Βέροια Νάουσα Ρεπορτάζ Υγεία

Κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Βέροιας: Διορίστε μόνιμο προσωπικό / Έξω οι ιδιώτες από τα Νοσοκομεία / Η Υγεία δημόσιο αγαθό

Σε μια πρώτη αλλά σημαντική κινητοποίηση που έγινε σήμερα στο Νοσοκομείο Βέροιας με διοργανωτές τα Σωματεία Δημόσιας Υγείας της πόλης, αναδείχθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο, αλλά και η Δημόσια Υγεία γενικότερα.

Η κινητοποίηση αυτή στηρίχτηκε από τα Εργατικά Κέντρα Βέροιας και Νάουσας, από το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Ημαθίας, από την ΕΛΜΕ Ημαθίας, από τον Αγροτικό Σύλλογο Βέροιας, και  από  τον Νάουσας «Μαρίνο Αντύπα», από συλλόγους συνταξιούχων Βέροιας και Νάουσας.

Στη συγκέντρωση μίλησαν: Ο πρόεδρος του Σωματείου «Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Νομού Ημαθίας» Γιώργος Καρτσιούνης, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Βέροιας Ηλίας Νοβάκης, η Γραμματέας του Συλλόγου ΠΦΥ Ημαθίας Ευπραξία Τσιούτσια, ο Πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων ΕΚΑΒ Ημαθίας Φίλιππος Παπαστεργιόπουλος, το μέλος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Βέροιας Βασίλης Κωνσταντινόπουλος, ο οργανωτικός γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ Πέτρος Κετικίδης, το μέλος Γενικού Συμβουλίου ΠΟΕΔΗΝ και της ΑΔΕΔΥ Ελένη Μπακιρλή.

Χαιρετισμό απηύθυναν  ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ημαθίας Χρήστος Πούλος, ο Γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας Θόδωρος Παπακωνσταντίνου, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» Τάκης Τσιουλάκος, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας Νίκος Νατζμέ και ο Πρόεδρος των συνταξιούχων Νάουσας Γιάννης Διάκογλου, εκ μέρους συνταξιούχων Βέροιας και Νάουσας.

Τονίστηκαν μεταξύ άλλων:

Ελλείψεις προσωπικού, παρουσία εργολάβων στα Νοσοκομεία, απογευματινά χειρουργεία σε Δημόσια Νοσοκομεία με πληρωμή, πράγμα που θα υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο τα πρωινά και θα αυξηθεί για όσους δεν έχουν να πληρώσουν ο χρόνος αναμονής, που ήδη είναι πολύ μεγάλος, και θα υποβαθμιστούν ακόμη περισσότερο οι παρεχόμενες υπηρεσίες.

Στην εκκαθάριση που έγινε στις λίστες αναμονής στα νοσοκομεία της χώρας, βρέθηκε ότι πολλοί ασθενείς δεν είναι πλέον στη ζωή, χωρίς να προλάβουν να χειρουργηθούν. Λέχθηκε για αναμονές χειρουργείων τριών και πέντε χρόνων

Οι σημαντικές ελλείψεις προσωπικού του Νοσοκομείου οδηγεί κατ΄ ανάγκη σε διαρκείς εφημερίες το υπάρχον προσωπικό με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Οι συμβασιούχοι γιατροί, ώσπου να εξειδικευτούν σε κάποιους τομείς, στην χρήση και λειτουργία νέων μηχανημάτων, φεύγουν λόγω λήξης των συμβάσεων.

Πολλοί μόνιμοι γιατροί, λόγω της μεγάλης πίεσης που δέχονται, αλλά και των χαμηλών αμοιβών  αναγκάζονται να παραιτηθούν και να οδηγηθούν στην ιδιώτευση, ενώ ένας άλλος αριθμός γιατρών φεύγει με σύνταξη.  Αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να αιμορραγούν και η κατάσταση συνεχώς να χειροτερεύει.

Η εισαγωγή των ιδιωτών στα νοσοκομεία και η λειτουργία τους σε σχέση κόστους – οφέλους (κέρδους) θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση κλινικές που δεν θα είναι κερδοφόρες, όπως τις παθολογικές και θα αναγκάσει τους ασθενείς να πληρώνουν στα δημόσια νοσοκομεία, που στην ουσία δεν θα είναι πλέον δημόσια.

Οι σημαντικές ελλείψεις γιατρών. Δεν υπάρχει πολιτική βούληση για μόνιμους διορισμούς, οι αμοιβές που προσφέρονται στους γιατρούς είναι εξευτελιστικές και εκ των πραγμάτων αναγκάζονται ή να ιδιωτεύσουν ή να καταφύγουν στο εξωτερικό και να προσφέρουν εκεί τις υπηρεσίες τους, μιας και εκεί οι αμοιβές είναι αξιοπρεπείς.

Η λειτουργία του ΕΚΑΒ στο νομό είναι υποβαθμισμένη και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις υπάρχουσες ανάγκες. Σήμερα το πρωί υπήρχαν μόνο δύο διαθέσιμα νοσοκομειακά αυτοκίνητα για όλη την Ημαθία, κάτι που συμβαίνει σχεδόν κάθε μέρα, είπε εκπρόσωπος του Σωματείου του ΕΚΑΒ.

Ένταξη στα Βαρέα και ανθυγιεινά.

Η τραγωδία των Τεμπών είναι παρωνυχίδα μπροστά σ΄αυτά που συμβαίνουν στα νοσοκομεία όλη τη μνημονιακή περίοδο και φυσικά την περίοδο covid, γιατί δεν είναι μόνο οι τριάντα και πάνω χιλιάδες που έχασαν τη ζωή τους λόγω της πανδημίας αλλά και εκείνοι μ’ άλλες ασθένειες που δυστυχώς πέθαναν, γιατί δεν είχαν πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία.

Τέλος ειπώθηκε σ΄ όλους τους τόνους ότι μόνο ο κοινός αγώνας όλων των φορέων, όλων εκείνων που εμπλέκονται με τη δημόσια υγεία, αλλά και των εργατικών και συνδικαλιστικών εν γένει φορέων μπορεί να ανατρέψει αυτή την κατάσταση. Ήδη ανακοινώθηκε ότι πρόκειται να γίνει σύντομα μια επόμενη κινητοποίηση στην πόλη της Βέροιας, όπου θα καλούνται να παρευρεθούν όλοι όσοι προσβλέπουν σε ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας που θα καλύπτει, χωρίς αμοιβές, τις ανάγκες τους, όλοι όσοι πιστεύουν ότι η Δημόσια Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό κι όχι εμπόρευμα.

………………..

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων