Ελλάδα

Θεσσαλία / Ανάχωμα Καλέντζη: Από τα κατά Κικίλια «fake news» στο πινγκ πονγκ των ευθυνών

Πλάνα του Alpha με το επίμαχο χωματουργικό μηχάνημα.

Αντιφατικές είναι οι δηλώσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες δύο ημέρες σχετικά με το σπάσιμο του αναχώματος στον ποταμό Καλέντζη, που πιθανώς να κατεύθυνε το ορμητικό νερό στην περιοχή του Παλαμά, μετά από μαρτυρία ιδιοκτήτη χωματουργικού μηχανήματος.

Οι τελευταίες εξελίξεις έρχονται παράλληλα και με την παρέμβαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, που μεταξύ άλλων εξετάζει τις καταγγελίες ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας ή ο Δήμος Καρδίτσας (ή από κοινού) προχώρησαν σε παρέμβαση στο φράγμα του ποταμού Καράμπαλη ή οπουδήποτε αλλού, προκειμένου να προστατεύσουν από την πλημμύρα τους Δήμους της Καρδίτσας και της Λάρισας.

Ιδιοκτήτης χωματουργικού μηχανήματος: Πήρα εντολή να σπάσω το ανάχωμα

Ιδιοκτήτης χωματουργικού μηχανήματος παραδέχθηκε στην τηλεόραση του Alpha ότι ο ίδιος έκανε «παρέμβαση» στο φράγμα του ποταμού Καλέντζη, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Μου δόθηκε εντολή να κάνω παρέμβαση. Η εντολή μού δόθηκε από εκεί που είμαι μισθωμένος. Εμάς μας επιτάσσει για επιφυλακή η Περιφέρεια. Από εκεί παίρνουμε και τις εντολές μας. Σας είπα ακριβώς τι γίνεται και από πού παίρνουμε τις εντολές μας και από πού είμαστε καθοδηγούμενοι. Έγινε κάποια ελεγχόμενη τομή».

Αντιπεριφερειάρχης: Είπα στον χωματουργό να το κάνει κατόπιν αιτήματος του δημάρχου Παλαμά

Λίγες ώρες μετά, ο ανιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, Κώστας Νούσιος τοποθετήθηκε για το συμβάν, λέγοντας: «Είχαμε μισθωμένα συνολικά 30 μηχανήματα. Έτσι ήταν και ένα μηχάνημα εκεί στον Κοσκινιά. Είχε φουσκώσει ο Καλέτσης και έλαβα ένα τηλεφώνημα από τον δήμαρχο Παλαμά, τον κ. Σακελλαρίου και μου ζήτησε ένα μηχάνημα για να γίνει τομή στο ανάχωμα γιατί θα πνιγεί ο Κοσκινάς. Του απάντησα ότι αν θεωρεί ότι η λύση αυτή είναι ενδεδειγμένη, να το κάνει. Τομή είχε γίνει και στον Ιανό και στον Διομίδη».

Όπως είπε στη συνέχεια ο κ. Νούσιος, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στον δήμαρχο Παλαμά, εμπιστεύτηκε την εμπειρία του. «Εκείνο το βράδυ, με κάλεσε ο δήμαρχος Παλαμά, ο κ. Σακελλαρίου εν εξάλλω ότι “πλημμυρίζει ο Κοσκινάς και πρέπει να κόψουμε το ανάχωμα” και μου ζήτησε το μηχάνημα», ενώ παράλληλα παραδέχτηκε ότι και ο ίδιος έδωσε εντολή για παρέμβαση στον χωματουργό. «Είπα στον χωματουργό “κάνε ότι πρέπει για να σωθεί το χωριό”. Μου λέει “ακόμα και το ανάχωμα;” “ακόμα και το ανάχωμα” είπα».

Δήμαρχος Παλαμά: Δεν είχα καμία σχέση με τις αποφάσεις

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Παλαμά, Γιώργος Σακελλαρίου μιλώντας σήμερα στο Open επέμεινε πως δεν είχε καμία σχέση με τις αποφάσεις και πως ζήτησε μόνο μηχανήματα και όχι να πέσουν τα αναχώματα, υποστηρίζοντας ότι στόχος είναι να αποδοθούν οι ευθύνες για τις ευρύτερες καταστροφές στους δημάρχους των γύρω περιοχών.

«Δυστυχώς, για τον τόπο μου, η επιλογή του περιφερειάρχη ήταν τόσο ανεπαρκής, επέλεξαν έναν άνθρωπο ανεπαρκή και άχρηστο. Εκ των πραγμάτων αυτό αποδεικνύεται» είπε αφήνοντας αιχμές για τον Κώστα Αγοραστό.

«Έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη, θα αποδοθούν οι ευθύνες. Είναι φανερό ποιος έδωσε την εντολή», είπε στη συνέχεια.

Την παραίτηση του Αγοραστού ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ

«Οι αποκαλύψεις αυτές προστίθενται και ενισχύουν τις καταγγελίες των κατοίκων, που ήδη αποτελούν αντικείμενο της έρευνας της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως «μετά από όλα αυτά, ο κ. Αγοραστός δεν μπορεί να κρύβεται άλλο. Το ελάχιστο που έχει να κάνει είναι να παραιτηθεί σήμερα κιόλας από Περιφερειάρχης Θεσσαλίας».

Αγοραστός: «Τερατώδη ψέματα»

Νωρίτερα σήμερα, ο Κωνσταντίνος Αγοραστός τοποθετήθηκε για την έρευνα της Δικαιοσύνης που τον βάζει στο στόχαστρο, λέγοντας πως «η έρευνα της δικαιοσύνης είναι καλοδεχούμενη και επιβεβλημένη έτσι ώστε να σταματήσουν τα τερατώδη ψέματα».

Κυβερνητικός εκπρόσωπος Μαρινάκης: Διακίνηση ψεμμάτων

Η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να στηρίζει την υποψηφιότητα Αγοραστού για την Περιφέρεια Θεσσαλία, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, προσθέτοντας πως ο ισχυρισμός ότι ανοίχτηκε το οποιοδήποτε φράγμα για να σωθεί η Καρδίτσα και να πλημμυρίσουν τα χωριά είναι αστήρικτος και δημιουργεί πολλά προβλήματα στον κόσμο αυτή η διακίνηση ψεμμάτων. «Δεν έχει καμία βάση και καμία επαφή με την πραγματικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Κικίλιας είχε μιλήσει για «fake news»

Ερώτηση για το ανάχωμα είχε δεχθεί τις πρώτες μέρες της καταστροφής και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

«Δεν έγινε καμία παρέμβαση του κρατικού μηχανισμού σε οποιοδήποτε φράγμα στην περιοχή, που να προκάλεσε ανακατεύθυνση των υδάτων. Προσοχή στα fake news, ιδιαίτερα όταν αφορούν ανθρώπινες ζωές», είχε απαντήσει.

Καταγγελίες και από την Φαρκαδόνα

Σημειώνεται ότι άλλη μια περίπτωση παρέμβασης σε φράγμα, αυτό του Ενιπέα, έχει δημιουργήσει σφοδρές αντιδράσεις, με τριάντα κατοίκους του κατεστραμμένου χωριού της Φαρκαδόνας, να καταθέτουν ομαδική μήνυση κατά όλων των αρμοδίων Αρχών.

Ο δικηγόρος των πολιτών εκτόξευσε κατηγορίες κατά της τοπικής αυτοδιοίκησης, σημειώνοντας ότι δόθηκε εντολή να σπάσει το φράγμα του ποταμού προκειμένου να σωθεί η Καρδίτσα από τα ορμητικά νερά και με αποτέλεσμα τα νερά των πλημμυρών να πνίξουν τα γύρω χωριά.

banner-article

Ροη ειδήσεων