Πολιτική

Οι διαχρονικές θέσεις του ΜέΡΑ25 για την προοδευτική φορολογία και την ριζική ανατροπή της λεηλασίας των πολλών

Επειδή έχει ξεσπάσει μια προσχηματική διαμάχη εντός του Μνημονιακού Μπλοκ (ΝΔ- ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ) για τους φορολογικούς συντελεστές (με τα μνημονιακά κόμματα που θυσίασαν τα λαϊκά στρώματα στην νεοφιλελεύθερη φορολογική λαίλαπα να τσακώνονται για το πιο είναι πιο… φιλολαϊκό), μια υπενθύμιση του τι σημαίνει πραγματικά προοδευτική φορολογική πολιτική: Οι τομές που προτείνει το ΜέΡΑ25 από το 2019 στο φορολογικό σύστημα, αλλά και τις απαραίτητες επί πλέον διοικητικές παρεμβάσεις.

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

• ΕΝΦΙΑ: Εκμηδενισμό του ΕΝΦΙΑ για ακίνητα αντικειμενικής αξίας κάτω των 100 χιλιάδων, μείωση 5% στον ΕΝΦΙΑ για ακίνητα μεταξύ 100 χιλιάδων και 500 χιλιάδων και αύξηση 10% στον ΕΝΦΙΑ για ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 800 χιλιάδων. (Θυμίζουμε ότι ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, από το βήμα της Βουλής, ζητούσε να πληρώνει ο ίδιος περισσότερο ΕΝΦΙΑ και να εκμηδενιστεί ο ΕΝΦΙΑ των λαϊκών κατοικιών.)

• ΦΠΑ: Μείωση του πιο ταξικού οριζόντιου φόρου, του ΦΠΑ, από 24% σε 15%, από 13% σε 6% και ΟΛΑ τα βασικά αγαθά στο 0% – με αντάλλαγμα αναδρομική αύξηση στη βάση Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής) των κατώτατων μισθών, ώστε σήμερα να βρίσκονταν τουλάχιστον στα 910 ευρώ.

• ΦΟΡΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ: Αντί για τον έναν συντελεστή 22%, τρεις συντελεστές: (1) 10% για μικρές επιχειρήσεις (έως 10 εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης), (2) 20% για μεσαίες επιχειρήσεις (από 11 έως 500 εργαζόμενοι), (3) 35% για μεγάλες επιχειρήσεις (από 501 και πάνω εργαζόμενους). Επί πλέον κατάργηση όλων των προπληρωμών φόρων για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (αλλά όχι για τις μεγάλες).

• ΦΟΡΟΣ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΚΟΛΟΣΣΩΝ (FAAANGU): Χρέωση 5% στον εγχώριο τζίρο (όχι στα κέρδη) της κάθε πολυεθνικής πλατφόρμας (π.χ. Facebook, Amazon, Apple, Airbnb, Netflix, Spotify, Google, Uber) αλλά και των εγχώριων αντίστοιχων (εταιρειών) π.χ. Σκρουτζ).

• ΕΝΙΑΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΠΗΓΗΣ: Είναι απαράδεκτο η μισθωτή εργασία να φορολογείται περισσότερο επί τοις εκατό απ’ ότι τα κέρδη (μερίσματα), οι τόκοι, ή οι πρόσοδοι (ενοίκια). Το ΜέΡΑ25 θα νομοθετήσει ενιαίους προοδευτικούς συντελεστές επί του συνόλου των εισοδημάτων (ανεξαρτήτως πηγής): Τα πρώτα €10.000 αφορολόγητα. Κατόπιν συνεχόμενη σταδιακή αύξηση του οριακού συντελεστή έως ότου, για άτομο που βγάζει €100.000, το επόμενο ευρώ εισοδήματος να φορολογείται με 50 λεπτά. Έτσι, νοικοκυριά με το ίδιο εισόδημα θα πληρώνουν τον ίδιο φόρο εισοδήματος ανεξάρτητα του αν τα εισοδήματα προέρχονται από μισθούς, συντάξεις, νοίκια ή μερίσματα. Κι όσο μεγαλύτερο το συνολικό τους εισόδημα τόσο μεγαλύτερο το ποσοστό φόρου εισοδήματος που θα πληρώνουν. Αυτό σημαίνει πραγματικά προοδευτική φορολόγηση!

ΠΩΣ Η ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑΣ ΘΑ ΧΤΥΠΗΘΕΙ ΣΤΗ ΡΙΖΑ ΤΗΣ (Ή, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ)

Όσο προοδευτικοί και να είναι οι φορολογικοί συντελεστές, αν δοθεί η ευκαιρία στους έχοντες (δηλαδή στους ακριβούς λογιστές τους) να κρύψουν τα κέρδη τους δεν θα προκύψει η πολυπόθητη ανακατανομή των εισοδημάτων από τους έχοντες στους μη έχοντες. Π.χ. Ακόμα και 90% να φορολογηθούν τα υπερκέρδη τους, αν τα κρύψουν με λογιστικά τερτίπια, το 90% του μηδέν είναι μηδέν.

Το ΜέΡΑ25 έχει αναδείξει στη Βουλή πως εταιρείες όπως η CVC (που έχει αγοράσει τη ΔΕΗ) ή η Macquarie (που έχει τον ΔΕΔΔΗΕ) κρύβουν τα υπερκέρδη τους. Π.χ. αν έχουν κέρδος €400 εκ. βάζουν μια θυγατρική τους με έδρα το Jersey ή το Λουξεμβούργο να «πουλήσει» στην ελληνική τους εταιρεία για €400 εκ. μια άδεια χρήσης εικονικού λογισμικού ή κάποιας πατέντας έτσι ώστε η ελληνική τους εταιρεία να παρουσιάσει μηδενικό κέρδος – την ώρα που τα €400 εκ. μεταφέρονται στο Jersey ή στο Λουξεμβούργο.

Ο μόνος τρόπος να εμποδιστούν είναι, όχι μέσω του φορολογικού συστήματος αλλά, με ριζοσπαστικές παρεμβάσεις όπως, π.χ., η επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος, διοικητικά μέτρα (έως και λουκέτο) κατά της αισχροκέρδειας των σουπερμάρκετ κλπ.

ΜέΡΑ25
Θέλεις αυτή τη φωνή στη Βουλή;
Είναι στο χέρι σου!

#stis25mera25

banner-article

Ροη ειδήσεων