Ελλάδα

Καίγεται ο Έβρος για 16η μέρα: Σε Λευκίμμη και Προβατώνα το ενεργό μέτωπο

Στα δύο ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς, στην περιοχή της Λευκίμης και σε ρέμα βόρεια του Σουφλίου στα όρια ευθύνης των δασαρχείων Διδυμοτείχου και Σουφλίου συνεχίζουν σήμερα τις επιχειρήσεις κατάσβεσης οι επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις στον Έβρο

Με το πρώτο φως της ημέρας η δυναμική και των δύο μετώπων έχει μειωθεί ωστόσο στη διάρκεια της νύχτας η αύξηση της έντασης του πύρινου μετώπου της Λευκίμης δυσχέραινε το έργο των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων οι οποίες απέτρεψαν την είσοδο της φωτιάς στον οικισμό καθώς και την περαιτέρω εξάπλωσή της.

Η «καθήλωση» του μετώπου της πυρκαγιάς έχει επιτευχθεί και στο μέτωπο στα βόρεια του Σουφλίου όπου μηχανήματα έργου συνεχίζουν αδιάλειπτα τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών. Σε ό,τι αφορά στις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν ανέρχονται σε 582 πυροσβέστες με 122 οχήματα, 16 πεζοπόρα τμήματα με τη συνδρομή από αέρος 9 πυροσβεστικών αεροσκαφών και 8 ελικοπτέρων.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Σουφλίου Παναγιώτη Καλακίκο, στην αναχαίτιση του συγκεκριμένου μετώπου – το οποίο ανέπτυξε μεγάλη ένταση καθώς διέρχεται από περιοχή με πεύκα – συνέβαλε τα μέγιστα η συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης των εναέριων μέσων.

Σημειώνεται ότι χθες το μεσημέρι, εστία φωτιάς που εμφανίστηκε πλησίον του στρατοπέδου του Προβατώνα κινήθηκε προς την περιοχή της Λευκίμμης, με αποτέλεσμα την εκκένωση του οικισμού και τη μεταφορά των κατοίκων στη Μαθητική Εστία Σουφλίου.

Επέστρεψε στο πεδίο ο επιτελάρχης του Πυροσβεστικού Σώματος – Είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο

Την ίδια ώρα, στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης μεταφέρθηκε χθες ο επιτελάρχης του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος, Χρήστος Λάμπρης, καθώς όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική υπέστη αλλεργικό σοκ.

Ο επιτελάρχης έχει επιστρέψει ήδη στο πεδίο, επιχειρώντας στην πρώτη γραμμή για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στον Έβρο.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα – Ποιες περιοχές είναι «στο κόκκινο»

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται την Κυριακή για πέντε περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

– Περιφέρεια Αττικής συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων

– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)

– Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕ Έβρου)

– Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

– Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Λακωνίας)

Το Πυροσβεστικό Σώμα απευθύνει έκκληση στους πολίτες:

1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως

i. το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού,

ii. τη χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης,

iii. τη χρήση υπαίθριων ψησταριών,

iv. το κάπνισμα μελισσών,

v. τη ρίψη αναμμένων τσιγάρων κ.ά.

2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

banner-article

Ροη ειδήσεων