Αθλητικά Αθλητικά

Εθνική Μπάσκετ: Αποκλείστηκε από το Mουντομπάσκετ διασυρόμενη από τη Λιθουανία / Όλοι εναντίον όλων

 Ο πρόωρος, άδοξος, αλλά μάλλον αναμενόμενος για τους καλά γνωρίζοντες αποκλεισμός της Eθνικής Oμάδας μπάσκετ από το Mουντομπάσκετ, έφερε στην επιφάνεια τα προβλήματα που σοβούν εδώ και πολύ καιρό στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα και την ομοσπονδία καλαθοσφαίρισης.

Η Εθνική αποκλείστηκε με κατεβασμένα χέρια (διασυρόμενη από τη Λιθουανία με διαφορά 25 πόντων), έχοντας νωρίτερα εισπράξει μία συντριβή από τις Ηνωμένες Πολιτείες και καταφέρνοντας να νικήσει με πολύ ιδρώτα μόνο τη Νέα Ζηλανδία και την Ιορδανία. Μπασκετικά ανύπαρκτες χώρες.

Αλλά, το γεγονός ότι δεν πάλεψε καν στη φάση των «16» και εγκατέλειψε έτσι «χαλαρά» το στόχο της 8άδας, προκαλεί όχι μόνο απογοήτευση, αλλά και μεγάλη γκρίνια, πιθανόν και εξελίξεις που μπορεί να φτάσουν στην αλλαγή του προπονητή Δημήτρη Ιτούδη.

Ήδη, στο παρασκήνιο έχει κυκλοφορήσει το όνομα του Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος είναι γεγονός ότι στην πρώτη του χρονιά ως προπονητής, κατάφερε να εντυπωσιάσει με την ομάδα του Περιστερίου.

Ο Ιτούδης άφησε αιχμές, δηλώνοντας πως «δεν είναι δεδομένο ότι αγαπούν όλοι αυτό που κάνουν». Η σπόντα φαίνεται ότι αφορά σε παίκτες, ενδεχομένως και στους δύο σταρ, που δεν πήγαν με την εθνική στη διοργάνωση, τους Καλάθη και Σλούκα.

Ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού Δημήτρης Γιαννακόπουλος έσπευσε να αμφισβητήσει τον Ιτούδη, λέγοντας ότι «για να κερδίσεις σοβαρή ομάδα θέλεις και προπονητή»!

Παρότι πολλοί ήλπιζαν με την αλλαγή της ηγεσίας στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, η Eθνική Oμάδα θα έμενε μακριά από ίντριγκες, οπαδικές αντιπαραθέσεις και προσωπικές κόντρες, τελικά η «επίσημη αγαπημένη» έγινε έρμαιο όλων των παραπάνω φαινομένων, με κύρια ευθύνη τη διοίκηση της ΕΟΚ.

Η οποία διοίκηση φάνηκε ανίκανη να χειριστεί και το θέμα με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, η απουσία του οποίου ήταν μεν σημαντική, αλλά όχι η μοναδική αιτία που η Eθνική κατέγραψε μία παταγώδη αποτυχία, δεχόμενο νέο ισχυρό πλήγμα στο κύρος της. Και κυρίως, χωρίς τίποτα ελπιδοφόρο στον ορίζοντα.

Από τις πλέον κρίσιμες κινήσεις της ομοσπονδίας, που οδήγησε στο νέο Βατερλό, ήταν η ελληνοποίηση του Γουόκαπ. Μία απόφαση που έφερε αμέσως σε δεύτερη μοίρα τον Ντόρσεϊ, έναν παίκτη ο οποίος είναι από τα εφηβικά του χρόνια στις εθνικές ομάδες, θεωρείται ένας από τους καλύτερους σουτέρ στην Ευρώπη, πιθανόν δε να είναι ο καλύτερος της ομάδας, αλλά εκ των πραγμάτων δεν χωρούσε στην αποστολή, λόγω του κανονισμού για τους «νατουραλιζέ». Ή ο Ντόρσεϊ ή ο Γουόκαπ ήταν το δίλημμα και η επιλογή του δεύτερου, άφησε την Eθνική χωρίς το καλύτερο επιθετικό της όπλο, μετά τον Αντετοκούνμπο.

Αν υπολογίσει κανείς πως ορισμένοι λένε ότι η επιλογή Γουόκαπ έγινε, τόσο ως κίνηση καλής θέλησης στον σύλλογό του τον Ολυμπιακό, όσο και επειδή οι σχέσεις Ιτούδη- Ντόρσεϊ δεν είναι οι καλύτερες εξαιτίας της δύσκολης συμβίωσής τους στη Φενέρ, καταλαβαίνει εύκολα τι κλίμα δημιουργήθηκε στην ομάδα, ακόμα κι αν αυτή η ιστορία δεν είναι ολοκληρωτικά ακριβής.

Όπως λένε και το άλλο, που επιβάρυνε το κλίμα: ότι η πλευρά Παναθηναϊκού ήταν εξοργισμένη με τον Ιτούδη εξαιτίας της μεταγραφής Παπαγιάννη στη Φενέρ, εξ ου και οι δηλώσεις Γιαννακόπουλου σε βάρος του κόουτς της εθνικής.

Η ένταξη του Γουόκαπ έφερε, λένε κάποιες πλευρές ένα μοιραίο «χτύπημα» στην Eθνική: Ο Σλούκας, που δεν είχε τις καλύτερες ισορροπίες ως προς τον χρόνο συμμετοχής τους στον Ολυμπιακό με τον ελληνοποιημένο Αμερικανό, προτίμησε να απέχει, για να μην… «ζήσει» ανάλογα πράγματα και στην Eθνική Oμάδα. Και να ρίξει το βάρος στο σύλλογό του.

Το ίδιο έπραξε και ο Καλάθης, που πρέπει να κάνει προσεκτικά την επόμενη κίνηση στην καριέρα του, προτιμώντας να μην εμπλακεί στις «μυλόπετρες» της Eθνικής σε αυτές τις συνθήκες, αναγκαζόμενος ακόμα και να «έρχεται πίσω» από τον Γουόκαπ στους αγώνες της ομάδας.

Με μία κίνησή της δηλαδή η Ομοσπονδία, δηλαδή την ελληνοποίηση του Γουόκαπ, οδήγησε ουσιαστικά εκτός Eθνικής τρεις πρωτοκλασσάτους παίκτες (Ντόρσεϊ, Σλούκα, Καλάθη), που θα μπορούσαν να συνθέσουν μία από τις καλύτερες γραμμές γκαρντ στο τουρνουά.

Ως προς το θέμα Αντετοκούνμπο είναι απορίας άξιον τι ακριβώς κατάλαβε ο πρόεδρος της ΕΟΚ Λιόλιος, όταν πήγε τον Απρίλιο, μαζί με τον Νίκο Ζήση, στο Μιλγουόκι για να βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις των Μπακς για τον ηγέτη τους. Το πρόβλημα που είχε στο γόνατο ο Γιάννης δεν ήταν εύκολα αντιμετωπίσιμο και μάλλον κακώς καλλιεργήθηκαν ελπίδες εξ αρχής. Ειδικά με το πρόγραμμα θεραπείας που επέλεξαν οι Μπακς να το χειριστούν.

Λέγεται όμως και κάτι άλλο, που μένει να εξακριβωθεί: Ότι το μήνυμα που επιδόθηκε στη διοίκηση των «Ελαφιών» ότι οι βοηθοί προπονητές που είχαν πέρσι ενταχθεί στην ελληνική αποστολή του ευρωμπάσκετ δεν ήταν και τόσο καλοδεχούμενοι στη φετινή διοργάνωση, μάλλον έκανε τους Μπακς να είναι ακόμα πιο επιφυλακτικοί στο να διαθέσουν τον σταρ τους στην Eθνική Oμάδα. Κάποιοι λένε ότι αυτό το θέμα μπορεί να λυθεί μόνο με αλλαγή προπονητή, εξ ου και η ομοσπονδία άφησε μετά τον αποκλεισμό από τη συνέχεια του Mουντομπάσκετ τις φήμες περί αλλαγής του Ιτούδη να τρέχουν.

topontiki.gr

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ