Οπαδική βία: Στις ΠΑΕ και την αστυνομία «πετά το μπαλάκι» η κυβέρνηση / γράφει ο Δημήτρης Χρυσικόπουλος
Από την άλλη, η κυβέρνηση με τις κινήσεις της αυτές και ενόψει της έναρξης του πρωταθλήματος, επιδιώκει να στείλει μήνυμα στις ΠΑΕ ότι δεν θα ανεχτεί οπαδικές «βεντέτες» που υπάρχει κίνδυνος να εκδηλωθούν μετά τα αιματηρά γεγονότα στη Νέα Φιλαδέλφεια
Ικανοποίηση επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου, από τη χθεσινή διευρυμένη σύσκεψη για την οπαδική βία που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία του προέδρου της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, των ιδιοκτητών του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη, της ΑΕΚ, Δημήτρη Μελισσανίδη, του Παναθηναϊκού, Γιάννη Αλαφούζου, του εκπροσώπου του ΠΑΟΚ, Αρτούρ Νταβιντιάν, και των συναρμοδίων υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, και Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, μαζί με τους υπουργούς Επικρατείας, Σταύρο Παπασταύρου και Άκη Σκέρτσο.
Η ικανοποίηση αυτή, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, προέρχεται από το γεγονός ότι η σύσκεψη ήταν ουσιαστική και παραγωγική, υπό την έννοια ότι υπήρξε συμφωνία ότι το φαινόμενο της οπαδικής βίας θα πρέπει να καταπολεμηθεί ουσιαστικά και ότι οι εκπρόσωποι των ΠΑΕ συμφώνησαν ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί επιτέλους το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι ταραχοποιοί θα βρίσκονται εκτός οπαδικών συνδέσμων και εκτός γηπέδων.
Στην ουσία, η κυβέρνηση «πέταξε το μπαλάκι» στις ΠΑΕ και την αστυνομία, καθώς:
· Αποφασίστηκε το οριστικό κλείσιμο των συνδέσμων οπαδών και η ύπαρξη μόνο ενός συνδέσμου, την ευθύνη για τον οποίο θα έχει η κάθε ΠΑΕ.
· Επίσης, αποφασίστηκε η εγκατάσταση καμερών σε όσα γήπεδα δεν διαθέτουν και η ενεργοποίησή τους σε όσα είναι εγκατεστημένες (και τα δύο μέτρα συμπεριλαμβάνονται στο νόμο Αυγενάκη που ήλθε μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, αλλά δεν εφαρμόστηκαν ποτέ).
· Όσον αφορά στο ρόλο της αστυνομίας, θα είναι πλέον πιο ουσιαστικός καθώς, σύμφωνα με διευκρινίσεις που έδωσαν κυβερνητικές πηγές, σε αγώνες, όπου κρίνεται ότι υπάρχει κίνδυνος… εκτροπών και εκτρόπων, θα ελέγχει την ταυτοπροσωπία στις θύρες των οργανωμένων οπαδών, αλλά και θα πραγματοποιεί απροειδοποίητους ελέγχους στα γήπεδα για τυχόν… πολεμοφόδια κρυμμένα στις κερκίδες.
· Τέλος, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι, σε περίπτωση που οι ΠΑΕ δεν συμμορφωθούν, θα ενεργοποιηθούν βαριές ποινές, όπως κλειστές θύρες ή και γήπεδα χωρίς κόσμο, και σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να εξεταστεί ακόμα και το ενδεχόμενο απόσυρσής τους από ευρωπαϊκές διοργανώσεις, φράση που, όμως, εκτιμάται ότι ειπώθηκε περισσότερο για να δοθεί έμφαση στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να δει τα μέτρα να εφαρμόζονται.
Άλλωστε, η παρουσία των Παπασταύρου και Σκέρτσου στη σύσκεψη υποδηλώνει ότι το Μαξίμου θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την εφαρμογή από τις ΠΑΕ των όσων προβλέπει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και, αν αυτό κριθεί αναγκαίο, ο Γ. Βρούτσης ίσως προχωρήσει και σε επιπλέον μέτρα στην κατεύθυνση της αυστηροποίησής του. Ταυτόχρονα, ο Τσέφεριν υπογράμμισε ότι η UEFA θα σταθεί αρωγός στις προσπάθειες της Ελλάδας να περιορίσει σημαντικά την οπαδική βία στη χώρα.
Από την άλλη, η κυβέρνηση με τις κινήσεις της αυτές και ενόψει της έναρξης του πρωταθλήματος, επιδιώκει να στείλει μήνυμα στις ΠΑΕ ότι δεν θα ανεχτεί οπαδικές «βεντέτες» που υπάρχει κίνδυνος να εκδηλωθούν μετά τα αιματηρά γεγονότα στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ενώ με την παρουσία Τσέφεριν μοιάζει να υπογραμμίζει ότι και η ευρωπαϊκή ομοσπονδία θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και ενδεχομένως θα παρεμβαίνει όπου τίθεται ζήτημα αυτοδιοίκητου του ποδοσφαίρου και η κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα παρέμβασης.
Φυσικά, αναμένεται να υπάρξει κάποιο – μικρό αλλά εύλογο – χρονικό διάστημα μέχρις ότου οι ΠΑΕ υλοποιήσουν τις εκ του νόμου απορρέουσες υποχρεώσεις τους, ωστόσο η κυβέρνηση επιδιώκει το ζήτημα αυτό να κλείσει το συντομότερο δυνατό, ώστε να μπορέσει να ασχοληθεί με το έτερο σκέλος της υπόθεσης της Νέας Φιλαδέλφειας, δηλαδή το επιχειρησιακό φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ., στο οποίο ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ακροθιγώς κατά τις δηλώσεις του.