Άρθρα Βιβλίο Πολιτισμός

Επιστολή Γιώργη Έξαρχου υποψήφιου για Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας 2022 μ’ αφορμή τη σημερινή ανακοίνωση των βραβείων

Θεσσαλονίκη, 9 Ιουνίου 2023

Στις 15 Δεκεμβρίου 2022, η αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε τις «Βραχείες Λίστες» όλων των κατηγοριών Λογοτεχνικών Έργων (εκδοθέντων το 2021), και είχα την ύψιστη τιμή να συμπεριλαμβάνομαι και εγώ στην κατηγορία Κρατικό Βραβείο Απόδοσης Έργου της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στα Νέα Ελληνικά, με το έργο μου «Αριστοφάνης, Νεφέλαι, μετάφραση Γιώργης Σ. Έξαρχος, εκδόσεις Ερωδιός», το οποίο ήταν ΕΝΑ από τα ΔΥΟ προτεινόμενα για βράβευση, σε αυτήν την κατηγορία.

Σήμερα, 9 Ιουνίου 2023, η αρμόδια Επιτροπή (με συνθέσεις προσώπων που άλλαξαν στην πορεία, μετά τις 15.12.2022, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εφημερίδας Καθημερινή και του the booksjournal και άλλες δημοσιεύσεις) ανακοίνωσε οριστικά τα ονόματα των βραβευθέντων όλων των κατηγοριών. Στην κατηγορία στην οποία ανήκε το έργο μου Νεφέλαι, βραβεύτηκε ο έτερος συνυποψήφιος, για δίτομη ανθολογία (με ποιήματα και πεζά, της αρχαιοελληνικής γραμματολογίας σε ξεχωριστούς τόμους το κάθε είδος), η οποία αποτελεί έργο του ιδίου συγγραφέα, και όχι έργο κάποιο συγκεκριμένου αρχαίου έλληνα συγγραφέα. Και ασφαλώς πρόκειται για κοπιώδη μελέτη και εργασία άξια επαίνου.

Όμως, από αφορμή την σημερινή ανακοίνωση των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας 2022, ας μου επιτραπεί να ευχαριστήσω τους εισηγητές και τα μέλη της αρμόδιας Κριτικής Επιτροπής του ΥΠΠΟΑ που ενέταξαν στην «Βραχεία Λίστα» (ένα από τα δύο) των υπό βράβευση βιβλίων, στην κατηγορία: Μετάφραση έργου αρχαιοελληνικής γραμματολογίας στη νεοελληνική,  το έργο μου: Αριστοφάνους Νεφέλαι, εκδόσεις Ερωδιός, Θεσσαλονίκη 2021. Η τελική κρίση της Επιτροπής δεν μειώνει το ενδιαφέρον και την προσπάθειά μας για συνέχιση και ολοκλήρωση της σειράς (30 εν συνόλω έργα) που ξεκινήσαμε με τίτλο Η Οικονομική Επιστήμη στον Αρχαιοελληνικό Κόσμο, ώστε να γνωστοποιήσουμε στο ευρύ κοινό τις πρωτοπόρες οικονομικές σκέψεις των αρχαιοελλήνων συγγραφέων, επίκαιρες μέχρι και σήμερα. Ο πνευματικός μας αγώνας θα συνεχιστεί, και η άμιλλα είναι το μόνο στάδιο δράσης

Συγχαρητήρια σε  όλους τους σημερινούς βραβευθέντες, ανεξαίρετα. Ένα βραβείο μπορεί να σημαίνει κάτι, μπορεί και να μη σημαίνει τίποτα. Οι δημιουργοί δεν κινούνται στη λογική των βραβεύσεων, αν και το γνωρίζουν ότι πολλάκις πίσω από αυτές κρύβονται παντός είδους «συμφέροντα», ομολογημένα ή μη.

Θέλω να ευχαριστήσω τις Εκδόσεις Ερωδιός, και τον Δ/ντή τους Βασίλη Χρήστου για την εμπιστοσύνη, να εντάξει τούτη τη σειρά στα εκδοτικά του σχέδια, και να της δώσει σάρκα και οστά, με καλαίσθητες εκτυπώσεις.

Θέλω να ευχαριστήσω τη μεγάλης Θεσσαλική Εφημερίδα «Ελευθερία της Λάρισας», για την προβολή που έκανε της υποψηφιότητάς μου με την ανακοίνωση της «Βραχείας Λίστας».

Θέλω, για τον ίδιο λόγο, να ευχαριστήσω το «πόρταλ» της Βέροιας «Φαρέτρα Ημαθίας», για την προβολή της υποψηφιότητάς μου στην «Βραχεία Λίστα».

Έτσι και αλλιώς, η τιμή τούτου του βραβείου κατά 50% είναι και δική μου.

Με την ευχή μου να είναι καλοταξιδεμένα όλα τα βιβλία, βραβευμένα ή μη, εύχομαι καλύτερες μέρες και στον πολύπαθο κλάδο της «αγοράς του βιβλίου».

Με τιμή

Γιώργης Έξαρχος

(Συγγραφέας-Ερευνητής

τ. καθηγητής Α.Ε.Ι.)

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας