Άρθρα Πολιτική Σχόλια

Δημοσκοπήσεις του… κουβά; / γράφει ο Τεύκρος

Προεκλογικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις που πρόβλεπαν τον  ΣΥΡΙΖΑ ως δεύτερο κόμμα, έλεγε ότι το βράδυ των εκλογών οι δημοσκοπήσεις θα πεταχτούν στον κουβά, κάτι που στελέχη το ιδίου κόμματος  το επαναλάμβαναν με κάθε ευκαιρία.

Πράγματι, είχε δίκιο, όσον αφορά στην πρόβλεψη των αποτελεσμάτων, μόνο που τα πράγματα ήρθαν εντελώς ανάποδα απ’ ό,τι τα περίμενε.

Και, βέβαια, καμιά  δικαιολογία από μεριάς  των δημοσκόπων δεν χωράει, όταν όχι μόνο απλώς έπεσαν έξω, αλλά παρουσίασαν τα πάνω κάτω ή και το αντίθετο.

Έτσι κι αλλιώς, ηόποια αξιοπιστία υπήρχε για τις δημοσκοπήσεις  χάθηκε σε μεγάλο βαθμό. Όμως, οι ίδιοι οι δημοσκόποι, με τον τρόπο τους, προσπαθώντας να σώσουν ό,τι σώζεται έκαναν τα πράγματα χειρότερα και ομολόγησαν στην ουσία ότι μας δίνουν ψεύτικες προβλέψεις, προφανώς, και άλλα στοιχεία κατά το δοκούν.

Αξίζει να αναφέρουμε κάποιες δηλώσεις τους το βράδυ των εκλογών:

«Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι εδώ και πέντε χρόνια οι δημοσκοπήσεις είναι σάκος του μποξ. Και τις 20 μονάδες τις είχαμε δει μέσα στην 4ετία, θυμάστε, στη μισή θητεία της κυβέρνησης. Έπεφτε λοιπόν το μισό πολιτικό σύστημα πάνω στις δημοσκοπήσεις και μας λοιδορούσαν, μας απειλούσαν με εισαγγελείς και μας έλεγαν ότι είμαστε μέρος του συστήματος» ισχυρίστηκε ο Θωμάς Γεράκης. διευθύνων σύμβουλος της MARC στον ANT1.

«Ήμασταν η μόνη εταιρεία που είχαμε δώσει εκτίμηση για το ΠΑΣΟΚ οριακά διψήφιο ποσοστό κι επίσης ήμασταν η εταιρεία που έδειχνε διψήφια διαφορά. Είναι ανακρίβεια ότι δεν υπήρξε έρευνα που να παρουσιάζει το ΣΥΡΙΖΑ κάτω από 25%, καθώς υπήρξαν δικές μας έρευνες που παρουσίασαν μέχρι και 21 μονάδες διαφορά στην πρόθεση ψήφου» πρόσθεσε ο Φαναράς της Metron Analysis

«Τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων έδειξαν ξεκάθαρα ότι θα υπήρχε διαφορά 20 μονάδων. Αν βγαίναμε έτσι, θα μας έλεγαν “αυτά τα δείγματα είναι για πέταμα, πετάξτε τα”» είπε ο Δημήτρης Μαύρος Διευθύνων Σύμβουλος της MRB στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN

Δηλαδή, μ’ άλλα λόγια αναγνώρισαν ευθέως ότι άλλα στοιχεία είχαν και άλλα μας παρουσίασαν. Αναγνώρισαν ευθέως ότι μας εξαπάτησαν και όμως δεν βρέθηκε κανένας αρμόδιος λειτουργός να τους εγκαλέσει.

Οι  εταιρίες δημοσκοπήσεων, όσο αναξιόπιστες και να είναι, θα συνεχίσουν να υπάρχουν, αφού μια από τις βασικές υπηρεσίες που προσφέρουν είναι η διαμόρφωση της κοινής γνώμης, σύμφωνα με τις επιταγές αυτών που τις χρηματοδοτούν. Είναι κι αυτό μια μορφή επένδυσης κι οι “επενδυτές” αποσκοπούν πάντα σε κέρδη. Κι ένα τόσο σημαντικό εργαλείο το πετάς στον κουβά ή το προσέχεις ως κόρην οφθαλμού;

Ήδη απ’ την επόμενη μέρα οι δημοσκόποι συνεχίζουν το… θεάρεστο έργο τους απτόητοι ταΐζοντάς μας δημοσκοπικό σανό!  Πού να ψάξουμε να βρούμε αξιοπρέπεια;

banner-article

Ροη ειδήσεων