Άρθρα Κόσμος

“ΗΠΑ: Απόφαση… ασπιρίνη στην οπισθοδρόμηση των αμβλώσεων” γράφει ο Γιώργος Τσιάρας

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι και οι εκπρόσωποι των υπερσυντηρητικών «λόμπι» που υποστηρίζουν την πλήρη κατάργηση των αμβλώσεων κάθε άλλο παρά δείχνουν να αποθαρρύνονται από τη προχτεσινή απόφαση

Το υπερσυντηρητικό Ανώτατο Δικαστήριο μπλόκαρε την Παρασκευή τους περιορισμούς στη χορήγηση χαπιών για τις εκτρώσεις.

Ένα σημαντικό βήμα για την προστασία του δικαιώματος των Αμερικανίδων στην άμβλωση έκανε την Παρασκευή το κατά τα άλλα υπερσυντηρητικό Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, καθώς μπλόκαρε τους περιορισμούς στη χορήγηση χαπιών για την άμβλωση. Συγκεκριμένα, το Supreme Court αποφάσισε να διατηρήσει προς το παρόν την ελεύθερη πρόσβαση στο ευρέως διαδεδομένο χάπι μιφεπριστόνη για τις αμβλώσεις, αναστέλλοντας τους περιορισμούς που προέβλεπε η πρόσφατη απόφαση-βόμβα του «τραμπικού» Τεξανού ομοσπονδιακού δικαστή Μάθιου Κασμέρικ και του ομοσπονδιακού εφετείου της Νέας Ορλεάνης.

Θυμίζουμε ότι οι οι γυναίκες που επιθυμούσαν να χρησιμοποιήσουν το χάπι υποχρεώνονταν να επισκεφθούν τρεις φορές τον γιατρό τους και να μην έχουν ξεπεράσει την 7η εβδομάδα της κύησης, ενώ είχε απαγορευτεί προσωρινά και η ταχυδρομική αποστολή του επίμαχου φαρμάκου, που είναι προϊόν της Danco Laboratories.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, υπογραμμίζοντας ότι θα εξακολουθήσει να καταπολεμά «πολιτικά υποκινούμενες επιθέσεις σε βάρος της υγείας των γυναικών». Ταυτόχρονα όμως αρκετές οργανώσεις υπέρ των γυναικείων δικαιωμάτων εμφανίστηκαν επιφυλακτικές, καθώς εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη «νίκη» αφορά την πρώτη μάχη σε έναν μακρύ δικαστικό πόλεμο, θυμίζοντας στους υπερβολικά αισιόδοξους πως το ίδιο δικαστήριο πριν σχεδόν ένα χρόνο ανέτρεψε την ιστορική απόφαση Roe vs Wade του 1973, που νομιμοποιούσε τις αμβλώσεις.

Στην πραγματικότητα το χάπι μιφεπριστόνης ήδη έχει ντε φάκτο απαγορευτεί σε 15 αμερικανικές πολιτείες, όπου οι πολιτειακές αρχές έχουν απαγορεύσει την άμβλωση «πατώντας» στην περσινή οπισθοδρομική απόφαση του USSC. Και πριν από λίγες μέρες, η Φλόριντα πέρασε νόμο που απαγορεύει την άμβλωση, φαρμακευτική ή χειρουργική, μετά την έκτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης, ενώ ώς τώρα την απαγόρευε «μόνο» μετά τη 15η – με τον Λευκό Οίκο να καταδικάζει την απόφαση ως «ακραία και επικίνδυνη», αλλά να μην μπορεί ουσιαστικά να κάνει τίποτε για να τον ανατρέψει.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι και οι εκπρόσωποι των υπερσυντηρητικών «λόμπι» που υποστηρίζουν την πλήρη κατάργηση των αμβλώσεων κάθε άλλο παρά δείχνουν να αποθαρρύνονται από τη προχτεσινή απόφαση. Όπως και ότι αρκετές πολιτείες όπου η άμβλωση παραμένει νόμιμη, όπως η Καλιφόρνια, η Μασαχουσέτη και η Ουάσινγκτον (του Ειρηνικού, όχι η ομοσπονδιακή πρωτεύουσα), συνεχίζουν την προληπτική δημιουργία αποθεμάτων από χάπια άμβλωσης, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες σε περίπτωση καθολικής απαγόρευσης, ενώ έχουν δεσμευτεί να προστατεύσουν από νομικούς μπελάδες όσους φαρμακοποιούς εξακολουθήσουν να διαθέτουν μιφεπριστόνη, ακόμη κι αν ακυρωθεί η άδειά της από την Αρχή για την Ασφάλεια Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA).

banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο