Σύνοδος Ρωσίας – Αφρικανικών χωρών / Ο Πούτιν μοιράζει δωρεάν σιτηρά στην Αφρική
Από 25 έως 50 χιλιάδες τόνους σιτηρών υποσχέθηκε ο Ρώσος πρόεδρος να διανείμει, εντός 3-4 μηνών, σε κάθε μία από έξι αφρικανικές χώρες που βρίσκονται σε ιδιαίτερη επισιτιστική ανάγκη ● Ετσι, επιχειρεί να στριμώξει Κίεβο και Δύση, αλλά και να πετύχει ακόμα μεγαλύτερη επιρροή στην αφρικανική ήπειρο.
Ενόσω η αντεπίθεση των Ουκρανών είχε λίγα να επιδείξει (και) χθες στο νοτιοανατολικό μέτωπο, με επίκεντρο την περιοχή της Ζαπορίζια, η Ρωσία έπληττε εκ νέου λιμενικές υποδομές στην Οδησσό.
To Κίεβο ανέφερε έναν φύλακα νεκρό και διαμαρτυρήθηκε, με αποδέκτη τη Δύση, ότι δεν έχει επαρκή οπλικά συστήματα για να προστατεύσει υποδομές μεταφοράς και αποθήκευσης σιτηρών, υποστηρίζοντας ότι σε 2-3 μήνες «πιθανότατα δεν θα έχουμε πια λιμάνια».
Ο δε Ρώσος πρόεδρος Πούτιν υποσχόταν σε Αφρικανούς ηγέτες τζάμπα σιτηρά κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση διήμερης συνόδου κορυφής στην Αγία Πετρούπολη, την ώρα που η τιμή τους στη διεθνή αγορά έχει «τσιμπήσει» περίπου 10% μέσα στις τελευταίες δέκα ημέρες.
Ηταν η δεύτερη σύνοδος μεταξύ Ρωσίας-Αφρικής από το 2019 και μια ευκαιρία για τη Μόσχα να κάνει επίδειξη περιφερειακής ισχύος, προς απάντηση στη δυτική απομόνωσή της, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.
«Η χώρα μας θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα κράτη και τις περιφέρειες που έχουν ανάγκη, ιδίως με τις ανθρωπιστικές της παραδόσεις», διαβεβαίωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στον απόηχο της πρόσφατης κατάρρευσης της συμφωνίας για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω Μαύρης Θάλασσας, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με τη μεσολάβηση της Τουρκίας.
«Επιδιώκουμε να συμμετέχουμε ενεργά στην οικοδόμηση ενός δικαιότερου συστήματος κατανομής των πόρων και καταβάλλουμε τις μέγιστες προσπάθειες για να αποτρέψουμε μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση», τόνισε.
«Εχω ήδη πει ότι η χώρα μας μπορεί να αντικαταστήσει τα ουκρανικά σιτηρά», υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος, «τόσο σε εμπορική βάση όσο και ως επιχορηγούμενη βοήθεια προς τις πιο άπορες αφρικανικές χώρες, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που αναμένουμε νέα ρεκόρ συγκομιδής φέτος».
Τούτων λεχθέντων, ανακοίνωσε ότι η Μόσχα θα είναι έτοιμη να παράσχει τους επόμενους 3-4 μήνες δωρεάν 25 έως 50.000 τόνους σιτηρών «σε έκαστη» την Μπουρκίνα Φάσο, τη Ζιμπάμπουε, το Μάλι, τη Σομαλία, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και την Ερυθραία, συμπεριλαμβανομένης της διανομής τους στους καταναλωτές τους.
Δεν έχασε την ευκαιρία, δε, να κατηγορήσει ακόμη μια φορά τις δυτικές χώρες για «υποκρισία». Αφενός γιατί, όπως ανέφερε, πάνω από το 70% των ουκρανικών σιτηρών πήγε σε χώρες με υψηλό ή μέσο εισόδημα, συμπεριλαμβανομένης της Ε.Ε.
Αφετέρου γιατί, ενώ «παρεμποδίζουν τις προμήθειες των δικών μας σιτηρών και λιπασμάτων» μέσω των κυρώσεων, προσέθεσε, «μας κατηγορούν για τη σημερινή κρίση στην παγκόσμια αγορά τροφίμων».
Κοντολογίς, ο Πούτιν επιχειρεί να πετύχει «με έναν σμπάρο, δυο τρυγόνια». Και να στριμώξει τη Δύση και το Κίεβο στη «γωνία», και να αυξήσει έτι περαιτέρω τη ρωσική επιρροή στην -αυξανόμενης γεωστρατηγικής σημασίας και γεωπολιτικού ανταγωνισμού- Αφρική, όπου έχει ενεργό ρόλο σε αρκετές χώρες η μισθοφορική Wagner.
Η συμμετοχή ωστόσο στη φετινή σύνοδο ήταν σαφώς πιο υποτονική από την προηγούμενη. Από τα 49 αφρικανικά κράτη που έδωσαν το «παρών» (σε σύνολο 54), τα 17 εκπροσωπήθηκαν από αρχηγούς κρατών και 4 σε επίπεδο πρωθυπουργών.
Σε σχέση με το 2019, οι ηγέτες ήταν οι μισοί. Γεγονός που το Κρεμλίνο απέδωσε εν μέρει σε «αναίσχυντες» πιέσεις της Δύσης.
Στον αντίποδα, ο Πούτιν ανακοίνωσε επίσης διάφορα άλλα προγράμματα για εμβάθυνση των σχέσεων με τα αφρικανικά κράτη, όπως περισσότερες εγγραφές φοιτητών στα ρωσικά Πανεπιστήμια και το άνοιγμα ρωσικών γραφείων ειδήσεων για… «αμερόληπτη πληροφόρηση».
Δώρισε επίσης ένα ελικόπτερο στον 80χρονο πρόεδρο της Ζιμπάμπουε, Εμερσον Μανανγκάγκουα, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος του δικτάτορα Μουγκάμπε, τον ανέτρεψε με πραξικόπημα το 2017 και «ενθρονίστηκε» στο αξίωμα με αμφισβητούμενες εκλογές την επόμενη χρονιά.
Στην πολιτική ηγεσία της Ζιμπάμπουε έχουν εν τω μεταξύ επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διαφθορά. Εν αναμονή της υπογραφής διμερών συμφωνιών στη σύνοδο της Αγίας Πετρούπολης, ο προεδρεύων της Αφρικανικής Ενωσης και πρόεδρος των νησιών Κομόρες, Αζάλι Ασουμάνι, που ασκεί και την προεδρία της Αφρικανικής Ενωσης, κάλεσε χθες τη διεθνή κοινότητα να εισακούσει τους λόγους αποχώρησης της Μόσχας από τη συμφωνία για τα σιτηρά, «ώστε να προχωρήσουμε προς τα εμπρός».
Μακριά από όλα αυτά, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι ανέβαζε στην πλατφόρμα Telegram βίντεο, αναφέροντας ότι περιόδευε στο Ντνίπρο, βόρεια των πεδίων των μαχών στη Ζαπορίζια.
Η Κεντρική Τράπεζα της -καταχρεωμένης και βυθισμένης στη διαφθορά- εμπόλεμης χώρας ανέφερε ότι δεν αναμένει να ανοίξει ο διάδρομος της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά πριν από το τέλος του πολέμου.
Το δε ουκρανικό Κοινοβούλιο παρέτεινε έως τις 15 Νοεμβρίου τον στρατιωτικό νόμο, αποκλείοντας το ενδεχόμενο διεξαγωγής των προγραμματισμένων για τον Οκτώβριο κοινοβουλευτικών εκλογών.
Ενέκρινε την παύση του υπουργού Πολιτισμού, Ολεξάντρ Τκατσένκο, που καταγγέλθηκε για κατασπατάληση κονδυλίων, ενώ στο στόχαστρο των αρχών βρίσκεται βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος του Ζελένσκι, που όπως αποκαλύφθηκε έκανε χλιδάτες διακοπές στις εξωτικές Μαλδίβες με πρόσχημα «επαγγελματικό ταξίδι» εν μέσω του πολέμου.