Εικαστικά Πολιτισμός

Το φως και η μαγεία πρωταγωνιστούν στα σχέδια του Nikita Busyak από το Χάρκοβο

Μελίνα Σιδηροπούλου

Ο Ουκρανός καλλιτέχνης Nikita Busyak με έδρα το Χάρκοβο δημιουργεί ποιητικά σχέδια που αναδεικνύουν το κάλλος των πόλεων, των μνημείων τους και των κτιρίων τους. Μάλιστα, το τελευταίο σχέδιό του πριν την έναρξη του πολέμου ήταν η η Ακρόπολη υπό την τελευταία πανσέληνο.

Αν έχει βρεθεί κανείς για παράδειγμα στο Παρίσι, γνωρίζει καλά πως μεταμορφώνεται η πόλη το βράδυ με τους δραματικούς φωτισμούς της. Κάθε γωνιά της αποτελεί και μια αποκάλυψη.

Ο Busyak κατάφερε ακριβώς αυτό: να εφεύρει μια δική του μέθοδο φωτισμού των σχεδίων του που συνήθως απεικονίζουν κτίρια, που μοιάζουν να αποκτούν πνοή, το Glowing Archisketch,

 «Είχα μια επιθυμία να συνδυάσω με την ψηφιακή τέχνη παραδοσιακά σκίτσα με πενάκι και μελάνι» είχε εξηγήσει παλαιότερα, μιλώντας στο My Modern Met. «Τότε, όταν έπαιζα με φωτοσκιάσεις στα σκίτσα μου, είχα την ιδέα να ζωντανέψω τα κτίρια προσθέτοντας φως στα παράθυρα».

Σκιτσάρει με παραδοσιακές τεχνικές και στη συνέχεια φωτογραφίζει το σκίτσο με αμυδρό φως· στη συνέχεια επεξεργάζεται ψηφιακά τα παράθυρα και κάθε άλλη πηγή φωτός με απαλό φωτισμό. Το οπτικό εφέ που προκύπτει δημιουργεί μια ατμόσφαιρα…ζωής, λες και αυτά τα δισδιάστατα σκίτσα κατοικούνται.

Η σειρά ξεκίνησε με τα κλασικά κίτρινα φώτα τα οποία συχνά βλέπουμε σε παράθυρα κτηρίων. Στην πορεία, βρήκε νέους τρόπους αξιοποίησης της καινοτόμου τεχνικής του. Σε ένα από τα πρόσφατα σκίτσα του απεικονίζεται ένα μοτέλ στο βουνό με vintage επιγραφή νέον και ο Busyak βρήκε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει πορτοκαλί και πράσινους χρωματικούς τόνους .

womantoc

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας