Ελλάδα Κοινωνία

Αυτή την Κυριακή, πάμε για ελεύθερες παραλίες

Αγωνιστικό ραντεβού την Κυριακή, 3 Σεπτέμβρη, δίνουν χιλιάδες πολίτες στις παραλίες της χώρας σε μία προσπάθεια να κλιμακώσουν τις διαμαρτυρίες που έχουν ξεκινήσει από την αρχή του καλοκαιριού για σεβασμό των δικαιωμάτων σε ελεύθερους χώρους και ελεύθερο αιγιαλό.

Το Ροδίτικο Δίκτυο Πολιτών Ομπρέλα, το Κίνημα Πολιτών για Ελεύθερες Παραλίες στην Πάρο, και άλλες ανάλογες κινήσεις σε άλλα νησιά όπως η Νάξος, η Σέριφος, η Κρήτη, η Αίγινα, και πολλά άλλα νησιά αλλά και παράκτιες περιοχές της Ελλάδας (με πρώτη την πολύπαθη Αττική) βρήκαν γρήγορα την ανταπόκριση χιλιάδων πολιτών βγάζοντας από λήθαργο δεκαετίας τις αρμόδιες αρχές και την κυβέρνηση.

Δίχως τις κινητοποιήσεις αυτές, αδηφάγα επιχειρηματικά (κακώς εννοούμενα) συμφέροντα θα συνέχιζαν να καταβροχθίζουν τον αιγιαλό της χώρας και να ασχημονούν γεμίζοντας τις όμορφες παραλίες της πατρίδας μας με τερατώδη κρεβάτια, κουρτίνες έως και σαλόνια κλείνοντας την ελεύθερη πρόσβαση είτε με φυσικά εμπόδια, είτε με παράνομες εισόδους, είτε ακόμη και με μπράβους.
Πρόσφατη κινητοποίηση πολιτών στην παραλία Άντονι Κουίν της Ρόδου

Η κινητοποίηση της 3ης Σεπτέμβρη οργανώνεται εδώ και λίγες μέρες και αναμένεται να αναζωπυρώσει ξανά το δημόσιο διάλογο για τους ελεύθερους χώρους και την ανεμπόδιστη πρόσβαση στις ακτές της Ελλάδας. Ένα μήνα πριν τις ερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 8ης Οκτώβρη, το ζήτημα μπαίνει ανέλπιστα στις προεκλογικές εκστρατείες των υποψηφίων διαφόρων συνδυασμών εξαιτίας μαζικών και οργανωμένων κινητοποιήσεων πολλών πολιτών.

Το μεγάλο στοίχημα για ελεύθερους χώρους που δε θα θυσιάζονται στον βωμό του κέρδους μένει να αποδειχθεί εάν κερδήθηκε ή χάθηκε μέσα στα επόμενα καλοκαίρια.

Η κατάληξη αυτών των κινητοποιήσεων είναι στο χέρι μας!

banner-article

Ροη ειδήσεων