Θέματα Παιδείας Τοπικά

ΑΣΕ: Κάλυψη όλων των πραγματικών κενών σε εκπαιδευτικούς από την 1η Σεπτέμβρη!

Η ανησυχία και τα ερωτηματικά για τους όρους με τους οποίους θα ανοίξουν τα σχολεία τη νέα σχολική χρονιά να γίνει συλλογικός αγώνας και διεκδίκηση!

Οι μέρες της έναρξης της σχολικής χρονιάς πλησιάζουν κι έχουν ήδη αρχίσει οι περίφημες δηλώσεις των στελεχών του υπουργείου ότι όλα είναι έτοιμα και δεν θα υπάρχει ούτε ένα κενό στα σχολεία. Παλιά τους τέχνη κόσκινο… Η γνωστή κασέτα, ακόμα και σε “ψηφιακή” μορφή, μπαίνει και πάλι σε λειτουργία…

Περηφανεύονται πως είναι όλα έτοιμα σφυρίζοντας αδιάφορα μπροστά στα χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών σε όλη την Ελλάδα και μάλιστα μαγειρεμένα για να φανούν λιγότερα, με την λειτουργία βασικών δόμων των σχολείων να είναι στον αυτόματο πιλότο, με καμία μέριμνα αντισεισμικών ελέγχων και ολοκληρωμένου σχεδίου αναβάθμισης των σχολικών υποδομών, με την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις να δημιουργούν τρόμο στους χιλιάδες γονείς αλλά και τους εκπαιδευτικούς που δεν ξέρουν ακόμα όχι απλά σε πιο σχολείο αλλά ούτε καν σε ποια πόλη θα βρεθούν.

Η αγωνία βρίσκεται στο κόκκινο για δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχους αναπληρωτές που δηλώνουν αυτές τις μέρες τις περιοχές που θα κληθούν να αναλάβουν υπηρεσία. Χωρίς να ξέρουν πού, πότε, με τα άγχη της ακρίβειας, της στέγασης, του κόστους για τις μετακομίσεις, τα ενοίκια – φωτιά να δημιουργούν μια αβάσταχτη οικονομική και ψυχολογική κατάσταση. Άλλοι βρίσκονται στα νησιά στην κορύφωση της σεζόν δουλεύοντας στον τουρισμό, άλλοι περιμένουν να μπει επιτέλους το πενιχρό ταμείο ανεργίας.

Το Υπ. Παιδείας δεν έχει δώσει στην δημοσιότητα τα πραγματικά κενά των σχολείων ενώ με το τρόπο υπολογισμού τους, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι υπηρεσιακές μεταβολές και χωρίς να έχουν καταγραφεί οι πραγματικές ανάγκες των σχολείων (π.χ. μακροχρόνιες άδειες), στην ουσία κουτσουρεύει τα κενά.

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, το υπουργείο ενισχύει διαρροές που μιλούν για ανάληψη υπηρεσίας στις 7 Σεπτεμβρίου κλέβοντας από πάνω και 6 μεροκάματα από τον πρώτο μισθό που θα μπει στις αρχές του Οκτωβρίου και θα είναι πάλι μειωμένος. Όλα αυτά με τη συζήτηση για γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ να έχει πέσει χαμηλά, κάτω και από τις άμεσες αντιδράσεις των εκπαιδευτικών που πρέπει οπωσδήποτε να μεγαλώσουν και να συνεχιστούν.

Αυτή είναι η «μέριμνα» του πολυδιαφημιζόμενου επιτελικού κράτους που κλείνει τα μάτια στις ανάγκες των εργαζομένων αλλά τρέχει με χίλια τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Που μπορεί να ανέχεται δολοφονικές επιθέσεις από φασιστικές ομάδες αλλά είναι παρόν και με πλήρη εξάρτηση όταν διεκδικούμε διορισμούς, κτηριακές υποδομές, ικανοποίηση των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών των μαθητών.

Φτάνει πια! Στην κοροϊδία και την αναλγησία τους απαντάμε με διεκδίκηση,
με αγωνιστική αισιοδοξία, με το κεφάλι ψηλά!
  • Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί, μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών για να καλύπτονται όλες οι μορφωτικές ανάγκες των μαθητών μας. Καμιά σκέψη για γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ.
  • Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να καλύψει όλα τα πραγματικά κενά δίνοντάς τα στη δημοσιότητα με μία φάση και από την 1η Σεπτεμβρίου.
  • Λειτουργία των ολοήμερων σχολείων από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Επαναφορά του υπευθύνου δασκάλου. Καμία σκέψη για περικοπές στην παράλληλη στήριξη. Η κάθε ειδικότητα να διδάσκει το αντικείμενό της.
  • Μείωση του αριθμού μαθητών στις τάξεις. Έγκριση όλων των αιτημάτων των Συλλόγων Διδασκόντων για διαχωρισμό τμημάτων.
  • Να δοθούν όλα τα κενά στα σχολεία χωρίς αποκρύψεις και μαγειρέματα από τα ΠΥΣΠΕ/ΔΕ.
  • Να παρθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του οξυμμένου προβλήματος της στέγασης των αναπληρωτών και όλων των εκπαιδευτικών που μετακινούνται από τον τόπο κατοικίας τους. Με επιδότηση ενοικίου για τη στέγαση στα 300€, με αξιοποίηση δομών και συγκροτημάτων κατοικιών, με συγκεκριμένες δράσεις από Δήμους και Περιφέρειες
  • Δωρεάν μετακίνηση από και προς τον τόπο ανάληψης υπηρεσίας.
  • Διεκδικούμε άμεσα πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς 20%, με επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού για να υπάρξει πραγματική ανακούφιση από τις επιπτώσεις της ακρίβειας στην καθημερινότητα των εκπαιδευτικών.
  • Ειδικά μέτρα στήριξης της λειτουργία των σχολείων και αντιμετώπισης του αυξημένου κόστους διαβίωσης. Κατάργηση του ΦΠΑ στα σχολικά είδη, επαρκής χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για τη στήριξη της λειτουργία των σχολείων, σχολικό γεύμα για όλα τα παιδιά.
  • Άμεσα μέτρα για την ασφάλεια και την υγιεινή των σχολικών υποδομών. Άμεσος αντισεισμικός έλεγχος των σχολείων. Έκδοση όλων των απαραίτητων πιστοποιητικών ασφάλειας και καταλληλόλητας (αντισεισμική θωράκιση, πυρασφάλειας, έλεγχος ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού κ.τ.λ.) με ευθύνη του κράτους και της τοπικής διοίκησης. Πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού για την καθαριότητα των σχολείων με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.

Στα δύσκολα που έρχονται ενωνόμαστε, οργανωνόμαστε στα σωματεία μας, ερχόμαστε σε επαφή με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου των σωματείων, συμμετέχουμε στις Γενικές Συνελεύσεις και τις δράσεις, στις κινητοποιήσεις. Δεν τους αφήνουμε σε χλωρό κλαρί για να καταλάβουν ότι δε θα παίζουν με τις ζωές μας! Καλούμε τα Δ.Σ. ΔΟΕ και ΟΛΜΕ να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την οργάνωση του αγώνα με πρώτο βήμα την άμεση παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας για όλα τα παραπάνω.

Όλοι μαζί μπορούμε να ανοίξουμε δρόμο για να κατακτήσουμε τα δικαιώματα μας!

21/8/2023

banner-article

Ροη ειδήσεων