Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας»: Τίποτα δεν μπορεί να κρύψει την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στους αγρότες
Τα προβλήματα των αγροτών παραμένουν οξυμένα. Ούτε το εκλογικό ποσοστό της ΝΔ και οι θριαμβολογίες μπορούν να αποκρύψουν “κάτω από το χαλάκι” την άσχημη κατάσταση που επικρατεί γενικά στους αγρότες.
Το κόστος παραγωγής παραμένει ιδιαίτερα υψηλό παρά την ορισμένη μείωση της τιμής στα λιπάσματα ή τις λίγο χαμηλότερης τιμής στο πετρέλαιο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Οι μεγάλες βροχοπτώσεις Μάη και Ιούνη ανάγκασαν τους αγρότες σε πολλά προϊόντα να έχουν αυξημένους ψεκασμούς τη στιγμή που το κόστος των φυτοφαρμάκων έχει ανέβει αισθητά σε σχέση με πέρυσι χωρίς να μπορέσουν να σταματήσουν τις ζημιές παρά τη χρήση των φαρμάκων.
Οι τιμές στα περισσότερα προϊόντα που έχουν βγει ως τώρα στην παραγωγή είναι είτε στα ίδια επίπεδα, με μικρή αύξηση σε κάποια προϊόντα (κεράσια αλλά με πολύ μικρότερη παραγωγή λόγω ζημιών- βερίκοκα-επιτραπέζια ροδάκινα-νεκταρίνια) είτε έχουν θεαματική πτώση πού φτάνει σχεδόν στο 50% σε σχέση με πέρυσι κυρίως (σιτάρια κριθάρια) είτε τα μηνύματα δεν είναι ενθαρρυντικά σε άλλα προϊόντα όπως το συμπύρηνο ροδάκινο, που δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη τιμές από τη βιομηχανία και παραδίδονται με το αίσχος των ανοιχτών τιμών.
Πολλά προϊόντα έχουν υποστεί τεράστια καταστροφή και μείωση της παραγωγής από τα καιρικά φαινόμενα κυρίως βροχοπτώσεις Μάη και Ιούνη που επέφεραν ζημιές π.χ. κεράσια, βερίκοκα – ροδάκινα -αμπέλια με περονόσπορο, φουζικλάδιο στα μήλα.
Επίσης μειωμένη παραγωγή λόγω παγετού που επηρέασε πολλά προϊόντα κεράσια -αχλάδια- δαμάσκηνα -βερίκοκα -ροδάκινα, ζημιές από το χαλάζι αλλά και του πρόσφατου καύσωνα, μείωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών στα σιτηρά από τις βροχοπτώσεις, κτλ.
Γενικά οι ζημιές στην παραγωγή είναι πολλές και μεγάλες. Υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην εκτίμηση των ζημιών, τα όποια χρήματα -ψίχουλα δοθούν θα είναι από το Δεκέμβριο και μετά ενώ για τις παραπάνω ασθένειες πού προήλθαν από τις βροχές παρά τους ψεκασμούς από τους αγρότες περονόσπορος φουζικλάδιο δεν προβλέπεται καμία αποζημίωση ούτε καν ένταξη τους στις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις (ΚΟΕ πρώην ΠΣΕΑ) όπως είχε συμβεί παλιότερα για τον περονόσπορο.
Σε ότι αφορά στη Νέα ΚΑΠ τις επόμενες ημέρες πρόκειται να εκδοθούν οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι για τα οικολογικά προγράμματα πρώην (πράσινη ενίσχυση) και τις συνδεδεμένες ενισχύσεις. Η ουσιαστική διαφορά με την προηγούμενη ΚΑΠ είναι ότι για να έχει ο αγρότης πρόσβαση στην ενίσχυση που έως τώρα χωρίς πολλές προϋποθέσεις, λάμβανε ως πράσινη, θα πρέπει να ενταχθεί σε συγκεκριμένο οικολογικό πρόγραμμα η επιλογή του οποίου είναι ατομική του υπόθεση. Για να μη χάσει ο αγρότης εισόδημα θα πρέπει να πληρώσει μελετητικό γραφείο, και να κάνει επιπλέον έξοδα που πριν δεν έκανε.
Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στη διαδικασία υποβολής δηλώσεων του ΟΣΔΕ και κατά συνέπεια θα υπάρξει μάλλον και καθυστέρηση στην πληρωμή ενώ πολλά δεν έχουν αποσαφηνιστεί ακόμα και στα γραφεία που κάνουν τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ.
Επιπλέον ιδιαίτερο πρόβλημα που μας απασχολεί είναι η ανεξέλεγκτη εγκατάσταση μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων με εξπρές διαδικασίες που δεσμεύουν αγροτική γη, και υψηλής παραγωγικότητας, ακόμη και περιοχές natura και κυρίως χωράφια που καλλιεργούν μικροί παραγωγοί με χαμηλό ενοίκιο και ξαφνικά βρίσκονται χωρίς χωράφια και χωρίς εισόδημα με κίνδυνο να εγκαταλείψουν.
Σαφέστατα η περίοδος που διανύουμε είναι δυσκολότερη για την παρέμβαση μας για αντικειμενικούς κυρίως λόγους αφού είναι κατεξοχήν καλλιεργητική περίοδος. Όμως τα πολλά και ποικίλα προβλήματα όχι μόνο υπάρχουν αλλά και οξύνονται συνεπώς πρέπει να οργανώσουμε πρωτοβουλίες να αναδείξουμε τα προβλήματα τις ευθύνες όλων όσων στηρίζουν αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές σε βάρος των αγροτών.
Διεκδικώντας:
Την αναπλήρωση του εισοδήματος που έχουν χαμηλή τιμή όσο και τα προϊόντα που αναφέρονται και έχουν ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα, είχαν μειωμένη παραγωγή άρα η τιμή έστω και αν ήταν υψηλότερη δεν καλύπτει την απώλεια, όπως και τις ασθένειες περονόσπορο, φουζικλάδιο ωίδιο κ.α που δεν αποζημιώνονται από ΕΛΓΑ η ΚΟΕ.
Διεκδικούμε από την κυβέρνηση να βρει εκείνη τον τρόπο με ουκρανόμετρο, με de minimis, με κρατική χρηματοδότηση ή όποιο άλλο εργαλείο νομίζει για να δώσει την αναπλήρωση του εισοδήματος.
Μείωση του κόστους παραγωγής, να δοθεί άμεσα η επιστροφή του ΕΦΚ που είναι βέβαια ψίχουλα μόλις 76 εκ ευρώ, τα αιτήματα για το ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση μέσων και εφοδίων, κατάργηση στο ΦΠΑ όπως τα έχουμε ιεραρχήσει και προβάλει ως τώρα.
Κατώτερες εγγυημένες τιμές με βάση το κόστος παραγωγής και σε συνδυασμό με προϊόντα φθηνά, ποιοτικά και προσιτά στη λαϊκή κατανάλωση.
Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή, το φυτικό ζωικό κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους. Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων.
Έργα υποδομής και προστασίας της παραγωγής χωρίς επιβαρύνσεις και τέλη στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.
Ταυτόχρονα κομμάτι του διεκδικητικού πλαισίου είναι τα μέτωπα πάλης για την υγεία του λαού, την προστασία των λαϊκών νοικοκυριών από τους πλειστηριασμούς και τις καλύτερες υποδομές στην παιδεία.
Το επόμενο διάστημα ο Αγροτικός Σύλλογος θα συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη των αγροτικών συλλόγων, προκειμένου να συζητήσουμε και να συναποφασίσουμε τις αγωνιστικές δράσεις και ενόψει της ΔΕΘ.
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ
24-7-2023