Κόσμος

Ρατσιστικό πογκρόμ φασιστών στη Λεμεσό

Νύχτα τρόμου στην Κύπρο •Δεκάδες τραυματίες μετανάστες και ντόπιοι •Εκτεταμένες φθορές σε δημόσια και ιδιωτική περιουσία •Οι ακροδεξιοί κατέστρεψαν καταστήματα μεταναστών και έκαψαν αυτοκίνητα •Εγκληματικές οι ευθύνες της αστυνομίας

Μια ακραία κατάσταση σημειώθηκε τη νύχτα της Παρασκευής στην Κύπρο, και ειδικότερα στη Λεμεσό, όπου φασίστες προχώρησαν σε ρατσιστικό πογκρόμ κατά μεταναστών στο πλαίσιο ρατσιστικής συγκέντρωσης.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, δεκάδες μετανάστες της περιοχής δέχθηκαν επίθεση με ξύλα και λοστούς, ενώ οι ακροδεξιοί έκαναν εκτεταμένες ζημιές σε δημόσια και ιδιωτική περιουσία, σμπαραλιάζοντας καταστήματα, καίγοντας αυτοκίνητα και τραυματίζοντας ανθρώπους στο σορό. Ο

Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν, σύμφωνα με το sigmalive.com, μέχρι και τα ξημερώματα, καθώς οι συμμετέχοντες στα επεισόδια συνέχιζαν να σπέρνουν τον τρόμο σε διάφορες περιοχές του κέντρου της Λεμεσού.

Οργή προκαλεί βίντεο που αναρτήθηκε στα σόσιαλ μίντια με γυναίκα από το Βιετνάμ να κλαίει αφού οι φασίστες διέλυσαν το κατάστημά της, επειδή είναι μετανάστρια.

Άπραγη η Αστυνομία – Σοβαρές οι ευθύνες

Η διαμαρτυρία ξεκίνησε στις 20:00 με περίπου 200 μαυροφορεμένους διαδηλωτές να ουρλιάζουν «Η Κύπρος είναι ελληνική», «Αρχίζουμε πρώτα με τους μαύρους και μετά την αστυνομία», όπως μεταδίδει το cyprus-mail. Η κατάσταση έλαβε άσχημη τροπή γύρω στις 20:45, αναφέρεται.

Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι υπήρχε σχέδιο δράσης, η αστυνομία απέτυχε να ακολουθήσει την πορεία και να σταματήσει τους διαδηλωτές από το να επιτεθούν σε μετανάστες, αναφέρουν τα κυπριακά μέσα. Παρόλο που ήταν γνωστό στις αρχές τουλάχιστον από την προηγούμενη μέρα ότι ακροδεξιοί θα πραγματοποιούσαν συγκέντρωση, οι αστυνομικοί που αναπτύχθηκαν σε όλη τη Λεμεσό έμειναν τελικά άπραγοι μέχρι να εκτροχιαστεί εντελώς η κατάσταση.

Κάτοικος Λεμεσού αποτυπώνει το μένος των φασιστών προς πάσα κατεύθυνση, αφού όπως καταγγέλλει με ανάρτησή στο Facebook έκαψαν το αυτοκίνητο του πατέρα της, του πήραν ό,τι είχε μέσα, ενώ έκλεψαν και το κινητό του απλά και μόνο επειδή βρισκόταν σε περιοχή που υπάρχουν Σύροι συμπολίτες τους.

Ακόμη και δημοσιογράφοι δέχθηκαν επίθεση και αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από την περιοχή, ενώ έπεσαν μολότοφ, δακρυγόνα και κρότου λάμψης. Ακόμη, η αστυνομία πραγματοποίησε ρίψεις νερού με την Αύρα.

 

Πραγματοποιήθηκαν τελικά δεκατρείς συλλήψεις, ενώ πέντε άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, Χρήστο Ανδρέου, ένας εκ των συλληφθέντων είναι ο διοργανωτής της εκδήλωσης, ο οποίος κατηγορείται ότι παρακινούσε σε βία.

Ο απολογισμός των καταστροφών από τα επεισόδια σύμφωνα με την Πυροσβεστική:

  • Πυρκαγιά σε όχημα στην οδό Σπύρου Αραούζου (Χώρος Στάθμευσης).
  • Εκτεταμένες ζημιές στο όχημα.
  • Ζημιές από πυρκαγιά σε υαλοπίνακες εισόδου και στο εσωτερικό 2 καταστημάτων στην διασταύρωση Ανεξαρτησίας και Σπύρου Αραούζου.
  • Πυρκαγιά σε ηλεκτρικό πάνελ φώτων τροχαίας στην οδό Αγ. Ζώνης με Θεσσαλονίκης.
  • Πλαστικός κάλαθος 1100 λίτρων ο οποίος βρισκόταν έξω από το κατάστημά ειδών ένδυσης στην οδό Ανεξαρτησίας. Από την πυρκαγιά ζημιές και στην βιτρίνα του καταστήματος.

Υπενθυμίζεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται ρατσιστική συγκέντρωση ακροδεξιών, καθώς πρόσφατα είναι τα επεισόδια στο χωριό Χλώρακα στην Πάφο, έπειτα από ρατσιστική συγκέντρωση Ελληνοκυπρίων για το μεταναστευτικό. Και σε αυτή την περίπτωση πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις σε καταστήματα Σύρων μεταναστών και σημειώθηκαν συγκρούσεις, αφού στην Πάφο ζουν χιλιάδες μετανάστες από την Ασία και την Αφρική.

Χριστοδουλίδης: «Θα αντιμετωπίσουμε το μεταναστευτικό»

Δηλώσεις για τα περιστατικά έκανε ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, χωρίς ωστόσο να καταδικάσει και τον ιδεολογικό χαρακτήρα του πογκρόμ.

«Δεν υπάρχουν πολλά που μπορούν να λεχθούν, πέραν από τις ντροπιαστικές εικόνες που είδαμε. Και δεν έχουν καμία σχέση με την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού.

Αν όλοι αυτοί που εμπλέκονταν (στα επεισόδια) αγαπούσαν ή ενδιαφέρονταν για την πατρίδα μας, δεν θα προέβαιναν σε τέτοιου είδους ενέργειες που πάνω από όλα προσβάλλουν τη χώρα μας.

Άρα, πρέπει να ξεχωρίσουμε τα δύο θέματα. Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού είναι κάτι άλλο και υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα μέσα σε αυτούς τους έξι μήνες, όπως η μείωση του αριθμού αυτών που έρχονται, περισσότερες επιστροφές από αυτούς που φτάνουν στη χώρα μας, εξέταση περισσότερων αιτήσεων (ασύλου) της τάξης του 80% και, ναι, έχουμε συγκεκριμένο πλάνο και σχεδιασμό και μπορώ να δηλώσω σήμερα, γνωρίζοντας τη σημασία της κάθε λέξης που αναφέρω, θα αντιμετωπίσουμε το μεταναστευτικό. Άρα, δεν έχουν καμία σχέση αυτά που είδαμε χθες βράδυ με το μεταναστευτικό και δεν πρέπει να συγχέουμε τα δύο θέματα.

Είναι θέμα δημόσιας τάξης. Έχω συγκαλέσει σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους παρουσία και της νομικής υπηρεσίας της Δημοκρατίας, ακριβώς για να συζητήσουμε και το τι έγινε χθες.

Γενικότερα τέτοια φαινόμενα δεν τιμούν σε καμία απολύτως περίπτωση τη χώρα μας και πρέπει και κάποιοι να αναλογιστούν τις ευθύνες. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν μιλάμε δημόσια και θέλω να το επαναλάβω δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού», δήλωσε.

 efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο