Ελλάδα Κοινωνία Πολιτική

Το ΚΚΕ για τις πλημμύρες στη Θεσσαλονίκη

Για τις πλημμύρες στις 28/5/2023 και 31/5/2023 στη Θεσσαλονίκη.

Λίγα λεπτά καταιγίδας ήταν αρκετά για να πλημμυρίσουν δρόμοι της Θεσσαλονίκης, το μεσημέρι της Τετάρτης 31/5, όπως και τρεις μέρες νωρίτερα, την Κυριακή 28/5. Το σκηνικό γνωστό πια, δρόμοι ποτάμια που εγκυμονούν κινδύνους για οδηγούς, επιβάτες και πεζούς,  κλήσεις στην Πυροσβεστική για αντλήσεις υδάτων από δεκάδες ισόγεια και υπόγεια, για πτώσεις δέντρων και απομάκρυνση ογκωδών αντικειμένων που παρασύρθηκαν.

Οι κίνδυνοι για την ασφάλεια των κατοίκων, οι πλημμυρισμένοι δρόμοι, οι καταστροφές υπογραμμίζουν την έλλειψη βασικών υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας, η οποία έχει τη σφραγίδα διαδοχικών κυβερνήσεων, διοίκησης της περιφέρειας και δημοτικών αρχών, με το δικό του μερίδιο ευθύνης ο καθένας. 

Ενώ δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης διοχετεύονται στους μονοπωλιακούς ομίλους και τα “κοράκια” της “πράσινης ανάπτυξης” στέλνοντας το λογαριασμό στο λαό, τα αντιπλημμυρικά έργα παραμένουν διαχρονικά στα αζήτητα.

Την ώρα που ο λαός πνίγεται σήμερα, προωθούνται έργα για τη μετατροπή της πόλης σε τουριστικό, εμπορικό, ενεργειακό κέντρο, με κριτήριο την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων.  Βασικά έργα για την προστασία της πόλης, που εξαγγέλθηκαν ακόμα και πριν από 20 χρόνια δεν έχουν ολοκληρωθεί, όπως στη Λαχαναγορά που ίσως τελειώσει το 2025, ενώ δεν υπάρχουν μελέτες για νέα αναγκαία έργα.

Παρά τις τυμπανοκρουσίες για την παρουσίαση του επικαιροποιημένου αντιπλημμυρικού masterplan για το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, το σκηνικό παραμένει το ίδιο, όταν πρόκειται για την προστασία της ζωή και της περιουσίας του λαού! Η ιεράρχηση παρεμβάσεων και έργων με βάση προσεγγίσεις “κόστους – οφέλους” και το πόσο “ώριμο” είναι κάθε έργο τελικά αφορά τα άμεσα και έμμεσα συμφέροντα του κεφαλαίου και όχι τις κοινωνικές λαϊκές ανάγκες. Μια τέτοια ιεράρχηση είναι επικίνδυνη για το λαό και οδηγεί στην υποχρηματοδότηση, την καθυστέρηση και την κακή ποιότητα έργων πολιτικής προστασίας.

H ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία για τη συνδυασμένη κάλυψη των κοινωνικών αναγκών προϋποθέτει μια ριζικά διαφορετική διέξοδο. Μπορεί να διασφαλιστεί μόνο στο έδαφος της κοινωνικής ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής, του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού, της εργατικής εξουσίας, του σοσιαλισμού. Σε αυτή τη νέα κοινωνία, η οποία θα αναπτύσσεται με βάση τις ανάγκες των πολλών και όχι τα κέρδη των λίγων, η γη δεν θα είναι εμπόρευμα, οι χρήσεις της και τα έργα υποδομών δεν θα καθορίζονται από τους κανόνες της «αγοράς».

Απέναντι στο εχθρικό για το λαό αστικό κράτος μόνο ο λαός σώζει το λαό. Η ενίσχυση του ΚΚΕ στις νέες εκλογές θα δυναμώσει τη διεκδίκηση από όλα τα σωματεία, τους συλλόγους, τους φορείς του εργατικού – λαϊκού κινήματος, ώστε:

  • Να διασφαλιστεί η άμεση αποκατάσταση προβλημάτων και η πλήρης αποζημίωση των πληγέντων.
  • Άμεσα και όπου συνεχίζονται τα έντονα καιρικά φαινόμενα, να διακόπτονται όλες οι μη αναγκαίες δραστηριότητες, χωρίς καμία επιβάρυνση των εργαζομένων.
  • Να αυξηθούν ουσιαστικά οι κρατικοί πόροι για αντιπλημμυρική προστασία, φορολογώντας το μεγάλο κεφάλαιο.
  • Να προχωρήσει άμεσα η ολοκληρωμένη διαχείριση των λεκανών απορροής, με άμεση και ορθολογική διευθέτηση των υδατορεμάτων, μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας.
  • Να ενισχυθεί το προσωπικού, τα μέσων και η εκπαίδευση των φορέων Πολιτικής Προστασίας, η ουσιαστική ενημέρωση και εκπαίδευση του πληθυσμού.
  • Να καταργηθεί το αντιλαϊκό πλαίσιο χρήσεων γης, που την παραδίδει στο μεγάλο κεφάλαιο.

Το Γραφείο Τύπου της ΟΠ

Κεντρικής Μακεδονίας ΚΚΕ

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας