Κοινωνία Πολιτική Υγεία

Εργαζόμενοι στα ΕΚΑΒ: Δραματική προειδοποίηση πριν δύο μήνες / Ακινητοποιημένος ο μισός στόλος

5 Απριλίου 2023… Το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ Αθήνας, στέλνει επιστολή στο Υπουργό Υγείας, Θ. Πλεύρη (ναι, εκείνον που θεωρεί ότι δεν συμφέρει στα νησιά να υπάρχουν δομές Υγείας!). Η επιστολή χαρακτηρίζεται “επείγουσα αναφορά” και τιτλοφορείται “Ακινητοποιημένος ο ΜΙΣΟΣ επιχειρησιακός στόλος του ΕΚΑΒ λόγω βλαβών”.

Και τί λένε οι εργαζόμενοι; Λένε ότι “η απαράδεκτη αυτή κατάσταση, ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ”. 

Με άλλα λόγια οι εργαζόμενοι, στα τρένα, στα ασθενοφόρα, στα πλοία, στα ναυπηγεία… προειδοποιούν…. Φωνάζουν για την ανθρώπινη ζωή…

Γράφουν, λοιπόν, μόλις δύο μήνες πριν: “Μόνο στην Αττική παραμένουν καθηλωμένα λόγω βλαβών άνω του 40% των ασθενοφόρων – κινητών μονάδων”… και συνεχίζουν: “οι διασώστες αναγκάζονται καθημερινά να μεταβαίνουν σε διαφορετικές περιοχές για να βρουν λειτουργικό ασθενοφόρο, το οποίο σημαίνει μεγάλη ταλαιπωρία αλλά και οικονομικό κόστος. Οι δε διαβιβαστές από τον ασύρματο έχουν ΄΄σηκώσει τα χέρια ψηλά΄΄ με την χαμηλή δύναμη ασθενοφόρων που καλούνται να δουλέψουν και να υπάρχουν ώρες που να είναι πάνω από 40 περιστατικά σε αναμονή αποστολής ασθενοφόρου. Τα εναπομείναντα ασθενοφόρα με τα πληρώματα τους καλούνται να καλύψουν αυτό το χάος με αποτέλεσμα την σωματική και ψυχική εξάντληση του ανθρώπινου δυναμικού”.

Ποιά ήταν η απόκριση του Υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης όταν οι εργαζόμενοι μιλούσαν για “απρόβλεπτους κινδύνους για τη ζωή”; Αυτή που παρακολουθεί έντρομη και σοκαρισμένη όλη η ελληνική κοινωνία… Τρείς ημέρες, τρεις νεκροί, ένας νεκρός κάθε μέρα, επειδή δεν υπάρχουν ασθενοφόρα.

‘Η αλλιώς: η τέλεια απαξίωση της ανθρώπινης ζωής. Απολύτως αναλώσιμη.

Ολόκληρη η επιστολή των εργαζόμενων:

Το Ε.Κ.Α.Β. αποτελεί τον βασικό επιχειρησιακό βραχίονα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Σκοπός του είναι ο συντονισμός της παροχής σε έκτακτες περιπτώσεις ΑΜΕΣΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ στους πολίτες και η διακομιδή αυτών σε Μονάδες Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.

Οι διασώστες του Ε.Κ.Α.Β. για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες επέμβασης σε επείγοντα περιστατικά και διακομιδές ασθενών, απαιτείται να έχουν λειτουργικό στόλο οχημάτων. Δυστυχώς η κατάσταση έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολη. Μόνο στην Αττική παραμένουν καθηλωμένα λόγω βλαβών άνω του 40% των ασθενοφόρων – κινητών μονάδων. Για αρκετούς μήνες σχεδόν το ήμισυ από το δυναμικό των ασθενοφόρων παραμένει εκτός επιχειρησιακής λειτουργίας για λόγους βλαβών και μέχρι να επισκευαστούν.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης που συνεχώς χειροτερεύει είναι να υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην απόκριση των ασθενοφόρων προς τους χρήστες υπηρεσιών του Ε.Κ.Α.Β. για παροχή προνοσοκομειακής αντιμετώπισης και διακομιδής σε υγειονομικούς σχηματισμούς.

Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε την εξέλιξη του προβλήματος, αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση, ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ.

Το συνεργείο επισκευής οχημάτων του Ε.Κ.Α.Β. καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια με τους εναπομείναντες τεχνικούς του, περιορίζοντας τον τεράστιο αριθμό των ακινητοποιημένων ασθενοφόρων. Σημειωτέον, το εν λόγω προσωπικό κρατάει ακόμη αξιόμαχα ασθενοφόρα που αγοράσθηκαν πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει το Ε.Κ.Α.Β. Επίσης, δεν έχουν πραγματοποιηθεί προσλήψεις εδώ και πολλά χρόνια σε τεχνικό προσωπικό για το συνεργείο επισκευής οχημάτων της Κεντρικής Υπηρεσίας, γεγονός που επιδεινώνει την ήδη υπάρχουσα και χρόνια δυσχερή κατάσταση.

Όλα τα ανωτέρω έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην επιχειρησιακή λειτουργία του Ε.Κ.Α.Β. Ο χρόνος που αποκρίνεται Το Ε.Κ.Α.Β. προς τους πολίτες για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών έχει δυστυχώς ανέβει πολύ και δυστυχώς αν δεν βρεθεί άμεσα λύση θα τεθεί σε άμεσο κίνδυνο και η ζωή των συμπολιτών μας. Ήδη, οι διασώστες αναγκάζονται καθημερινά να μεταβαίνουν σε διαφορετικές περιοχές για να βρουν λειτουργικό ασθενοφόρο, το οποίο σημαίνει μεγάλη ταλαιπωρία αλλά και οικονομικό κόστος. Οι δε διαβιβαστές από τον ασύρματο έχουν ΄΄σηκώσει τα χέρια ψηλά΄΄ με την χαμηλή δύναμη ασθενοφόρων που καλούνται να δουλέψουν και να υπάρχουν ώρες που να είναι πάνω από 40 περιστατικά σε αναμονή αποστολής ασθενοφόρου. Τα εναπομείναντα ασθενοφόρα με τα πληρώματα τους καλούνται να καλύψουν αυτό το χάος με αποτέλεσμα την σωματική και ψυχική εξάντληση του ανθρώπινου δυναμικού.

Το Σωματείο μας έχει αποστείλει εξώδικες διαμαρτυρίες τόσο προς την Διοίκηση, όσο και στις εταιρείες που με τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία της έχουν αναλάβει τις επισκευές των ασθενοφόρων. Παρόλα αυτά, συνεχίζεται η ίδια απαράδεκτη κατάσταση. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία καθώς δεν αφορά μόνο το παρόν αλλά μια κατάσταση διαχρονική η οποία συνεχίζεται και επιδεινώνεται μέρα με την μέρα. Τα εναπομείναντα λειτουργικά ασθενοφόρα κινούνται ασταμάτητα για πολλά 24ωρα με συνέπεια να επιβαρύνονται μηχανολογικά και αυτά.

Είναι ανεπίτρεπτο και εκφεύγει πλέον της νομιμότητας η απουσία λήψης δραστικών μέτρων για ουσιαστική επίλυση του προβλήματος.

Δεν επιτρέπεται ο μοναδικός δημόσιος φορέας παροχής επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας στην χώρα μας να μην διαθέτει σύγχρονο στόλο ασθενοφόρων οχημάτων ή να είναι έρμαιο στην αδυναμία κάποιων να μεριμνήσουν ώστε να είναι σε κυκλοφορία το σύνολο των μηχανοκίνητων μέσων του Ε.Κ.Α.Β.

Πρέπει να σταματήσουν τώρα οι δικαιολογίες και να βγουν άμεσα στην κυκλοφορία ασθενοφόρα, λειτουργικά και επιμελώς επισκευασμένα. Δεν μπορεί να υπάρχουν τόσα ασθενοφόρα ακινητοποιημένα λόγω βλάβης και κάποιοι να αδρανούν και να ολιγωρούν.

Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους πολίτες χρήστες των υπηρεσιών του Ε.Κ.Α.Β. που με την υπάρχουσα κατάσταση αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο για τη ζωή τους, τους διασώστες που ταλαιπωρούνται καθημερινά μεταβαίνοντας σε διαφορετικές περιοχές στην Αττική ώστε να βρουν λειτουργικό ασθενοφόρο να εργαστούν και κυρίως απέναντι στο Ε.Κ.Α.Β, την ιστορία του και την προσφορά του.

Ζητάμε άμεσα συνάντηση, ώστε να σας ενημερώσουμε και διά ζώσης για τα ανωτέρω προβλήματα που διαταράσσουν την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του φορέα μας.

imerodromos.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων