Άρθρα Κόσμος

“Ο πόλεμος πάει ΟΗΕ” / γράφει ο Γιώργος Τσιάρας

Η ουκρανική κυβέρνηση εξέφρασε την εξωφρενική απαίτηση της αποπομπής της Ρωσίας από τον Οργανισμό και μάλιστα τη μέρα που η Μόσχα αναλαμβάνει τη μηνιαία προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας. ● Μαίνεται ο θρησκευτικός πόλεμος Ζελένσκι ενάντια στο «Βατικανό του Κιέβου».

Εχουμε ήδη γίνει μάρτυρες πολλών εξωφρενικών απαιτήσεων από το Κίεβο, αλλά μόνο ένας παράφρων θα ζητούσε σοβαρά την αποπομπή από τον ΟΗΕ της Ρωσίας –ιδρυτικού και μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας, ως νόμιμου «κληρονόμου» της ΕΣΣΔ– και μάλιστα την ημέρα που αναλαμβάνει την κυλιόμενη, εκ περιτροπής μηνιαία προεδρία του Σ.Α.!

Κι όμως, αυτό ακριβώς ζήτησε –και μάλιστα με ιδιαίτερα οργίλες διατυπώσεις– η Ουκρανία, με τον υπουργό Εξωτερικών, Ντμίτρι Κουλέμπα, να απειλεί θεούς και δαίμονες και τον προσωπάρχη του προέδρου Ζελένσκι, Αντρίιι Γέρμακ, να γράφει πως η ανάληψη της προεδρίας «δεν είναι απλώς ντροπή, αλλά ένα ακόμη συμβολικό πλήγμα για το σύστημα διεθνών σχέσεων που βασίζεται σε κανόνες»!

Στο πλευρό των Ουκρανών έσπευσε βέβαια να ταχθεί μόνον ο αμίμητος Ισπανός επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος δήλωσε ότι η Ε.Ε. «αντιτάσσεται» στη ρωσική προεδρία, καθώς η Ρωσία «παραβιάζει μονίμως την ουσία του νομικού πλαισίου» του Οργανισμού: είπε ακόμη πως η Ενωση θα εναντιωθεί σε οποιεσδήποτε «παραβιάσεις των κανόνων» από πλευράς της Ρωσίας.

Προκαλώντας, φυσικά, τη διεθνή θυμηδία, καθώς η Ε.Ε. δεν είναι κράτος, δεν συμμετέχει στον ΟΗΕ και εκπροσωπείται στο Σ.Α. μόνο από τη Γαλλία, που φυσικά –όπως και οι ΗΠΑ– δεν διανοήθηκε να αμφισβητήσει το θεσμικό δικαίωμα της Ρωσίας να προεδρεύσει, να κατεβάσει δικά της σχέδια ψηφισμάτων ή να χρησιμοποιήσει το ιστορικό βέτο της. Για την ακρίβεια, το μόνο που ψέλλισε το Σάββατο ο μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ ήταν μια προτροπή προς τη Ρωσία να «συμπεριφερθεί επαγγελματικά» κατά την προεδρία της, ενώ υπενθύμισε με νόημα στους διάφορους Κουλέμπα και Μπορέλ πως «δεν υπάρχει κανένας τρόπος να αποκλειστεί η Μόσχα» από τον προεδρικό θώκο.

Και τι να πει, αλήθεια, η Αμερική; Στο πλαίσιο του περιβόητου πια «σύστηματος διεθνών σχέσεων που βασίζεται σε κανόνες», οι ΗΠΑ έχουν στο παρελθόν προεδρεύσει του Σ.Α. κατά τη διάρκεια των παράνομων και απρόκλητων εισβολών τους στο Βιετνάμ, τη Βοσνία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Σομαλία, τη Λιβυη και τη Συρία!

Η Ρωσία, από τη μεριά της, ανακοίνωσε με νόημα ότι σχεδιάζει να «ασκήσει όλα τα δικαιώματά της» που απορρέουν από τον προεδρικό θώκο του Συμβουλίου Ασφαλείας, με διπλωματικούς αναλυτές να πιθανολογούν ότι θα κατεβάσει νέο ψήφισμα για διεθνή έρευνα του σαμποτάζ στους αγωγούς της Βαλτικής, που «μπλοκαρίστηκε» πριν από λίγες μέρες… υπόπτως από τις ΗΠΑ, αλλά πιθανόν να «αναθερμάνει» και τη κινεζική πρόταση για ειρήνευση στην Ουκρανία. Και, βέβαια, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, έχει δικαίωμα ex officio να προεδρεύσει στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Νέα Υόρκη, μέσα στον Απρίλιο!

Μια που μιλάμε, πάντως, για τον νεκροζώντανο ΟΗΕ και το Συμβούλιο… αν-Ασφαλείας του, αξίζει να σημειώσουμε τη σπάνια παρέμβαση του Γραφείου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR), που κατήγγειλε πριν από λίγες μέρες τον ανοιχτό θρησκευτικό πόλεμο που έχει κηρύξει η ουκρανική κυβέρνηση κατά των κληρικών και μοναχών της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας: τους οποίους κατηγορεί ως Ρώσους πράκτορες και βγάζει με τη βία από τις εκκλησίες και τα μοναστήρια τους, ενώ δεν λείπουν οι συλλήψεις και οι βιαιοπραγίες κατά πιστών από Ουκρανούς εθνικιστές, ακόμη και οι εμπρησμοί ναών που δεν «παραδίδονται» στους εισβολείς…

Κεντρικό μέτωπο αυτου του απίστευτου πολέμου είναι η Λαύρα των Σπηλαίων στο Κιέβου, ένα εμβληματικο για την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία μοναστήρι του 11ου αιώνα, που θεωρείται ο ιερότερος τόπος της ρωσικής και συνεπώς και της ουκρανικής ορθοδοξίας: ο Ζελένσκι έχει διατάξει τους μοναχούς να εκκενώσουν τις εγκαταστάσεις μέχρι τις 29 Μαρτίου, ενώ προχτές έστειλε τους ασφαλίτες του να συλλάβουν τον ηγούμενο Πάβελ.

Αλλά οι μοναχοί και πολλοί πιστοί αρνούνται να παραδώσουν το «Βατικανό του Κιέβου» στην υποστηριζόμενη από το καθεστώς «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας», που όλως τυχαίως συστάθηκε μόλις τον Δεκέμβριο του 2018, αλλά αναγνωρίστηκε αμέσως από το Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης, στο πλαίσιο της γνωστής… χριστιανικότατης σύγκρουσής του με τον πατριάρχη της Μόσχας, Κύριλλο!

Τραγική ειρωνεία

Και η τραγική ειρωνεία είναι, πάντως, ότι έξω από το μοναστήρι έχουν μαζευτεί και προπηλακίζουν τους μοναχούς και τους πιστούς πολλοί γνωστοί νεοναζί με χιτλερικά τατουάζ, μέλη εξτρεμιστικών ταγμάτων, αρκετοί από τους οποίους όχι μόνο δεν είναι χριστιανοί, αλλά δηλώνουν ανοιχτά σατανιστές και παγανιστές, πιστοί -στην καλύτερη περίπτωση- αιμοδιψών αρχαίων θεοτήτων, όπως ο Περούν και ο Οντίν!

Ολα αυτά, βέβαια, δεν καλύπτονται από τα ειδησεογραφικά ΜΜΕ της Δύσης, ενώ ο Ζελένσκι και το καθεστώς του παρουσιάζουν την όλη επιχείρηση αρπαγής των προαιώνιων εκκλησιών ως ενίσχυση της «πνευματικής ανεξαρτησίας» της Ουκρανίας, και δηλώνει συνεχώς ότι η Ορθόδοξη Ουκρανική Εκκλησία αποτελεί «ένα μέσο, μέσα από το οποίο η Ρωσία επιχειρεί να χειραγωγήσει την πνευματικότητα του λαού μας και να καταστρέψει τους ιερούς μας τόπους»…

 efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων