Γράμματα & Τέχνες Θέματα Παιδείας Πολιτισμός Ρεπορτάζ Τοπικά

Ένα πολύχρωμο βεστιάριο / Στον μαγικό θεατρικό κόσμο του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας Ημαθίας / Εγκαίνια στη Στέγη

Οι εκπλήξεις του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας δεν έχουν τελικά τελειωμό. Απανωτές βραβεύσεις για τις δράσεις  του Σχολείου, ανοιχτοί δρόμοι για επικοινωνία των παιδιών του με την Ευρώπη μέσω του Erasmus και τώρα το υλικό αποτύπωμα δέκα χρόνων θεατρικής ζωής του  μέσα από το θεατρικό του βεστιάριο!

Αν αυτό δεν είναι μια αισιόδοξη κυψέλη γνώσης, φαντασίας, ελεύθερου πνεύματος και καλλιτεχνικής δημιουργίας, τότε μάλλον δεν έχουμε καταλάβει το πραγματικό περιεχόμενο της Παιδείας!

Ο Δημήτρης Κατσαβός, ο για χρόνια τιμονιέρης του Σχολείου, λέει για την συγκεκριμένη έκθεση στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών:

“Το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, έχοντας υιοθετήσει τη Θεατρική Αγωγή ως παιδαγωγική μέθοδο εναλλακτικής διδασκαλίας των γνωστικών αντικειμένων του αναλυτικού προγράμματος και καλή πρακτική συμπερίληψης, εδώ και δέκα χρόνια, έχει “ανεβάσει” πλήθος θεατρικών παραστάσεων, που ταξίδεψαν σε πολλές πόλεις της χώρας μας, φιλοξενήθηκαν από δεκάδες θεατρικές σκηνές, τις είδαν χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί, συμμετείχαν σε πλήθος μαθητικών θεατρικών αγώνων, αποσπώντας βραβεία, ενισχύοντας την εξωστρέφεια, την αυτοπεποίθηση, την αποτελεσματικότητα και τη θετική διάθεση απέναντι σε μια παραγωγική σχολική κοινότητα, τόσο για τους μαθητές, όσο και για τους εκπαιδευτικούς του.

Όλα αυτά τα χρόνια, με τη συνεργασία και καθοδήγηση της “διά βίου” δασκάλας του σχολείου μας, κας Σοφίας Παυλίδου, “ντύνοντας” τους μαθητές μας ήρωες των παραμυθιών και της Λογοτεχνίας, έχουμε συγκεντρώσει και διαθέτουμε ένα πλούσιο θεατρικό βεστιάριο (στολές, καπέλα, αντικείμενα …) δημιουργίες μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών, το οποίο, κρίναμε καλό, να παρουσιάσουμε στο εκπαιδευτικό αλλά και ευρύτερο κοινό της πόλης μας.”

Χθες έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης. Μπαίνοντας στο χώρο σε περίμεναν όχι απλά στολές αραδιασμένες τυχαία, αλλά μια υψηλής αισθητικής  παρουσίαση των ηρώων, που ζωντάνεψαν τα μικρά μαθητικά σώματα φορώντας τες.

Και έβλεπες μάγισσες με τις σκούπες τους, αγγέλους με άσπρα φτερά, το δέντρο των παραμυθιών, τον Δία μεταμορφωμένο σε ταύρο, που άρπαξε τη δύστυχη Ευρώπη, τον Πινόκιο σκαρφαλωμένο ψηλά να σε κοροϊδεύει με την τεράστια μύτη του, ήλιους αστραφtερούς και στέμματα, έναν κοιλαρά αχλαδούλη, ένα τεράστιο καρπούζι με τα μαύρα κουκούτσια του να προαναγγέλλει τον επόμενο ζουμερό Αύγουστο, έβλεπες καπέλα, κορδέλες, χρώματα ενός κόσμου μαγικού, που μόνο τα παιδιά τον αξίζουν, γιατί μόνο αυτά είναι αγιασμένα με την αθωότητα.

Κι εμείς, όμω, χθες γίναμε λίγο παιδιά. Μας άρεσε αυτή η μαγική περιπλάνηση στον κόσμο των παραμυθιών και της λογοτεχνίας, όπου οι στολές φορέθηκαν ζωντανεύοντας ήρωες και τώρα είναι έτοιμες να προσφερθούν στα μάτια μικρών και μεγάλων, να εξάψουν τη φαντασία, να κινητοποιήσουν τη δημιουργική διάθεση, να κάνουν κι άλλα σχολεία να τις δανειστούν, να προσθέσουν, να αφαιρέσου, να πολλαπλασιάσουν στην Τέχνη, που μόνο αναζωογονητική μπορεί να είναι για όλους μας.

Η “δια βίου δασκάλα” Σοφία Παυλίδου, όπως την χαρακτηρίζει ο Διευθυντής, ήταν χθες εκεί. Ανάμεσα στο  αποτύπωμα του έργου που αυτή πρόσφερε στο σχολείο της εδώ και πολλά χρόνια, παρόλο που είναι στη σύνταξη. Παράξενο αλήθεια… Άλλοι ονειρεύονται τη σύνταξη κι άλλοι συνεχίζουν να πλέουν με το ίδιο καράβι στα νερά της Παιδείας με σημαία τη φαντασία, το όνειρο, το ταλέντο και την αγάπη των συναδέλφων τους. Πόσοι δεν έχει σημασία. Υπάρχουν!

Η Σοφία ξεναγούσε τους επισκέπτες. Ο Διευθυντής έλαμπε. Οι συνάδελφοι καμάρωναν για τη δουλειά του Σχολείου και η αύρα που μας τύλιγε όλους έλεγε: “Αυτό είναι Παιδεία. Αυτό είναι αυτό που ζητάμε. Όχι η ασφυξία των γκρίζων τοίχων, όχι τα στενά κοστούμια των αναλυτικών προγραμμάτων. Ελευθερία, έμπνευση, δημιουργία, συνεργασία!”

Αξίζει να πάτε να δείτε την έκθεση που θα λειτουργεί στην Αντωνιάδεια Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών της Βέροιας  μέχρι και τις 9 Μαΐου από  9:00 – 13:00 & 18:00 – 20:00.

Και  κάτι ακόμη. Μπορεί να καταλάβει κανείς καλύτερα των απόηχο των στιγμών που έζησε το Σχολείο και τις πανελλαδικές θεατρικές βραβεύσεις του, αν δει το video  από την “Αρπαγή της Ευρώπης”, που παραθέτουμε εδώ. Οι στολές, η μουσική, η σκηνοθετική έμπνευση που το χαρακτηρίζουν, αποτελούν μια πηγή αισιοδοξίας για το τι μπορούμε να κάνουμε ως χώρα με ανθρώπους ζωντανούς και ανήσυχους.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων