Επίσκεψη της Ε’ Τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας στο Σύλλογο Βλάχων Βέροιας
Τα τμήματα Ε1 και Ε2 του 5ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας επισκέφτηκαν την Παρασκευή 28-4-2023 τον Σύλλογο Βλάχων Βέροιας με συνοδούς τις εκπαιδευτικούς Καπνά Μαρία και Κελεπούρη Μαρία.
Ο Πρόεδρος, κ. Γιάννης Κύρτσος, ο κ. Τάκης Γεωργίου και μέλη του Συλλόγου υποδέχτηκαν τους μαθητές/τριες και τις εκπαιδευτικούς τους.
Ο κ. Τάκης Γεωργίου μέσα σε ένα παιδαγωγικό κλίμα συνέδεσε την εμπειρική αισθητική των μαθητών στον χώρο με καλλιέργεια ιστορικής γνώσης. Αναφέρθηκε στην καταγωγή των Βλάχων. Οι Βλάχοι, τόνισε, είναι γηγενής πληθυσμός της Ελλάδας, φύλακες των συνόρων, που υπηρετούσαν ως μισθοφόροι στις ρωμαϊκές λεγεώνες. Εξήγησε ότι οι λατινόφωνοι υπήκοοι της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ονομάζονταν «Ρωμάνοι» και συνηθίζοντας οι Βλάχοι να βάζουν το πρόθημα α μπροστά από τις λέξεις, πρόεκυψε το Αρμάνι όπως ονομάζονται οι Βλάχοι στη βλάχικη γλώσσα.
Αναφέρθηκε στην εργατικότητα και στο εμπορικό πνεύμα των Βλάχων, στους μεγάλους Έλληνες Βλάχους ευεργέτες, οι οποίοι πρόσφεραν μεγάλο μέρος της περιουσίας τους στον τόπο: στον Αβέρωφ, τον Ζάππα, τον Σίνα, τον Δ. Βικέλα και σε μερικές από τις δωρεές τους αντίστοιχα: στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Παναθηναϊκό Στάδιο, το Ζάππειο Μέγαρο, την Ακαδημία Αθηνών, την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί ονομαστικά και στους Βλάχους ευεργέτες της Βέροιας.
Αναφέρθηκε στις δραστηριότητες και δράσεις του συλλόγου, ιδιαίτερα στα μαθήματα βλάχικης γλώσσας, στην άοκνη προσπάθεια διάσωσης της βλάχικης γλώσσας.
Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους του Συλλόγου. Στη Βιβλιοθήκη παρατήρησαν τα σπάνια βιβλία και έγγραφα. Στο λαογραφικό μουσείο είδαν εργαλεία και αντικείμενα από τις καθημερινές ασχολίες των Βλάχων και αποσαφήνισαν τις χρήσεις τους. Στο βλάχικο δωμάτιο, τον «οντά», εντυπωσιάστηκαν από τα παραδοσιακά έπιπλα, τα χειροποίητα υφαντά, το τζάκι.
Ξεναγήθηκαν, ακόμα, στην αίθουσα συνεδριάσεων, στην αίθουσα προβολών και στο βεστιάριο με τις παραδοσιακές φορεσιές.
Μαθητές, εκπαιδευτικοί και κυρίες του συλλόγου χόρεψαν παραδοσιακούς βλάχικους χορούς στην αίθουσα διδασκαλίας χορού του Συλλόγου, υπό την καθοδήγηση της κ. Αναστασίας Πίσκου και της κ. Λέμης Γατοπούλου.
Οι μαθητές αναχώρησαν ενθουσιασμένοι από τον βιωματικό χαρακτήρα της εκπαιδευτικής επίσκεψης και πολύ ευχαριστημένοι από τη βλάχικη φιλοξενία, τις ιστορικές γνώσεις και τις πολύτιμες εμπειρίες που αποκόμισαν από την επαφή τους με την πολιτιστική κληρονομιά και Παράδοση των Βλάχων.
ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΥΡΤΣΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ