθεσης: ο Μπλίνκεν λοιπόν όχι μόνο δεν διέψευσε τις πληροφορίες για άμεση χορήγηση των ATACMS, αλλά δήλωσε πως οι Ουκρανοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα αμερικανικά όπλα όπως θέλουν, όχι μόνο στις κατακτημένες από τη Ρωσία επαρχίες, αλλά ακόμη και πλήττοντας στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος. «Οσον αφορά τις αποφάσεις στόχευσης, είναι δική τους απόφαση, όχι δική μας…

Οι ΗΠΑ δεν ενθαρρύνουν ούτε συνεπικουρούν τις ουκρανικές επιχειρήσεις» είπε ο… αρχιψεύταρος Αμερικανός ΥΠΕΞ. Και λέμε αρχιψεύταρος, γιατί είναι κοινό μυστικό, όπως έχει αναφερθεί πλειστάκις σε δεκάδες δυτικά ΜΜΕ (με τελευταίο παράδειγμα τον υπεράνω υποψίας Economist), πως όλες ανεξαιρέτως οι επιθέσεις στη Κριμαία και τις ρωσικές επαρχίες με πυραύλους και drones, περιλαμβανομένων και αυτών κατά της Μόσχας, θα ήταν αδύνατες χωρίς τη «ζωντανή» ροή πληροφοριών και ιδιαίτερα δεδομένων και συντεταγμένων GPS δορυφορικών από δορυφόρους, ιπτάμενα ραντάρ και drones των ΗΠΑ, της Βρετανίας και άλλων ΝΑΤΟϊκων χωρών!

Περιττό μάλλον να πούμε πως όλα αυτά συμβαίνουν βέβαια με φόντο την πλήρη αποτυχία του νέου κύματος ουκρανικών αντεπιθέσεων, καθώς τις τελευταίες ώρες διαψεύδονται οικτρά -συνήθως από τους ίδιους τους μαχόμενους Ουκρανούς αξιωματικούς- οι ανακοινώσεις του Κιέβου και η τυφλή αναπαραγωγή τους από δυτικά ΜΜΕ, όπως π.χ. από το BBC και την Guardian, περί δήθεν διάσπασης της πρώτης ρωσικής γραμμής άμυνας στα μέτωπα της Ζαπορόζιε και του Μπαχμούτ/Αρτεμόφσκ.

 efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων