Θέματα Παιδείας Κοινωνία Πολιτική

ΚΚΕ: Δωρεάν, ποιοτική και επαρκής σίτιση για όλους τους φοιτητές του ΑΠΘ

Η τακτική χρηματοδότηση των ΑΕΙ και των νομικών προσώπων όπως η Λέσχη συνεχώς μειώνεται, χρόνο με τον χρόνο. Η όλο και βαθύτερη λειτουργία τους με ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια, με παραχώρηση τομέων της λειτουργίας σε εργολάβους είναι ο κανόνας, με χαμένους τους φοιτητές, τους εργαζόμενους, τον ελληνικό λαό που πληρώνει τον λογαριασμό μέσω της φορολογίας. Η φοιτητική μέριμνα περιορίζεται σε όλο και λιγότερες παροχές, αφορά όλο και λιγότερους φοιτητές, η ικανοποίηση των αναγκών τους έχει όλο και πιο βαρύ αντίτιμο. Οι εργαζόμενοι αντικαθίστανται από (φτηνότερους) συμβασιούχους και εργολαβικούς, με πετσοκομμένους μισθούς και δικαιώματα. Οι εργολαβικοί της Λέσχης για άλλη μια φορά γίνονται μπαλάκι ανάμεσα σε εργολάβους και Διοίκηση, διεκδικώντας το αυτονόητο – να γυρίσουν στη δουλειά τους.

Για όλη αυτήν την κατάσταση υπάρχουν πολιτικές ευθύνες που πρέπει να αναζητηθούν διαχρονικά σε όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν μέχρι σήμερα. Κυβερνήσεις που προώθησαν τη λειτουργία των πανεπιστημίων ΑΕ, που έχουν ψηφίσει χιλιάδες αντεργατικούς νόμους δίνοντας «γη και ύδωρ» στους εργολάβους – ιδιώτες. Έτσι μπορούν να προσλαμβάνουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, εργαζόμενους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, όπως είναι οι εργαζόμενοι στη λέσχη του ΑΠΘ! Έτσι μπορεί να συνεχίζεται το απαράδεκτο αυτό καθεστώς ομηρίας. Η Λέσχη λειτούργησε επί δεκαετίες με μόνιμο προσωπικό, χωρίς την παρουσία εργολάβων. Η νομοθετημένη ενσωμάτωσή της στον οργανισμό του ΑΠΘ δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει κανένα από τα προβλήματα, αφού η υποστελέχωση, η υποχρηματοδότηση και η παραχώρηση της λειτουργίας στους εργολάβους είναι μια κατάσταση που δεν πρόκειται να αλλάξει.

Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα να μην θυσιάζονται ούτε η ποιότητα της σίτισης ούτε τα δικαιώματα των εργαζομένων προκειμένου να κερδίζουν οι εργολάβοι. Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα για δωρεάν ποιοτική σίτιση για όλους τους φοιτητές χωρίς αποκλεισμούς, αλλά και για μόνιμο προσωπικό με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Οι δυνατότητες αυτές «σκοντάφτουν» στην πολιτική που υπηρετούν ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, την ίδια που θα συνεχίσουν και μετά τις επερχόμενες εκλογές. Ο λαός έχει επιλογή – να τους χαλάει τα σχέδια! Να ενισχύσει αποφασιστικά το ΚΚΕ που σταθερά και αταλάντευτα είναι δίπλα στα δίκαια αιτήματα εργαζομένων και φοιτητών.

Οι εργαζόμενοι εδώ και μέρες δίνουν έναν δίκαιο και παλικαρίσιο αγώνα για να επιστρέψουν στα πόστα τους, για να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας τους. Παλεύουν για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για δουλειά με δικαιώματα. Οι φοιτητές δίνουν αγώνα για ποιοτικό φαγητό, για να μην περάσει η επιβολή της κάρτας σίτισης και να μπορούν όλοι οι φοιτητές να σιτίζονται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, εργαζόμενοι και φοιτητές, είμαστε στο πλευρό τους, παλεύουμε μαζί τους, στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα τους.

  • Επιστροφή όλων των εργαζομένων στη δουλειά, χωρίς καμία βλαπτική μεταβολή στις συμβάσεις τους.

  • Συμβάσεις πλήρους απασχόλησης αορίστου χρόνου, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα

  • Δωρεάν, ποιοτική και επαρκής σίτιση για όλους τους φοιτητές του ΑΠΘ. Λειτουργία της για τους φοιτητές και τις περιόδους Χριστουγέννων, Πάσχα και καλοκαιριού.

  • Έξω οι εργολάβοι από το ΑΠΘ.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας