Άρθρα Κοινωνία Πολιτική

“Και τώρα… τρέχουμε για το ΕΣΥ” / γράφει ο Δημήτρης Χρυσικόπουλος

Μια σοφή λαϊκή παροιμία λέει ότι «ο άνθρωπος κάνει σχέδια και ο θεός γελάει». Κάπως έτσι μπορεί να περιγραφεί η κατάσταση που διαμορφώνεται 16 ημέρες πριν τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, με επίκεντρο την – κακή – κατάσταση που επικρατεί στο εθνικό σύστημα υγείας.

Μέσα σε λίγα 24ωρα, η κοινή γνώμη βρέθηκε μπροστά σε τρία τραγικά περιστατικά: τον θάνατο 63χρονης στην Κω, που λιποθύμησε, μεταφέρθηκε με καρότσα στο νοσοκομείο και τελικά πέθανε, τον θάνατο 19χρονης εγκύου στη Νέα Μάκρη που επίσης κατέληξε μετά από πολύωρη καθυστέρηση του ΕΚΑΒ και την αδυναμία εξεύρεσης ασθενοφόρου για δημοτικό σύμβουλο στη Χίο, ο οποίος λιποθύμησε την ώρα της συνεδρίασης και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο με Ι.Χ.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το ΕΚΑΒ έχει αποψιλωθεί από προσωπικό, αλλά και από ασθενοφόρα, με την ΟΕΝΓΕ να σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «είναι σκόπιμη η υποστελέχωση, με στόχο τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση της διαδικασίας διακομιδών. Η πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ τα τέσσερα τελευταία χρόνια αποτελεί απροκάλυπτη κλιμάκωση αυτής ακριβώς της στόχευσης. Αντί για προσλήψεις οδηγών και διασωστών στο ΕΚΑΒ, είχαμε την ιδιωτικοποίηση αρχικά των δευτερογενών διακομιδών με κρατικό χρήμα προς ιδιωτικές εταιρείες ασθενοφόρων».

Την ίδια στιγμή, ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, Σπύρος Πνευματικός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, λέγοντας ότι «δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάμε τον άρρωστο αν πάμε και του πούμε ότι δεν έχει νόημα να κάνουμε αυτό για σας. Ένας καρκινοπαθής τελικού σταδίου δεν είναι υποχρεωτικό… Δεν θα τα καταφέρει, δεν έχει καλή πρόγνωση, πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή. Γιατί; Γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση ορισμένων ανθρώπων».

Μάλιστα, προσέθεσε ότι στις ΗΠΑ «ανακαλύψανε ότι μετά από λίγο καιρό δεν θα μπορούσαν να παράσχουν υπηρεσίες σε κανέναν. Άρα θα πρέπει να κάνουν μια σχετική επιλογή το πόσο μπορούν να ξοδέψουν. Θα μου πει κάποιος ότι μιλάω περίεργα για την ανθρώπινη ζωή. Την αγαπάμε την ανθρώπινη ζωή, έχουμε αφιερώσει τη ζωή μας σε αυτό το πράγμα, αλλά πρέπει τελικά επειδή είναι συγκεκριμένα τα resources που έχουμε, πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουμε πώς θα τα χρησιμοποιήσουμε αυτά».

Με την αντιπολίτευση στα κάγκελα, ο Σ. Πνευματικός προσπάθησε να κάνει «damage control», με ανάρτησή του στο Facebook, όπου ανέφερε ότι «παρερμηνεύθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν μεμονωμένες φράσεις από κάποιους που σκόπιμα θέλησαν να τα διαστρεβλώσουν», ζητώντας, παράλληλα «συγγνώμη από κάθε πολίτη και ασθενή χωριστά, αν κάποια από τα λεγόμενά μου άφησαν οποιοδήποτε περιθώριο παρερμηνείας», με τον ΣΥΡΙΖΑ πάντως να ζητά την αποπομπή του από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ και συνολικά την αντιπολίτευση να μιλά για αποκάλυψη του σχεδίου της ΝΔ για το ΕΣΥ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να απαλύνει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι θα αναλάβει προσωπικά την επίβλεψη του σχεδίου αναδιάρθρωσης του ΕΣΥ και, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στον Ασπρόπυργο, τονίζοντας ότι «για εμένα προσωπικά, η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα για τη δεύτερη τετραετία. Θα αποκτήσει η χώρα επιτέλους ένα σύγχρονο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θα προσλάβουμε 10.000 γιατρούς και νοσηλευτές. Θα εκσυγχρονίσουμε τμήματα επειγόντων περιστατικών, κέντρα υγείας. Ναι, θα εκσυγχρονίσουμε και θα παρέμβουμε δραστικά και στις υπηρεσίες του ΕΚΑΒ ώστε να μην έχουμε τραγικά περιστατικά όπως, δυστυχώς, αυτά τα οποία μονοπώλησαν και δικαιολογημένα το ενδιαφέρον των ΜΜΕ τις τελευταίες μέρες».

Στη ΝΔ επικρατεί ανησυχία για τη ζήτημα της εικόνας που δίνει το σύστημα δημόσιας υγείας το τελευταίο – και όχι μόνο – διάστημα, καθώς θεωρούν ότι, σε αντίθεση με τα όσα διημείφθησαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης προεκλογικής περιόδου, οι πολίτες πλέον θα δίνουν ιδιαίτερο βάρος σε ζητήματα καθημερινότητας (υγεία, εκπαίδευση, ακρίβεια, κ.λπ.), ζητήματα για τα οποία η τετραετία που προηγήθηκε δεν αφήνει πολλά περιθώρια μετακύλισης της ευθύνης στους προηγούμενους. Πολλώ δε μάλλον, αν αναλογιστεί κάποιος ότι η κυβέρνηση δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι κατόρθωσε να ενισχύσει το ΕΣΥ, εν μέσω, μάλιστα, πανδημίας.

topontiki.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας