Βέροια Πολιτισμός Σχόλια

“Πού πας, Ψαραντώνη μου, σε τέτοιους καιρούς, με 30 ευρώ εισιτήριο;” / γράφει ο Τεύκρος

Όταν γράφτηκαν οι παρακάτω γραμμές δεν είχε ανακοινωθεί η αναβολή της συναυλίας  του Ψαραντώνη* στη Βέροια. Θεωρούμε όμως σκόπιμο να τις δημοσιεύσουμε καθώς και τα δελτία τύπου αναγγελίας και αναβολής της συναυλίας. Τελικός κριτής είναι πάντα ο αναγνώστης.
far

———–

Ειλικρινά χάρηκα όταν πληροφορήθηκα ότι στην πόλη μας, τη Βέροια, έρχεται ο Ψαραντώνης, αυτή η μορφή του λαϊκού μας πολιτισμού και της παράδοσης. Θεώρησα την ευκαιρία μοναδική, για να μπορέσει να παρακολουθήσει κάποιος έναν τόσο μεγάλο καλλιτέχνη στην επαρχία.

Βέβαια, δεν έχω προσωπική άποψη, αλλά σύμφωνα με όσα αναγράφονται στο Δελτίο Τύπου πρόκειται για τον «Πρώτο λυράρη της Ελλάδας και τον μεγαλύτερο ανανεωτή της παράδοσής μας.»

Και όπως λέει ο ίδιος «Η παράδοση κρατάει για πάντα. Χωρίς ρίζα, δεν υπάρχει ούτε φύλλο ούτε καρπός. Η παράδοση είναι η τέχνη του λαού, η πίστη του. Χρειάζεται να γνωρίσουν τον πολιτισμό μας οι νεότεροι, όλα τα παιδιά μας.»

Θα συμφωνήσω απόλυτα με όσα λέει. Αλλά θα ήθελα να τον ρωτήσω: «Πώς θα μπορούσε ο λαϊκός άνθρωπος να παρακολουθήσει την «τέχνη του» με 30 ευρώ εισιτήριο; Πώς θα γνωρίσουν τον λαϊκό πολιτισμό μας οι νεότεροι και όλα τα παιδιά μας με εισιτήριο… όπερας; Πώς θα πλησιάσει μια οικογένεια τον Χώρο Τεχνών για να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τον «μεγαλύτερο ανανεωτή της παράδοσής μας»

Ίσως, ο Ψαραντώνης, ο κατά κόσμον Αντώνης Ξυλούρης, ο αδελφός του μεγάλου Νίκου Ξυλούρη, να ζει σε άλλο κόσμο. Ίσως να μη γνωρίζει για τη μεγάλη φτώχεια, που μαστίζει το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας μας, ίσως να μη γνωρίζει για τη μεγάλη ακρίβεια και την ανεργία που επικρατεί στον τόπο μας, για το μεροκάματο που δεν είναι ούτε 25 ευρώ! Και, βέβαια, δεν θα γνωρίζει ότι 700.000 οικογένειες κινδυνεύουν να χάσουν το μοναδικό τους σπίτι.

Ας μη γελιόμαστε. Όλα τα παραπάνω τα γνωρίζει πολύ καλά!

Γι’ αυτό θα ήθελα να του πω: «Πού πας, Ψαραντώνη μου, με 30 ευρώ εισιτήριο, σε ποιο κόσμο ζεις, σε ποιους λαϊκούς ανθρώπους απευθύνεται η λαϊκή σου τέχνη; Έτσι θα γνωρίσουν οι νέοι το λαϊκό μας πολιτισμό, που θέλεις να μεταλαμπαδεύσεις;»

ΥΓ. Προφανώς η αξία ενός καλλιτέχνη δεν αποτιμάται με ένα πανάκριβο εισιτήριο!

Τεύκρος

…………………..

Ο Ψαραντώνης* με τη λύρα του στον Ψηλορείτη, 7.4.2022. Βραβευμένη φωτογραφία του Αλέξανδρου Αβραμίδη στο διαγωνισμό #PRESS_photostories 2023 της ΕΣΗΕΜ-Θ

Επισυνάπτονται στη συνέχεια τα σχετικά δελτία τύπου.

Ο Ψαραντώνης στον Χώρο Τεχνών Δήμου Βέροιας / Τετάρτη 19 Απριλίου

Αναβολή προγραμματισμένης συναυλίας Ψαραντώνη στη Βέροια

banner-article

Ροη ειδήσεων