Άρθρα Οικονομία

“Eξαγωγές φαρμάκων και η σχέση  των φαρμακοποιών με αυτές” / γράφει ο Γ. Ξ. Τροχόπουλος

Η μεγάλη πτώση των τιμών των φαρμάκων στην Ελλάδα εν σχέση με αυτές που ισχύουν στις άλλες χώρες της Ευρώπης, δημιουργεί το κίνητρο για εξαγωγές φαρμάκων από Ελληνικές Φαρμακευτικές Επιχειρήσεις, με κύριο σκοπό φυσικά την εξασφάλιση πολλαπλάσιων κερδών.

Όπως είναι επόμενο αυτό προκαλεί τις τρομερές ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά και την αφάνταστη ταλαιπωρία των Ελλήνων πολιτών. Όλα για το κέρδος λοιπόν και τέλεια αδιαφορία για τους πολίτες που αλλόφρονες ψάχνουν με αγωνία τα φάρμακα που είναι απαραίτητα για την υγεία την δικιά τους και των παιδιών τους, το βιώνουμε κάθε μέρα οι Φαρμακοποιοί στην δουλειά μας.

Που εμπλέκονται όμως οι Φαρμακοποιοί σε αυτή τη διαδικασία;

Πολύ απλά θα πω, μετά  λόγου γνώσεως (ήμουν για 3 χρόνια Πρόεδρος στον Σ.Υ.Φ.Α Ημαθίας – Πέλλας) ότι και αυτοί αποτελούν μέρος του προβλήματος που λέγεται “εξαγωγές φαρμάκων” και μη προσπαθούν να “βγάλουν την ουρά τους απ έξω” όπως λέει ο σοφός λαός.

Προτείνω λοιπόν στον Υπουργό Υγείας να ζητήσει και να λάβει γνώση για  το χρηματικό ποσό που εισέπραξαν οι Σ.Υ.Φ.Α  όλης της χώρας την τελευταία πενταετία από τις εξαγωγές φαρμάκων που πραγματοποίησαν μέσω ιδιωτών όμως. επειδή η νομοθεσία απαγορεύει την απευθείας εξαγωγή φαρμάκων από συνεταιρισμούς. Τα κέρδη είναι πολύ μεγάλα, αποκτώνται χωρίς αύξηση κεφαλαίου αλλά από τα είδη υπάρχοντα κεφάλαια στο Συνεταιρισμό  και κατά συνέπεια  το τοπίο είναι πολύ θολό. Και εξηγούμαι:

Έρχεται ο ιδιώτης φαρμακέμπορος και προσφέρει σαν δέλεαρ για τα φάρμακα που θέλει να αγοράσει με σκοπό την εξαγωγή τους, τιμές πολύ μεγαλύτερες από αυτές που καθορίζει ως χονδρικές το κράτος για πώληση στους συνεταίρους του συνεταιρισμού. Το ποσόν των χρημάτων που προκύπτει από αυτή την υπερτιμολόγηση, αναγκαστικά για λόγους νομιμότητος,   το δικαιολογεί ο Συνεταιρισμός εκδίδοντας δελτία παροχής υπηρεσιών προς τον φαρμακέμπορο και όλα μέλι  γάλα, για αυτό μίλησα προηγούμενα για θολό τοπίο.

Τα κέρδη είναι πολύ μεγάλα από τις εξαγωγές για τους συνεταιρισμούς, θα το διαπιστώσει αυτό ο Υπουργός εάν κάνει σοβαρό έλεγχο.

Υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι –  και αυτό έχει διαπιστωθεί – που κάνουν πολύ μεγάλες αγορές με σκοπό την εξαγωγή αυτών  και εν συνεχεία ότι δεν χρειάζεται από αυτά στο φαρμακείο τους,  τα πουλάνε σε φαρμακεμπόρους, με πολύ μεγαλύτερη τιμή από αυτή της λιανικής και μιλάμε φυσικά για μεγάλη παρανομία.  Πρέπει, απ ότι άκουσα, να τιμωρήθηκε φαρμακοποιός αυστηρά από τον ΣΔΟΕ για μία τέτοια περίπτωση.

Επίσης γυρίζουν στα φαρμακεία πολύ αντιπρόσωποι φαρμακεμπόρων (έτσι συστήνονται  τουλάχιστον) που αγοράζουν εξαγώγιμα φάρμακα με τιμή πολύ μεγαλύτερη της λιανικής, μου έχει τύχει και εμένα όμως τον έδιωξα κακήν κακώς.

Ο Πρόεδρος του Π.Φ.Σ κ. Απόστολος Βαλτάς σε παρέμβαση του για το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων στη Γενική Συνέλευση του Πανευρωπαϊκού Οργάνου των Φαρμακοποιών ( P.G.E.U.) . Είπε:

“Ζητούμε την αυστηροποίηση των μέτρων όπως η απαγόρευση των εξαγωγών για τις περιπτώσεις όπως η Ελλάδα, όπου οι ελλείψεις δεν παρουσιάζονται σε φάρμακα που έχουν πρόβλημα παραγωγής λόγω έλλειψης πρώτων υλών , αλλά στην αμετροεπή κερδοσκοπία, στο πλαίσιο του κακώς εννοούμενου “επιχειρείν” που αποβαίνει εις βάρος του Έλληνα ασθενή”.

Τη δήλωση αυτή του παλιού συνδικαλιστή,  την χαρακτηρίζω υποκριτική. Δηλαδή δεν άκουσε τίποτα για τις εξαγωγές ο Πρόεδρος, δεν ξέρει τι γίνεται και τι παιχνίδια παίζονται?.   Θα ήθελα να μάθω τα κέρδη των φαρμακοποιών του συνεταιρισμού Μυτιλήνης όπου ανήκει ο κ. Βαλτάς την τελευταία πενταετία, από τις εξαγωγές.

Γεγονός είναι ότι γίνονται εξαγωγές φαρμάκων από τους φαρμακοποιούς, το ξέρουν στον ΠΦΣ και στην ΟΣΦΕ (Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος) αλλά οι ιθύνοντες βγαίνουν και μιλάνε ως αθώες περιστερές όταν η κατάσταση ξεφεύγει όπως συνέβη τώρα και “νίπτουν τας χείρας των”, στην ΕΛΛΑΔΑ του 2023, δυστυχώς!

Η αλήθεια έχει πικρή γεύση όσον αφορά τις εξαγωγές και τη σχέση των Φαρμακοποιών με αυτές πρέπει όμως να καταγραφεί προς γνώση του Λαού.

Γ.Ξ.ΤΡΟΧΟΠΟΥΛΟΣ

π. Μέλος Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΠΦΣ

π. Μέλος Γ.Σ. ΠΦΣ

π. Πρόεδρος Φαρμ. Συλλόγου Ημαθίας

π. Πρόεδρος Σ.Υ.Φ.Α  Ημαθίας – Πέλλας

π. Πρόεδρος Εποπτικού Συμβουλίου του Σ.Υ.Φ.Α Ημαθίας- Πέλλας.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας