Στις πιο φτωχές χώρες με το τρίτο μάλιστα πιο χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην ΕΕ για το 2022, μας κατατάσσει η Handelsblatt.
Μόνο η Σλοβακία και η Βουλγαρία βρέθηκαν πιο χαμηλά στη λίστα, ενώ πιο πάνω από την Ελλάδα βρίσκονται χώρες όπως η Ρουμανία και η Ουγγαρία.
«Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι δείκτης του πλούτου μιας χώρας. Δεν υπολογίζεται σε ευρώ, αλλά σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (ΜΑΔ)», τονίζει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. «Η μέση τιμή του ΑΕΠ της ΕΕ ορίζεται σε 100 ΜΑΔ. Το 2022 ομως το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα ήταν 68 ΜΑΔ».
Την ίδια ωρα για πέμπτο μήνα συνεχίζονται οι ανατιμήσεις σε 200 βασικά προϊόντα σούπερ μάρκετ, ενώ θα πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι από τις αρχές του χρόνου μέχρι και το τέλος Ιουνίου, εκτιμάται ότι θα έχουν αυξηθεί οι τιμές σε τουλάχιστον 1.500 βασικά αγαθά.
Όσο για τον Απρίλιο που μας πέρασε; Οι τιμές στα τρόφιμα άγγιξαν το 13,3%, πράγμα που σημαίνει ότι οι τιμές στα ράφια έκαψαν και πάλι την τσέπη των καταναλωτών.
Παράλληλα, η χώρα μας έχει τον υψηλότερο ενεργειακό πληθωρισμό στην Ευρώπη, με ακριβότερες τιμές στο ρεύμα και στην αντλία, ενώ 1 στα 3 ελληνικά νοικοκυριά δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς της ενέργειας, την ίδια ώρα οι αυξημένες τιμές ενοικίων, οι απαγορευτικές δόσεις στεγαστικών δανείων σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς σκιαγραφούν απόλυτα το ζοφερό σκηνικό συρρίκνωσης του οικογενειακού προϋπολογισμού και της αγοραστικής δύναμης.
topontiki.gr