Ρεπορτάζ Τοπικά Υγεία

Σωματεία εργαζομένων στα Νοσοκομεία Βέροιας & Νάουσας: Προβλήματα που οδηγούν στην κατάρρευση

Τα σωματεία εργαζομένων στο χώρο της Υγείας των δύο Νοσοκομείων στην Ημαθία, Βέροιας και Νάουσας, έδωσαν σήμερα το μεσημέρι συνέντευξη τύπου στο Beluga, αναδεικνύοντας με ανάγλυφο τρόπο τα προβλήματα που ταλανίζουν το χώρο και απαιτώντας άμεσα λύσεις.

Ο Γιώργος Καρτσιούνης, Πρόεδρος του Σωματείου των Νοσοκομειακών Γιατρών του Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ημαθίας, σε μια εκτενή ενημέρωση που έκανε, ξεκίνησε από το ότι τα προβλήματα των δύο νοσοκομείων δεν είναι τοπικά, είναι πανελλαδικά και βαθύτερα ευρωπαϊκά, αφού παντού οι αποφάσεις που παίρνονται οδηγούν στην επικράτηση της Ιδιωτικής Υγείας, προς όφελος των μεγάλων ιδιωτικών ομίλων.

Με κυρίαρχα τα προβλήματα της υποχρηματοδότησης των γιατρών και της εξουθενωτικής εργασίας στην οποία εξαναγκάζονται, με επιπλέον μετακινήσεις τους, για να καλύψουν ανάγκες στο Νομό ή εκτός και με εφημερίες εκτός ειδικότητας, το ΕΣΥ οδηγείται στην κατάρρευση.

“Είμαστε αντίθετοι στο κλείσιμο του Νοσοκομείου της Νάουσας, που προτείνουν κάποιοι ως λύση. Και τα δύο νοσοκομεία του Νομού είναι απολύτως απαραίτητα, τόνισε, προχωρώντας στην ανάδειξη των προβλημάτων αναλυτικά.

Ενώ οι υποχρεωτικές εφημερίες των γιατρών είναι 7, αναγκάζονται να κάνουν 10 και αυτές οι επιπλέον 3 φορολογούνται

Ελλείψεις γιατρών.  Χρειαζόμαστε αναισθησιολόγο οφθαλμίατρο, γαστρεντερολόγο. Δεν μπορεί να περιμένει κανείς για να δει γαστρεντερολόγο 4 μήνες!

Οι ελλείψεις μας δεν υποστηρίζονται, γιατί τα χρήματα είναι δρομολογημένα για αλλού. Αγοράζουμε όπλα ή στέλνουμε βοήθεια στην Ουκρανία.

Πρέπει να κινητοποιηθούν οι σύλλογοι του τόπου και ο λαός!” ολοκλήρωσε.

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Βέροιας, Ηλίας Νοβάκης συμφώνησε πως υπάρχουν προβλήματα και υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, σε αντίθεση με τις κτιριακές υποδομές και τον εξοπλισμό του Νοσοκομείου Βέροιας, το οποίο, όμως, δε διαθέτει το αντίστοιχο προσωπικό.

Μόνο 5% από το ΑΕΠ διαθέτουμε εμείς στην Υγεία, ενώ τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη 7,5%. Το ΕΣΥ γερνάει και αποδυναμώνεται με συνεχείς παραιτήσεις. Το 2022 το δυναμικό μειώθηκε κατά 4%.

Λόγοι: συνταξιοδότηση, χαμηλοί μισθοί, εντατικοποίηση, ετεροαπασχόληση, μετακίνηση, οφειλόμενα ρεπό, μη ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Οι οργανικές θέσεις καλύπτονται από το επικουρικό προσωπικό, χωρίς εξειδίκευση.

Στη συνέχεια έδωσε έναν μακρύ κατάλογο ελλείψεων ιατρικού προσωπικού τονίζοντας, όμως, πως η κάλυψη είναι πλήρης στα επείγοντα και έκτακτα περιστατικά.

“Θέσεις 30, καλύπτονται οι 10, προκηρύξαμε 6, έχουμε 14 κενά. Είμαστε δίπλα στους ασθενείς, παρά τις αρνητικές συνθήκες. Κουρασμένοι, αλλά δίπλα” κατέληξε.

Ο Βασίλης Κωνσταντινόπουλος , εκπροσωπώντας το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Βέροιας, υπογράμμισε αρχικά πως πολύ μικρά βήματα έγιναν από όλες τις κυβερνήσεις, ώστε να αντιμετωπιστούν τα πολλαπλά προβλήματα.

“Η έλλειψη των γιατρών, τόνισε στη συνέχεια, οφείλεται στους πολύ χαμηλούς μισθούς. Οι γιατροί φεύγουν έτσι στο Εξωτερικό, όπου οι μισθοί είναι απείρως καλύτεροι.

Τα δύο νοσοκομεία είναι απολύτως απαραίτητα και είμαστε τυχεροί που τα έχουμε. Χρειαζόμαστε όλες τις κλίνες. Μια ανάσα πήρε το νοσοκομείο με τους άνεργους που προσλήφθηκαν, αυτές όμως δεν είναι ριζικές λύσεις, γι’ αυτό πρέπει να βγούμε στους δρόμους.” πρόσθεσε.

 

Η Πρόεδρος Εργαζομένων Νοσοκομείο Νάουσας Στέλλα Ζάλιου δήλωσε ξεκινώντας πως τα ενυπάρχοντα προβλήματα δεν πρέπει να καλύπτουν την τεράστια σημασία  της ύπαρξης του Νοσοκομείου Νάουσας, που ιδρύθηκε το 1937 από δωρεές.

Στη συνέχεια  ανέλυσε τη σημασία του λέγοντας πως διαθέτει 120 κλίνες. Με την πιθανή του κατάργηση, όπως προτείνεται από ορισμένους, το Νοσοκομείο Βέροιας δε θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες όλου του Νομού, παρά την επέκτασή του.

Το Νάουσας εξυπηρετεί 50.000 ασθενείς και κατέχει την 5η θέση πανελλαδικά σε βαριά χειρουργεία. Εξυπηρετεί λαϊκά στρώματα, 30% Ναουσαίους και τα υπόλοιπα 70% είναι από τον Νομό αλλά και εκτός.

Επιπρόσθετα εξέφρασε το παράπονο πως το Νάουσας αποτελεί δεξαμενή γιατρών για το Νοσοκομείο Βέροιας.

“Είμαστε αρνητικοί στην ιδιωτικοποίηση του Νοσοκομείου Νάουσας. Πιστεύουμε πως η εμπορευματοποίηση έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή”, ολοκλήρωσε

Ο Αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νάουσας Θεοφάνης Κουτρουλιάς τόνισε πως  οι εργαζόμενοι έχουν φτάσει στα όριά τους, και το νοσηλευτικό και το διοικητικό προσωπικό.

“Δεν δεχόμαστε την ιδιωτικοποίηση, όχι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.

Οι εργολάβοι τους οποίους προσλάβαμε μας κοστίζουν διπλάσια απ’ ότι πριν. Η ιδιωτικοποίηση δεν είναι πανάκεια. Ο πολίτης πρέπει να ξέρει γιατί υπάρχουν καθυστερήσεις 5 και 6 μηνών στα νοσοκομεία. Θέλουμε μόνιμο προσωπικό” πρόσθεσε.

Ο Γιώργος Καρτσιούνης σ’ αυτό το σημείο πρόσθεσε για μια ακόμη φορά:

“Η κατάσταση είναι δραματική. Είμαστε στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Ιατρική δεν είναι μόνο τα επείγοντα. Δε θέλουμε μπαλώματα! Δε θέλουμε ψίχουλα ! Να γίνει κινητοποίηση του λαού!”

Ο Νίκος  Νατζμέ, Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, εκφράζοντας δυναμικά τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και φυσικά και των εργαζομένων στα δύο νοσοκομεία, Βέροιας και Νάουσας, συνέδεσε τις διεκδικήσεις αυτές με τη δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν πανελλαδικά όλοι οι εργαζόμενοι.

Με αντιθέσεις όπως “Ο λαός δεν έχει ασθενοφόρα, αλλά οι φαρμακοβιομηχανίες πλουτίζουν”, και με πλήθος άλλες λεπτομέρειες που υπογράμμισαν τη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, ζήτησε να περάσει ο λαός στην αντεπίθεση, διεκδικώντας όσα του ανήκουν.

banner-article

Ροη ειδήσεων