Άρθρα Κόσμος

Το «Μητρώο Ζημιών» και τα ρωσικά κεφάλαια / γράφει ο Γιώργος Τσιάρας

Μεγάλη ήττα για την Ουκρανία αλλά και για τις ΗΠΑ ήταν όμως και η ομολογία ότι οι ρωσικοί πολυ-υπερηχητικοί πύραυλοι Kinzhal (σημαίνει «στιλέτο») όχι μόνο δεν καταρρίφθηκαν, αλλά πράγματι κατέστρεψαν το προηγμένο αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα Patriot μέσα στο Κίεβο

Μπόλικη υποκρισία, αλλά και διαφωνία στο κομβικό: το πώς θα αξιοποιηθούν οι παγωμένες ρωσικές καταθέσεις σε δυτικές τράπεζες • Ήττα για το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα Patriot στο Κίεβο.

Τη δημιουργία του πρώτου «Μητρώου Ζημιών» με έδρα τη Χάγη αποφάσισαν, όπως αναμενόταν, οι ηγέτες των 46 κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πήραν μέρος στη σύνοδο κορυφής στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας. Το Μητρώο θα καταγράψει τις ανθρώπινες και υλικές απώλειες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και θα αποτελέσει στην πράξη το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός διεθνούς μηχανισμού καταβολής αποζημιώσεων προς όφελος τόσο των πληγέντων φυσικών προσώπων όσο και της κυβέρνησης του Κιέβου.

Αυτός ήταν άλλωστε και ο μόνος πραγματικός λόγος πίσω από την έκτακτη όσο και σπάνια σύνοδο κορυφής, αλλά και ο λόγος που εκπροσωπήθηκαν εκεί με στάτους παρατηρητή και αρκετές τρίτες χώρες, και συγκεκριμένα οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ιαπωνία. Γιατί, κατά τα άλλα, το μόνο που έκαναν οι συγκεντρωμένοι ηγέτες ήταν να συμφωνήσουν γενικώς και αορίστως να ενισχύσουν τον ρόλο τού (σκόπιμα αποδυναμωμένου εδώ και δεκαετίες) Συμβουλίου στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. Ενέκριναν επίσης μια εξαιρετικά γενικόλογη δήλωση-ευχολόγιο, τις «Αρχές του Ρέικιαβικ για τη Δημοκρατία», για την «υποστήριξη των «δημοκρατικών αρχών», με αναφορές στην ελευθερία της έκφρασης, την ανεξαρτησία των θεσμών, την αμεροληψία και ιδιαίτερα την καταπολέμηση της διαφθοράς. Αρχές που, περιττό μάλλον να προσθέσουμε, φυσικά δεν τηρούνται, στο σύνολό τους, σε καμιά από τις 46 χώρες που την υπέγραψαν…

Το σημαντικότερο όμως συμπέρασμα είναι πως, παρά τα μεγάλα λόγια και την παρουσία –μεταξύ άλλων– των Σολτς, Μακρόν, Σούνακ και Μελόνι, οι «46» δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν στο πιο επίμαχο αλλά και νομικά «καυτό» σημείο: πως, δηλαδή, θα «αξιοποιηθούν» για την καταβολή των αποζημιώσεων τα περίπου 300 δισ. δολάρια σε ρωσικά κρατικά και ιδιωτικά κεφάλαια που έχουν «παγώσει» μονομερώς από τον προπερασμένο Φεβρουάριο οι δυτικές τράπεζες και κυβερνήσεις… Μάταια ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ, που βρέθηκε στο Ρέικιαβικ, απαίτησε «να δημιουργηθεί αμέσως το νομικό πλαίσιο για την άμεση κατάσχεση των ρωσικών κεφαλαίων» και την… ανάληψή τους από το Κίεβο. Το μόνο που συμφώνησαν οι ηγέτες, σε ένα ρεσιτάλ νομικής αοριστίας και αμφισημίας, ήταν η «προθυμία τους να συμμετάσχουν σε διεθνείς πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ανάπτυξη αυτού του μηχανισμού», ο οποίος «θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια επιτροπή αναθεώρησης αιτημάτων και ένα ταμείο αποζημιώσεων». Δηλαδή… ζήσε Μάη μου!

Μεγάλη ήττα για την Ουκρανία αλλά και για τις ΗΠΑ ήταν όμως και η ομολογία ότι οι ρωσικοί πολυ-υπερηχητικοί πύραυλοι Kinzhal (σημαίνει «στιλέτο») όχι μόνο δεν καταρρίφθηκαν, αλλά πράγματι κατέστρεψαν το προηγμένο αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα Patriot μέσα στο Κίεβο. Οι Αμερικανοί αναγκάστηκαν να παραδεχτούν το βαρύ πλήγμα, καθώς είχε ήδη κυκλοφορήσει βίντεο από το Κίεβο που έδειχνε την εκτόξευση περίπου τριάντα πυραύλων του συστήματος και στο τέλος μια μεγάλη έκρηξη στο σημείο των εκτοξεύσεων. Καθώς κάθε ρουκέτα κοστίζει πάνω από πέντε εκατομμύρια δολάρια, η χτεσινή (εκ του αποτελέσματος αποτυχημένη) ομοβροντία στοίχισε στους Αμερικανούς φορολογούμενους πάνω από 150 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η συνολική αξία του συστήματος αγγίζει –σε περίπτωση ολικής καταστροφής του– το 1 δισεκατομμύριο δολάρια! Κι όλα αυτά συνέβησαν σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή της ουκρανικής πρωτεύουσας…

Όσο για το «σφαγείο» του Μπαχμούτ, στο κεντρικό Ντονέτσκ, οι τελευταίες πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι η μαζική, απελπισμένη ουκρανική αντεπίθεση της περασμένης εβδομάδας με τουλάχιστον πέντε ταξιαρχίες στις πτέρυγες του «καζανιού» απέτυχε, με τους Ρώσους να υποχωρούν συντεταγμένα σε βάθος λίγων χιλιομέτρων και στη συνέχεια να προκαλούν βαρύτατες απώλειες στους εκτεθειμένους αντιπάλους τους με μπαράζ πυροβολικού και αεροπορίας. Ιδίως η ανασυγκροτημένη ταξιαρχία «Αζόφ» φέρεται να αποδεκατίστηκε: σκοτώθηκαν αρκετοί ξένοι μισθοφόροι αλλά και τουλάχιστον δύο νεοναζί «Αζόφτσκι» του αυθεντικού τάγματος, που είχαν αιχμαλωτιστεί στη Μαριούπολη, ανταλλάχθηκαν και επέστρεψαν στο μέτωπο για να πεθάνουν…

Οι Ουκρανοί ελέγχουν πλέον μόνο λίγα πολυώροφα κτίρια στα δυτικά προάστια και όλα δείχνουν πως η αιματηρότερη αστική μάχη του 21ου αιώνα –μια πραγματική μικρογραφία του Στάλινγκραντ, αλλά με τους Ρώσους μισθοφόρους της «Βάγκνερ» στον ρόλο του επιτιθέμενου– πλησιάζει στο τέλος της.

 efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας