Το σύνθημα «η χώρα χρειάζεται έναν εισαγγελέα» και κυρίως ο στόχος «να εξαφανιστούν» όλα τα άλλα κόμματα, θυμίζει έντονα το πολιτικό διάβημα της χούντας των συνταγματαρχών που –δεν ξεχνάμε– είχε αναθέσει την πρωθυπουργία στον τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον διαβόητο Κόλλια
==================
Mε διαδικασίες που δεν συναντάμε ούτε σε videogames ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστάσιος Κανελλόπουλος αναδείχτηκε αντικαταστάτης του Ηλία Κασιδιάρη στην αρχηγία των «Ελλήνων Γ.Τ.Π.». Τη Δευτέρα μάθαμε ότι έχουν συζητήσεις «καφενειολογικού τύπου» κάποιοι μη κατονομαζόμενοι οπαδοί των δύο πλευρών, την Τρίτη ότι ο κ. Κανελλόπουλος θα προτείνει αλλαγές στο καταστατικό του κόμματος Κασιδιάρη και την Τετάρτη ανακοινώθηκε ότι εκλέχτηκε ομοφώνως στη θέση του «προέδρου» από κάποιο «πανελλήνιο συμβούλιο». Επειδή όμως η θέση του προέδρου είχε καταργηθεί από τον ίδιο τον Κασιδιάρη, ο οποίος είχε αρχικά επιχειρήσει να κρυφτεί πίσω από μια δήθεν «συλλογική ηγεσία», τώρα χρειάστηκαν αλλαγές στο καταστατικό για να αποδοθούν όλες οι ευθύνες στον «αντ’ αυτού».
Βεβαίως το παράδοξο δεν είναι ότι το κόμμα Κασιδιάρη γελοιοποιεί κάθε μορφής δημοκρατική διαδικασία. Ολοι θυμόμαστε ότι ο ίδιος ο Κασιδιάρης δήλωνε δημόσια και με ύφος, στα Χανιά τον Νοέμβριο του 2012, ότι «τα βουλευτιλίκια δεν τα γουστάρουμε, δεν τα θέλουμε καθόλου, εκμεταλλευόμαστε ορισμένα προνόμια αυτής της ιδιότητας και έχουμε πλέον πάρει την οπλοφορία με άδεια». Εκείνο που κάνει εντύπωση είναι ότι στις εσωκομματικές αυτές ίντριγκες του πολιτικού οχήματος ενός καταδικασμένου για διεύθυνση εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης πρωτοστατεί ένας συνταξιούχος ανώτατος δικαστικός.
Όπως περηφανεύεται ο ίδιος ο κ. Κανελλόπουλος, «το όνομά του είναι συνδεδεμένο με τα μέτρα που έλαβε ως Προϊστάμενος Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, κατά των οδηγών, που οδηγούσαν μεθυσμένοι ή υπερέβαιναν κατά πολύ το όριο ταχύτητος ή προκαλούσαν εκκωφαντικούς θορύβους καθώς και κατά λοιπών παραβατικών οδηγικών συμπεριφορών» καθώς και ότι «αφ’ ότου ανέλαβε Προϊστάμενος της Εισαγγελίας, για πρώτη φορά δεν επετράπη να εισέλθουν διαδηλωτές εντός του χώρου του Πολυτεχνείου».
Και πώς μετατράπηκε αυτός ο αυστηρός ελεγκτής των οδηγών και των διαδηλωτών σε συνοδοιπόρο του καταδικασμένου ναζιστή; Ούτε ο ίδιος ούτε ο Κασιδιάρης έχουν δώσει την παραμικρή εξήγηση. Αναγκαστικά την απάντηση πρέπει να την αναζητήσουμε στο πολιτικό παρελθόν του κ. Κανελλόπουλου. Ο πρώην εισαγγελέας έχει εδώ και πάνω από έναν χρόνο καταθέσει στον Αρειο Πάγο την ιδρυτική διακήρυξη ενός κόμματος με την ονομασία «Εάν…», το οποίο όπως έχει αποκαλυφτεί από την «Εφ.Συν.» δεν είναι παρά ένα απλοϊκό, ακροδεξιό σχήμα που δεν είναι δύσκολο να ταιριάξει με την εξίσου απλοϊκή ακροδεξιά μεγαλοστομία των «Ελλήνων Γ.Τ.Π.» του Κασιδιάρη.
Το σύνθημα «η χώρα χρειάζεται έναν εισαγγελέα» και κυρίως ο στόχος «να εξαφανιστούν» όλα τα άλλα κόμματα, θυμίζει έντονα το πολιτικό διάβημα της χούντας των συνταγματαρχών που –δεν ξεχνάμε– είχε αναθέσει την πρωθυπουργία στον τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον διαβόητο Κόλλια. Αυτό το προσωπικό πολιτικό σχήμα του κ. Κανελλόπουλου διαθέτει και ιστότοπο (ean.com.gr), στον οποίο καταγράφονται οι αναμενόμενες, κοινότοπες ακροδεξιές διακηρύξεις, αλλά δεν αναφέρεται καμία δραστηριότητα και κανένα άλλο όνομα πέρα από εκείνο του κ. Κανελλόπουλου. «Τα παλαιά κόμματα, δεν έχουν μέλλον», λέει ο πρώην εισαγγελέας. «Εχουν μόνο βεβαρυμένο παρελθόν. Το πολιτικό τους μητρώο είναι κηλιδωμένο. […] Καιρός είναι, οικεία βουλήσει, να αποσυρθούν από την πολιτική σκηνή. Αλλως, θα τα εξαφανίσει η οργή του λαού». Μπορεί να μη μας εξηγεί ο κ. Κανελλόπουλος πώς θα συμβεί αυτό, αλλά η ελληνική Ιστορία δυστυχώς έχει πολλές μαύρες σελίδες που μας διδάσκουν ότι οι μηχανισμοί του βαθέος κράτους καραδοκούν για μια κατάλληλη στιγμή να επέμβουν και να «εξαφανίσουν» κόμματα και δημοκρατική διακυβέρνηση.
Αλλωστε στο νέο του κόμμα ο κ. Κανελλόπουλος θα συναντήσει και τον επίσης καταδικασμένο Μπαρμπαρούση, ο οποίος είχε καλέσει από το βήμα της Βουλής το καλοκαίρι του 2018 τον στρατό να κάνει πραξικόπημα και να εκτελέσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, φωνάζοντας: «Τα κεφάλια σας στις Πρέσπες». Η δίκη του Μπαρμπαρούση με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας εκκρεμεί ακόμα, οπότε θα δοθεί στον κ. Κανελλόπουλο η ευκαιρία να υπερασπιστεί τον νέο του συνεργάτη και στο δικαστήριο.
Στην αυτοπροσωπογραφία του ο κ. Κανελλόπουλος διεκτραγωδεί τις οικογενειακές δυσκολίες των παιδικών του χρόνων («γεννήθηκε σε μια πολύ πτωχή οικογένεια· τα παιδιά μεγάλωσαν υπό συνθήκες ανεκδιήγητων στερήσεων· υπήρχαν μέρες που δεν είχαν ψωμί»), αλλά προβάλλει και τη δράση των τριών αδελφών του (δύο ανώτατοι δικαστικοί και ένας δικηγόρος). Εκείνοι, απ’ την πλευρά τους, με κοινή τους δήλωση διαχώρισαν τη θέση τους, χωρίς όμως να πείθουν, γιατί υποστηρίζουν ότι επιχείρησαν να τον αποτρέψουν μετά τα «πρόσφατα δημοσιεύματα». Αλλά εδώ και έναν χρόνο δεν είχαν πάρει χαμπάρι το ακροδεξιό «κόμμα» του αδελφού τους; Και γιατί δεν τον απέτρεψαν από τότε;
Το επόμενο επεισόδιο αυτής της φαρσοκωμωδίας που παίζεται με πρωταγωνιστές τους Κανελλόπουλο και Κασιδιάρη θα παιχτεί με τον έλεγχο της νομιμότητας των εκλογικών συνδυασμών από το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου στις 5 Μαΐου. Με τις διαδοχικές νομοθετικές ρυθμίσεις Βορίδη – Μητσοτάκη η τελική απόφαση θα παρθεί από συναδέλφους του κ. Κανελλόπουλου. Μένει να δούμε πόσοι απ’ αυτούς συμμερίζονται τις ιδέες του.
Γιατί τoν επιλέξαμε
Με τη δήλωσή του ότι αναλαμβάνει αρχηγός του κόμματος Κασιδιάρη, ο συνταξιούχος πρώην ανώτατος δικαστικός εκθέτει ανεπανόρθωτα το δικαστικό σώμα αλλά και τις κυβερνητικές ρυθμίσεις για τον εκλογικό αποκλεισμό των καταδικασμένων ναζιστών.